Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žebrák

18. 04. 2002
0
0
685
Autor
buchtička

Žebrák

Dnes je tady opravdu nacpáno. Davy lidí netrpělivě postávají před branou. Oblaka prachu se divoce točí ve vzduchu a jak je prosvicuje slunce, tvoří kolem zástupu zlatavou mlhu. Stráž u pravé brány nestačí nápor zvládat a lidem čekajícím na vstup začíná docházet trpělivost. V okolních městech prý řádí mor.

\"Vznešený pane dejte almužnu ubožáku, již dva dny jsem neměl ničeho v ústech.\"

Krásně oblečený muž se ani neotočí, bezohledně se protlačí zástupem a postaví se do řady. Mezi lidmi projde vlna nadávek a pobouření nad tou drzostí, ale muž se jako slepý, neohlížejíc se v pravo vlevo, dál cpe dopředu. Pomalu se protlačí až před strážce pravé brány. Chvíle dohadovaní, výbuch hněvu, poté pokus o úplatek, ale muž se přesto dovnitř nedostává. Se vztekem a nadávkami je dovlečen před levou bránu, kde se ho chopí dva ozbrojenci a vtáhnou dovnitř.

Už si ani nepamatuje, kdy sem vlastně přišel. Zdá se mu, jako by tady sedával a žebral odjakživa, ostatně čas jakoby tady ani neplynul. Dříve, ještě když byl mladší sledoval, jak mu život proklouzává pod rukama, ale tady u dvou bran byl jeden den jako druhý. Dříve, když do těchhle míst přišel, poprvé se pokoušel dostat do města za branami, ale nepodařilo se mu to. Pokaždé, ať se oblékl jak chtěl, ho poslali pryč s tím, že tady nemá co dělat. A tak tu jen tak posedával, sledoval jak se lidé pokoušejí protlačit do města pravou bránou, někteří prošli, někteří s křikem a nadávkami vcházeli levou. Nechápal to. Mnohokrát se pokoušel zahlédnout, co se za branami skrývá, za branami, do kterých se jen vchází, ale ven už nevedou. Jednou se mu podařilo, pamatoval si, že měl tehdy horečku a bylo mu velmi zle, zahlédnout za levou bránou zástup lidí jak táhne obrovský kámen, slyšel nářek a výkřiky bolesti, potom ztratil vědomí.

Kolem bran postává asi jen pět lidí, většinou to jsou jen starci a pak jeden, co se opírá o hůl. Vítr zanesl až k němu útržky rozhovoru. Letos je prý v kraji úroda.

Bolest hlavy, závrať, všechno se točí a žaludek se převrací dáví jen žlutavou tekutinu, protože dlouho nic nejedl. Srdce bije jako splašené a tělem zmítají záchvěvy křeče. Divoce mává pažemi kolem sebe jako by tím mohl dostat trochu vzduchu do plic.

Z hrozné noci zůstala jen nepříjemná vzpomínka. Sluníčko mu svítí do očí a když je zavře tak se mu na víčkách tvoří tisíce duhových čtverečků. Měl by se poohlédnout po něčem k snědku, ale nějak necítí hlad, dokonce ani žízeň přesto, že nic nepil a slunce pálí jako čert. Poposedne a uvědomí si, že bolest zad, která ho poslední dobou trápila, je pryč.

Den se pomalu chýlí ke konci a u brány už nikdo není. Hlouček strážců se o něčem dohaduje a co chvíli k němu některý z nich zaletí pohledem. Poté se jeden z nich oddělí a zamíří přímo k němu.

\"Pane pojďte dovnitř.\"


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru