Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

První Máj - letos a nejen letos

30. 04. 2002
0
0
3037
Autor
Knihovník

Bohužel se slaví 1.Máj, jelikož je připomínkou toho, jak může být vláda nespravedlivá a nedostupná pádným argumentům - muselo zemřít hodně lidí pro lepší život ostatních , nebyli první ani poslední, ale doufejme, že k nim už žádní nepřibudou a vše se vyřeší.

 

1.Máj NENÍ žádnou oslavou jara(nebo snad léta) a vůbec ne lásky - to si (asi) o něm myslí hodně lidí, jelikož se o něm kdosi zmínil v jedné své básničce. (kromě toho, když milujete, tak přeci celý rok , nebo ne ? )

 

Jak napovídá prolog, je to spíš připomenutí  velké tragédie a nejtragičtější na tom je, že hodně lidí spíš zaleze pod rozkvetlou jabloň, než aby se více nad tímto dnem zamyslelo.

(nechci tím říct, že je špatné zalézt s milovanou/milovaným pod nějaký strom, ale pak tento den nemá větší význam, než že je volný, ale on má přeci větší význam ... )

 

Proto bych vás chtěl pozvat na prvomájovou demostraci do Prahy na Střelecký ostrov od 12:00 (pořádají ČSAF - www.csaf.cz , Feministická skupina 8.března - fs8brezna.enc.cz , ORA - Solidarita  - www.solidarita.org a Antifašistická akce ) .

 

Možná že se o prvním máji dozvíte víc než z učebnic,televize a básniček.

 

Nemusíte souhlasit se vším co tam kdo řekne ( já například se vším nesouhlasím ) , ale podívat se a zjistit jiný pohled na situaci ve světě a historii určitě není na škodu.

 

 

p.s. rozhodně nečekejte, že by jste se dozvěděli v televizi, nebo snad v tuctových novinách pravdu, možná ledatak poloviční ...
JosefTupý
17. 05. 2002
Dát tip
a mimo to: chce-li se někdo činit a ne jen kecat o bezpráví a lidských životech, klikne si třeba na http://www.amnesty.cz atd.

JosefTupý
17. 05. 2002
Dát tip
jsi tak oblbnut, že věříš, že by snad mohlo někdy přestat oblbování lidí?:o)

djPes
02. 05. 2002
Dát tip
Knihovnik, mne je protivna ideologie postavena na nasili, ne lide. A na zlo v jakekoliv podobe je treba upozornovat. A pokud proneses, ze je treba nasili a zabijeni, je to zlo. Ja, narozdil od tebe o zabijeni anarchistu nemluvil, tak mi to nedavej do ust. Nebo je tvym zvykem uz i prekrucovat? Pak se s tebe stava opravdovy rudy soudruh! Stejne jako o nastolovani poradku. To vy chcete novy, spravedlivejsi rad. Ale to uz tu bylo mockrat a vysledky zna kazdy... Dale by mne zajimalo, jaka politika je podle tebe smysluplna?

Knihovník
02. 05. 2002
Dát tip
djPes - jo, to mě do určité míry taky, ale ono vlastně skoro žádná ideologie není postavena nanásilí, ono všechno začíná jen jednoduchým přesvědčování, ale pak to někdy začne být hodně násilné. "jste proste odporna vrazedna sebranka" "Srat na vas je jedine, co si vrahouni nasilnicti zaslouzite. Podivejte se do minulosti na hromady mrtvol-to je prace podobnych jako vrahu jako jste vy. Fasista nebo rudoch - stejne odporna havet!!! " no, tak sorráč že sem tahle tvá slova pochopil jako velice,velice NENÁVISTNÁ a AGRESIVNÍ - a tímto se ti tedy omlouvám za to, že jsem řekl něco ve smyslu že by si chtěl zabíjet anarchisty a odpornou havěď - tedy, musím říct, že já se sám za anarchistu nepovažuji a to jen tak naokraj. Víš, mě ani nejde o nějakou velkou revoluci, chci jen, aby přestalo neustálé oblbování lidí, aby podvodníci co hrabouj jen pro sebe (svůj) stát dostali co proto a aby se už to víckár neopakovalo. Stávající politika myslím má docela dobrou myšlenku, ale ještě by to chtělo vychytat některé veliké chyby ... - tedy, to si myslím teď, možná že časem příjdu na něco co mne přesvědčí o opaku.

djPes
02. 05. 2002
Dát tip
"chci jen, aby přestalo neustálé oblbování lidí, aby podvodníci co hrabouj jen pro sebe (svůj) stát dostali co proto a aby se už to víckár neopakovalo..." Jenze proc nejsi oblbly treba ty nebo ja? Problem je v tom, ze to vetsine lidem vyhovuje mit klid, TV, plne korytko, sobotni vylet do hypermarketu a McDonaldu. Otazka je, zda jim tu iluzi, ze je to ten nejlepsi zivot brat... Kazdy ma dnes moznost vyberu, takze bych to na oblbovani nesvadel - ti lide chteji byt oblbnuti

Knihovník
02. 05. 2002
Dát tip
djPes - tak to si nemyslím, že by někdo chtěl být oblbnut. Spíš se o nic nezajímají a s klidem přijímají poloviční pravdy, čímž trpí jiní lidé. Např. nadnárodní korporace vydělávají spousty peněz na levných pracovních silách. Jeden z příkladů je, že Pepsi svým zaměstnancům v "rozvojovích" zemí platí jen tolik aby přežili na druhý den a o zdravotním pojištění nemůže být ani řeč, čímž nějací pracovníci umírají na banální nemoci a pak se Pepsi angažuje v Česku na záchranu malých dětí (ostrovy života) . Už si přesně nepamatuji celý článek. Je dost možné, že to tak fakt je ... Já osobně si velice cením možnosti výběru - jsem rád že ji mám, ale lidi by měli bejt informovaný, za - co vlastně platí a pak bych chtěl znát jejich názor na jejich Niky s výrobní cenou 100,- a prodejní 3500,- ... (ten poměr už si taky přesně nepamatuju, ale bylo to tak nějak ... )

Knihovník
01. 05. 2002
Dát tip
djPes - teda nevim, ale zatím si tu nejagresivnější ty.Nechápu proč bych měl vítat stalina nebo hitlera když to byly prvotřídní svině, ty by se odemne dočkali ledatak té nenávisti a agrese, zatímco od tebe by se dočkaly asi naprostého pochopení a šel by si s nimi vraždit anarchisty, když jsou ti tak protivní. Naopak bych spíš řekl, že ty by si líbal ruce stalinům a hitlerům když tu chtějí nastolik "pořádek" a zničit odpor k nesmyslné politice - viď ?

houmles
01. 05. 2002
Dát tip
djPes pletes si pojmy.. ke komancum (rudochum) me netahej. Ani k posranejm socialistum. Ja jedu na sebe, nemam potrebu se bratrickovat.. Knihovnik presne tuhle odpoved jsem tak nejak trochu cekal. Nebudu prolejzat zadny weby abych se dovedel proc nekdo jinej slavi prvni maj. Chtel jsem to vedet od Tebe. Inu, nestalo se, nemam co bych dodal. Preju vesely hodnotny zivot ve smecce.

houmles
01. 05. 2002
Dát tip
a jeste poznamka: Utlak a natlak jsou dva rozdilny pojmy.

Knihovník
01. 05. 2002
Dát tip
homeles - asi by si tomu nevěřil, ale tu tvoji odpověď bych taky čekal. Znám hodně lidí co osobě prolašujou že jsou anarchisti a maj k tomu hodně, hodně daleko. a od toho myslím že ty nemáš moc daleko. Mchodem, jak někdo jinej ? Prohlašuješ se za Anarchistu a ti dnes slavili 1.Máj na střeleckym ostrově . Jinak jestli to chceš slyšet odemě, tak pro mě neni problém zkopírovat to z tý stránky a strčit ti to pod nos. Když se o nic nezajímáš a jen razíš svou "nezávislou" tak ať. Já nejsem v žádný smečce a nechápu jak tě to napadlo.

JosefTupý
30. 04. 2002
Dát tip
proč to sem dáváš podruhý? aby tam nebyly vidět kritiky ze včřerejška? nic jiného mě nenapadá... agitka, že?

djPes
30. 04. 2002
Dát tip
vrazi zůstanou vrahy, ať jsou hnědí fašisté nebo rudí anarchisté, stejně vznosné myšlenky a milióny mrtvých v Osvětimi a v gulazích jako výsledek...knihovníku, překvapuje mne, že můžeš agitovat pro vrahy a vraždění, slovo revoluce a anarchie je jen hnusnějším slovem pro zabíjení

Vio
30. 04. 2002
Dát tip
Netahejte sem furt politiku!!!

djPes
30. 04. 2002
Dát tip
Vio, necti, co te neoslovuje....

Vio
30. 04. 2002
Dát tip
djPes, fajn, ale co to má společného s literaturou, potažmo s kulturou?

djPes
30. 04. 2002
Dát tip
Vio. vse psane muze byt literatura, i politicky manifest. Ja mohu nesouhlasit s jeho obsahem, ale jsem proti tomu, aby se omezovalo jejich publikovani (myslim vseobecne, nejen zde). Takze bych doporucoval ignoraci, ostatne, co je a neni politicke? Treba jen K. Capek - vetsina jeho del je plna politiky, vlastne vetsina spisovatelu byla a je silne politicka....

Vio
30. 04. 2002
Dát tip
djPes, ale tohle je obyčejná pozvánka na demonstraci... Není to ani žádná diskuse o 1. máji, proti které bych nic neměl. Stejně jako Ty to obhajuješ, já s tím nesouhlasím. To je vše ;-)

djPes
30. 04. 2002
Dát tip
ale to je taky vse, co muzeme delat :)

Vio
30. 04. 2002
Dát tip
djPes, dyť jo... jenom říkám svůj názor ;-) Já vím, Máňa říkala, že to není směroplatný ;-)))

djPes
30. 04. 2002
Dát tip
dyt ja to taky tak beru :) Ale bez Mani....

Knihovník
30. 04. 2002
Dát tip
JosefTupý - dal jsem to sem znovu, jelikož místo toho, aby se mé auditko zobrazilo na prvním místě (při vložení) oběvilo se až na 3tím a tak tedy hned zmizelo, myslím, že je to aktuální a tak jsem to sem dal znovu (opět se to zařadilo na 3tí místo, to nechápu) a s kritikama se nemám zač stydět, jen jsem ráno neměl moc času, napravuji to zde : Já (jako já, knihovník ;) mchodem pro ty co mají blíže Brno - > http://www.pismak.cz/dilo.php?num=50079 Wopi prvomájovejch demonstrací jsem si užil (povinně) dost, když to tu měli v rukou lidé hlásající podobné věci jako ty... Knih. Wopi - no, a tobě se líbylo být povině na "demonstraci" ? Že jsi to těm "podobným" lidem jako jsem (podle tebe) já neřekl ? A jak vidíš, tak nejen Lidice, ale i první máj byl zneužit k propagandě - toto není zneužití, ale spíš uctění ... Krom toho, co si to o mne myslíš že jsem podobný nějakým lidem ? Javert Každý je podobný nějakým lidem... Knihovník Wopi - tedy, spíše - "lidé, co hlásají podobné věci jako já" místo "podobní lidé" ... Nutně si asi nemusel myslet, že jsem jim přimo podobný ... pardon. Aki a budete vytloukat cihlama vejlohy? to bych šel... esi ne, tak zůstanu doma... :o)) oldsares Že bych si se svojí láskou šel 1.5. zademonstrovat? Tolik romantiky mít nemusím. Volím jabloň/třešeň a doufám, že mě na ni ostatní nezavěsí. JosefTupý no jo! ach ta pravda!!! a ta zrádná jistota!!! :O((((((((((((((((((((((((((( Prokletí Knihovníku, trochu lidi podceňuješ, myslím, že se o skutečné příčině slavení 1.5. ví dost ;o) Nebo aspoň já osobně vím ;o)))))))) Ale není lepší milovat se pod kvetoucí jabloní než křičet v ulicích dávno promlčená hesla, prát se a nenávidět se? Co mi na to řekneš? Proč se stále zaobírat starými ränami a způsobovat si tak další? Jsem por Lásku, ne pro násilí, hněv a zdánlivou soudržnost davu S Láskou ;o))))))))) m. Knihovník Prokletí - jsem rád že to víš, ale musím říct, že znám spíš víc lidí co to neví. Samozřejmě že je, ale dnes se nevolají promlčená hesla, neboď jsou stále nové a nové problémy (USA, Avganistán, nacismus, čisté životní prostředí, korupce, bezpráví, diskriminace a další) . Tak se schválně přijď podívat a zjistit co-že je tu za problémy, takový věci se v Tv nedovíš (jak už jsem jednou podotknul) . První máj také (mimojiné) je ukázka toho, že zde jsou stále lidé, kterým není lhostejno co se děje ve světě i ve vlasti. Jak říkám, přijď se podívat, možná že se ti to nebude líbyt, ale snad dostaneš odpovědi na tvé otázky a neboj se zeptat - lásky si ještě užiješ ... také nejsem pro hněv a násilí, ale uznávám to, že to někdy jinak nejde - viz. historie tohoto svátku - že ? s odporem proti blbostem ;o))) h. Prokletí Víšco, znám se s několika lidmi od nás, co organizovali spoustu akcí, proti rasismu, proti nelidskosti globalizovaného světa, pro lepší živ. prostředí, pro omezení automobilismu. Pak, když jsem přišel na dotyčné akce, bylo tam jen pár mladých opilých lidí, kteří neměli co dělata a organizátoři byly zklamaní, že je zase budou popotahovat kvůli dotyčným rváčům. Prostě mi připadá, že takovéhle sezvávací davové akce nedopadají dobře. Hněv a násilí jsou vždy špatné. Pokaždé je lepší slovní rozumná konfrontace ;o)))))))) Ták asi ;o) A vůbec ;o))))))))))))))))) mějme se rádi ;o) m. oldsares Proklí, to nemá cenu. Má svůj názor a my mu ho nezměníme :( Škoda času a nervů... Prokletí oldasarku: Já se nenervuju, jen si s Knihovníkem klidně povídáme a předkládáme své argumenty, to není nikdy ztráta času ;o) Já se prostě jen chci usmívat, no ;o) m. Knihovník Prokleti - mozna to bylo proto, ze hodne lidi bylo pod rozkvetlimy stromy a pak v zime kdyz byla inverze se ptaly kde sou ty aktivisti a ze s tim nic nedelaj, s tim sem se zase setkal ja. Hnev a nasili jsou vzdy spatne - tak mi nepride ze neco vis o minulosti 1.maje ... tak asi tak. Spravne, mejme se radi, ale nebudme lhostejni ... oldsares - ty mas taky svuj nazor a pokud vis neco o minulosti tohoto svatku, nemuzes nesouhlasit s tim, ze nekdy nasili a agrese je proste nutna. (ale nerikam ze agrese a nasili bude v tomto maji ... ) Jo, skoda casu pod jabloni - takhle se nic nezmeni ... oldsares Proklí - fakt to nemá cenu. Jen poznámečku: Pod tu jabloň jdu právě proto, aby se mi v životě něco změnilo. Howgh!

Vio
30. 04. 2002
Dát tip
To bude tím, že Písmák má víc rozumu než ty...

djPes
30. 04. 2002
Dát tip
"nemuzes nesouhlasit s tim, ze nekdy nasili a agrese je proste nutna" Knihovniku, pokud to myslis vazne, priradil ses prave ke vsem masovym vrahum, za kterymi jsou miliardy mrtvych. Jen jsi potvrdil, co si myslim o anarchistech a podobne odporne sebrance - je to stejna banda hajzlu a darebaku jako fasouni. Na takove lidi je potreba blit z vysoka a varovat pred nima cely svet!!! Jsi odporna zruda schopna zabijet, bez se libat s Hitlerem a Stalinem!!! Vio, jsme presvedcen, ze ma smysl sem tahat politiku, jinak nezjistis, jake jsou krve ziznive bestie mezi nama...

ofčátko
30. 04. 2002
Dát tip
šmankote ! chudák Nietsche... ... ? opravdu, dojem agitky převládá... jsem pro tu třešeň, nepohrdnu ni višní ;o)))

Vio
30. 04. 2002
Dát tip
djPes, ale to už přece vím dávno... jestli myslíš mezi námi v celé společnosti... a pokud jde o Písmáka, ten se tomu nemůže vyhnout... je tady už dostatečně velký sociální statistický vzorek... tohle opravdu není místo, kde bych to chtěl zjišťovat...

Vio
30. 04. 2002
Dát tip
djPes, mimochodem, to Knihovníkovo vstupní auditko Ti nestačilo, aby sis udělal obrázek?

djPes
30. 04. 2002
Dát tip
Vio-porad si myslim, ze tito lide maji vystupovat na verejnosti, i na Pismaku - aby byli varovanim...nejhorsi je, kdyz budou skryti, ale budou

houmles
30. 04. 2002
Dát tip
djPes hele srovnavat anarchisty s haveti jakehokoli typu mi prijde pro me osobne dost urazejici. Jak je videt, jses otrokem sve fikce. Agrese je mi uplne u prdele, zrovna tak je mi u prdele co rekne kdejakej knihovnik pri prilezitosti svych deseti minut slavy u vseubijejiciho "argumentu", ale jsi prachobycejnej demagog. Kazdy ma pravo na svuj nazor, i kdyby byl spolecensky neprijatelny, a Knihovnik tady rozhodne neni "reprezentantem anarchistu" tedy si muze mlejt co chce. Ja jako anarchista tady mluvim za sebe a nepreju si byt globalne nahrnut do pytle s ubohejma hovadkama.

Knihovník
30. 04. 2002
Dát tip
djPes - teda chalpe, ty mne překvapuješ, víš vůbec PROČ se slaví první máj ? Asi ne, pak by ti totiž bylo jasné co myslím svým : "nemuzes nesouhlasit s tim, ze nekdy nasili a agrese je proste nutna" . Krom toho, když by přišel nějakej novej hitler do Česka, tak by si mu asi misto agrese a nasili připravil chlebíčky - což ? Vio - to ne, už moc x prokázal že nemá ... (tedy, ale já tím nemyslím celého písmáka, jako ty ... ) houmles - alespoň je tu někdo kdo má "rozumnej" názor :)

houmles
30. 04. 2002
Dát tip
agrese vuci kterykoli ideologii nema co delat s agresi vuci jejich reprezentantum. Druha jmenovana je na hovno a ve sve podstate kontraproduktivni. Agrese vuci ideologiim boricim svobodu je naopak velice vhodna vec. Takovahle agrese ale opravdu nema NIC do cineni s jakymkoli fyzickym utlakem. Agresi v tomhle smyslu uvazuju psychicky natlak vedouci k hledani pochybnosti a posleze odprosteni se od sve fikce spolecnosti (resp. "bezstarostne reality"). Takovou agresi schvaluji a tvrdim, ze nutna je. Ale pochybuju, ze tohle mel knihovnik na mysli a hovno se jako obvykle rozprskava dokola na vsechny, knihovnika nevyjimaje.

houmles
30. 04. 2002
Dát tip
jeste dotaz, knihovniku: PROC se teda slavi?

Knihovník
30. 04. 2002
Dát tip
houmles - něco z toho hovna evidentě ulpělo i na tobě. Vše se prostě nedá řešit "psychyckým" útlakem - ale nechci tady obhajovat vandalství, prostě řikám tohle a to je jasný . to mě ale docela překvapuje, že člověk co se řadí k anarchistům neví proč se slaví první máj - je to poměrně dlouhé na vypisování a pokud tě to opravdu zajímá, zajdi zejtra na tu demosku, nebo na www.csaf.cz tam se dozvíš co potřebuješ.

djPes
30. 04. 2002
Dát tip
Houmeles & Knihovnik: neberu vam vasi agresi, jste proste odporna vrazedna sebranka, Knihovniku, na rozdil od tebe bych Hitlera stejne jako Stalina nevital. Ale ta vase komunisticka anarchisticka zvirata ano. Srat na vas je jedine, co si vrahouni nasilnicti zaslouzite. Podivejte se do minulosti na hromady mrtvol-to je prace podobnych jako vrahu jako jste vy. Fasista nebo rudoch - stejne odporna havet!!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru