Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Volná asociace na větu: Zazvonil zvonec a pohádky je konec

21. 04. 2002
2
0
664
Autor
buchtička

Volná asociace na větu: Zazvonil zvonec a pohádky je konec

\"Pane bože, dnes jsem se pomodlil pět otčenášů, to je o dva víc než včera, tak prosím, dej ať se mi to dnes konečně podaří.\"Odcupitá do rohu, pokřižuje se, vykasá si tuniku, rozběhne se, ze všech sil se odrazí a .... konečky prstů se jen otřou o konec provazu.

\"Sakra, sakra a ještě jednou sakra. Pane bože, zbožně se modlím, nepřejídám se, každý měsíc činím pokání tak proč nemohu zazvonit. Já bych jej tak rád slyšel znít.\"

* * *

\"Mrchy jedny, ani slůvkem se nezmínily. A král, ten bídák, ten za to zaplatí. Nikomu se nevyplatí, když nepozve některou sudičku a zvlášť se mu nevyplatí, když zapomene pozvat mne. Co si myslel, že se může obejít bez mé věštby. Tohle ho bude stát klidný spánek. Ne, to ne králi, cha, cha, tahle chyba ti nakonec zajistí spánek opravdu dlouhý, možná i věčný.

A co ty maličký. Tobě zas osud upředu jen já. Zlořádnice jedny, zapomněly na tebe, jak spěchaly na hostinu k panu králi, div se nepřetrhly.”

A stará vrásčitá sudička si začala skřehotavým hlasem prozpěvovat:

Celou zemi v rukou máš

záleží, co uděláš

pohyb který všechno změní

možná líčka políbení

možná sláva, láska, mír

či pohltí vše zemský vír?

Poté se zahalila do svého potrhaného pláště a byla tatam.

* * *

A chlapec rostl. Už od kolébky slýchával tu podivnou věštbu, která mu předpovídala tak zvláštní osud. Maminka mu ji zpívávala předtím než usnul a on se pokaždé, když mu dala pusu na čelo, zhasla svíci a odešla, zachumlal se do peřin a snil o tom, jak podniká dlouhou a nebezpečnou cestu za krásnou princeznou a ...

* * *

Když mu bylo tak dvanáct let, daly se do pohybu události, které se mu chtě nechtě začínaly vplétat do přediva jeho snů a plášť z nich, do kterého se halil, když usínal, začínal dostávat jiný vzor...\"Mami, mami, co se děje. Proč vykopáváš ty růže?\"

\"Král to nařídil ve všech jeho zemích se musí zničit všechny růže.\"

* * *

A později...\"Proč nemáme žádnou látku. Roztrhla se mi košile a žádnou jinou nemám.\"

\"Ve městě také žádnou nemají. Obchod s královstvím úplně ustal. Celé obrostlo růžemi a nikdo se tam nemůže dostat. Jakoby tam všichni usnuli nebo co.\"

* * *

A tak v něm postupně uzrálo rozhodnutí, že je ten správný čas, aby í naplnil svou věštbu. Ale cesta, která se začínala před ním odvíjet mu tu jeho upředenou ze snů, moc nepřipomínala a když se probíral jejím novým vzorem, kterému nerozuměl a možná, že ani nechtěl rozumět začínal mít stach. Zvlášť, když...

\"Mami já tam musím. Sama si vyprávěla, jak ta sudička říkala, že mám osud toho království v rukou.\"

\"Ale synku, už se tam vypravil náš princ. Zabloudíš nebo se ti něco stane.\"

\"Cože náš princ?\"

\"Ano, prý měl úplně stejnou věštbu jako ty. Nechoď tam, prosím.\"

\"To nejde. Já musím.\"

* * *

A tak šel prodíral se šípkovím křovím, procházel vesnicemi, ba i městy, které jakoby omámeny silným nápojem spaly svým nekonečným spánkem.

\"Zatraceně, bloudím touhle zemí už celou věčnost a hrad stále nemohu najít.\"

A pak zahlédl schátralou zavonici a v ní ... pohled jenž byl jeho očím tak dlouho upírán - nahoře ve vížce poskakoval drobný mužík...

* * *

A nahoře v malé místnůstce s jediným velikým zvonem dál probíhal zápas mezi zvoníkem a bohem, kterého však byla zůčastněna pouze jedna strana.\"Zatraceně, deset otčenášů je, myslím, opravdu hodně, tak proč je ten provaz pořád tak vysoko a já tak nízko. Já musím slyšet ty zvony zvonit.

Ale pak, snad znaven svým titánským soubojem si zvoník od toho věčného vyskakováni na chvíli oddechl, opřel se o zeď a pohlédl z okna.

“Co se to tam dole děje. Jako by se někdo prodíral mezi keři. To je snad sen, kdoví jak dlouho tudy nikdo neprošel. To je znamení, bože?\"

Otočil se, bleskurychle seběhl těch několik schodů a zachvíli vítal poutníka přede dveřmi.

\"Vítám tě mladíku. Pročpak tě nohy zanesly do těchto nehostiných míst?\"

\"Hledám královský hrad. Nevíte, kterým směrem se mám dát?\"

\"To ti ukáži potom, ale teď pojď dovnitř a něco sněz, vždyť jsi jako kost.\"

* * *

Po vydatné hostině se začal mladík zvedat, že už půjde.

\"Děkuji mnohokrát za pohostinost. Mohu pro vás něco udělat?\"A starý zvoník vycítil šanci. Teď zasadí bohu ránu. Za to že ho tady tak dlouho nechal zavřeného a za další hromadu příkoří, která se v něm po celý jeho neutěšený život hromadila. Teď bude konečně moci otevřít zemský vír.

\"No měl bych jednu prosbu. Prosím, pomohl byste mi zazvonit? Jsem příliš starý a nedosáhnu na provaz.\"

\"Ale to je maličkost, samozřejmě vám pomohu.\"

* * *

Bim bam. Bim bam.

\"Nééé, co se to děje. Tamhle začal hořet les a tam na druhé straně se otevřela země a polyká všechno kolem. Mlčte zvony, mlčte.\"

A vzorek snů na jeho plášti začínal dávat smysl. Za nelidského, šíleného zvoníkova smíchu se mu začínal jejich obraz pomalu rozplétat.

* * *

A zazvonil zvonec a pohádky je konec.


Kandelabr
23. 04. 2002
Dát tip
hmm, hmmm k tomu nemám co dodat. můj šálek čaje to není, ale čte se to dobře, má to nápady, tak proč ne...

houmles
22. 04. 2002
Dát tip
topra pohatko.typfus.

Carodej
21. 04. 2002
Dát tip
:o)))))))))))))))))))))))))))))))********

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru