Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

(Nej)Větší vyhrává

07. 05. 2002
4
0
1992
Autor
S

Taky jste už slyšeli o tom, že je nekonečně mnoho čísel? Ano?! A O Nebeském traktůrku jste neslyšeli? Opravdu ne? Tak tedy pěkně poslouchejte...

V dobách, kdy ještě po Zemi spolu chodili J.K. a sv. Petr, přihodila se takováhle věc. Byla zrovna zima, když ti dva vyšli z lesa na kraj jednoho pole, které stálo na vršku a u něj našli kládu - akorát jako sáňky, jen se projet do údolí, kde měli toho večera nocovat. Kdo ale pojede? Losovat se těm dvěma nechtělo, a proto se dohodli, ze pojede ten, kdo řekne větší číslo. Sv. Petr řekl číslo, J.K. řekl o jedna větší vzal sáňky a odjel do vesničky... Petrovi se nezdálo, že to byla příliš spravedlivá hra a proto u dalšího pole se sáňkami vyzval J.K. k nové soutěži. Byl přesvědčen o tom, že tentokrát vyhraje on. J.K. souhlasil a začal nejprve říkat své číslo. Ale vyslovil jej hodně rychle a navíc v bengálštině (uměl už tehdá mluvit rozličnými jazyky), a tak jej nemohl sv. Petr zopakovat a přičíst k němu jedničku, a proto mu nezbývalo nic jiného, než říct své co možná největší číslo, na které se v té chvíli rozpomněl. Když jej dořekl, J.K. se jen usmál, vzal sáňky a odjel do vesnice. Když se tam sv. Petr dopotácel, řekl mu J.K.: nic si z toho nedělej, že jsi ani tentokrát nevyhrál. Dávám ti příležitost to kdykoliv napravit.. Sám se již brzy odeberu do království nebeského a věz, že na toho z lidí, kdo kdy řekne větší číslo, než jsem já řekl dnes na kopci, na toho čeká velkolepá výhra - Nebeský Traktůrek. Projížďka na něm určitě stojí za chvilku toho přemýšlení.

 

....

Jak roky plynuly, stal se sv. Petr sám strážcem brány nebeské. Když k němu někdo přijde, nahlédne ponejprv sv. Petr do velké kartotéky a zkontroluje, jestli za celý svůj život řekl nebo napsal ten který člověk, ať mladý či starý a to byť náhodou větší číslo, než J.K. na onom vršku se sáňkami. Pokud by se tak stalo, hned by mu musel darovat klíčky od Nebeského traktůrku, který nemusí dodržovat maximální nebeskou rychlost ani svítit v zimě, protože jezdí rychleji než světlo. Dosud však nikdo klíčky od tohoto traktůrku nezískal... Co myslíte, máte šanci je získat třeba právě Vy?

 


Danny
11. 06. 2002
Dát tip
S: vidím to celkem jasne. prirozeny cisla z ty pohadky jsou usporadana mnozina typu omega+1 , cili retezec nahoru a nad nim jeden nejvetsi prvek. Je vlastne jedno jak ho pojmenujeme, je to proste ten jeden prvecek nad retezem * ---- to je von . . . ^ | 4 ^ | 3 ^ | 2 ^ | 1

S
11. 06. 2002
Dát tip
Danny - no, slo to zapsat i horizontalne, bylo by to kratsi... Jediny dovetek bych mel - ta cisla jsou sice z pohadky, ale z te, ktere rikame Zeme, protoze to je pohadka o nasich Prirozenych cislech. Ve skutecnosti je to je hluboke zamysleni se nad casem a konecnosti v lidskem svete.

S
10. 06. 2002
Dát tip
Akte - no ono 7/0 je takove dost divne cislo: 7/0 - 1 = 7/0 + 1 sin(7/0) = <0,1> - hle, interval! tg(7/0) = <-7/0,7/0> - hle, vsechna cisla! A tak i kdyby to nakrasne BYLO cislo, tak rozhodne ne KONKRETNI a už vůbec ne největší, protože aleph2 je větší než 7/0, ale o tom ta pohadka prece není. Ta je o tom, ze TAKTO se s cisly nezachazi! Je to trosku jako s tou hadankou leze leze po zeleze neda pokoj az tam vleze, jenom naruby.

Jarodějka
10. 06. 2002
Dát tip
když vás pozoruji, jak jeden balansuje na prkénku, druhý dělá to samé, jenomže balansuje na pevné zemi, dostávám chuť všemu rozumět, ale zůstanu jenom při chuti :o)

Akte
09. 06. 2002
Dát tip
Jarodějka: myslíš? Ještě to neviděl S :-))

Jarodějka
09. 06. 2002
Dát tip
Akte, S-ko třeba už tankuje :o) a stejně to potrvá než přijede na zlatém traktůrku :o)

Akte
09. 06. 2002
Dát tip
Ten? Spíš bych to viděla na létající koberec nebo koště :-) Je to přeci hydra, no ne? :-))

S
09. 06. 2002
Dát tip
Akte - ono se totiz zda, ze 7/0 je asi tak cislo, jako kralik nachazejici se uprostred tramvajoveho krouzku v prazskem zoo - s tim rozdilem, ze ten kralik ma k cislu mnohem bliz... A krom toho, balancovat na prkenku se nevyplaci, co kdyz clovek spadne na tu nespravnou stranu? To aby se potom ctrtnact dni myl. Takze to ten na boku nevyhraje, ale na druhou stranu to vubec neni spatne literarni reseni...

Akte
09. 06. 2002
Dát tip
S :-))) skvěle nahráno, báječně odsmečováno, nezklamals :-) ale 7/0 je číslo, to vás ve škole neučili? A já proč jsi na tu matiku chodil tááák dlouho :-))

Akte
08. 06. 2002
Dát tip
a co kdyby třeba dotyčný prohlásil 8 leže při tom na boku? To by se dalo počítat - nebo spíš nedalo nadpočítat... Anebo by mohl prohlásit libovolné číslo sedm sedě na řekněme prkénku balancuje na kulatém kameni takhle: 7 - 0 hm, S?

Jarodějka
08. 06. 2002
Dát tip
Akte, s tímhle to musíš vyhrát ! :o) všichni jste mě pobavili, teda vám to myslí ! S-ko dostane tip :o)

Armand
31. 05. 2002
Dát tip
matika je legrace :) (už se jí jen směju) ale raději zabývám se duší za dílko * :)

S
20. 05. 2002
Dát tip
Danny - a to vadi? Indukce bude fungovat naprosto spolehlive pro vsechna existujici cisla, to jest v intervalu 1..NT. Dal uz muze platit co chce, stejne se tam nikdo nikdy nedostane! Problem je, ze za k cislo NT v indukcnim kroku nikdy nedosadis, a kdyz dosadis, tak NT+1 uz neni cislo takze - jak o nem chces mluvit ?

Danny
17. 05. 2002
Dát tip
S: tak mě napadá, že ve tvém pojetí matiky nefungujou důkazy indukcí - v indukčním kroku "platí pro k => platí pro k+1" dosadíme za k NT čili k+1 neexistuje a získáváme nepravdivou implikaci pravda => nepravda, čili vyvrácení toho, co jsme dokazovali :(

Prokletí
15. 05. 2002
Dát tip
Nevím, jestli smím, aůle když jsem se posledně bavil s Jatěm_secundum o této otázce, došel k odpovědi. Dovolím si ji zde prezentovat a povolám autora řešení, aby se k němu vyjádřil ;o))))))) Dotyčný řekl, že by odpověděl: NEJVĚTŠÍ ČÍSLO Hotovo, že? ;o) Xixi m.

Danny
15. 05. 2002
Dát tip
Spv: to cyklení znamená že to dospělo ke sporu, což jsem chtěl ukázat, takže OK

S
15. 05. 2002
Dát tip
Danny - problem bude asi v tom, ze uz mnozina {NT U {NT}} ma NT + 1 prvku, bohuzel toto cislo v KONKRETNIM tvaru nikdo nikdy nepouzije! To je i zaklad pro Prokleti - jak jsem jiz psal, sv. Petr nemohl rici "... rikam cislo, ktere pred chvili rekl J.K. zvetsene o jedna... " To prosim neni zadne cislo, to je konstrukce cisla... Stejne tak NEJVETSI CISLO neni cislo, ale popis cisla. Proste "Pocet mych prstu" neni cislo, uz proto napr. ne, ze zavisi na tom, kdo to rekne - rekne-li to computer, asi to bude 0, reknu-li to ja, mohlo by byt resenim 20 atd... Chapes, jaky je rozdil mezi konstrukci a resenim? V loterii muzes vhodnym zakrozkovanim 10 cisel a1, a2, ... , a10 ziskat x milionu korun... Jenze a1, a2, ..., a10 nejsou prece cisla, takze i kdyz vis, ze budou tazena a1, a2, ..., a10 neni ti to nic platne, v loterii nevyhrajes a nebezky trakturek neziskas...

S
15. 05. 2002
Dát tip
Danny - bijekce f neexistuje uz proto, ze P(X) neexistuje, takze Tvuj dukaz je naprosto trivialni.. "Protoze P(X) neexistuje, neexistuje ani f zobrazujici N na P(X)." cbd...

Prokletí
15. 05. 2002
Dát tip
S... nějakej chytrej ;o)))))))))))))) Mimochodem, máš prstů ujen 10, na nohou máš prstce (nepřišel-lis o něcö při porážení stromů ;o) )... aspoň se to tak učí doktoři, checheche :-P ;o))))))))))) Nemachrovát ;o))))))))))))))))))))))))))))))))))))) m.

S
15. 05. 2002
Dát tip
Prokleti - tak i kdyz nebudu pocitat prsty na nohou, prstu na rukou mam 40, protoze jsem hydra. Vsimni si dale, prosim, ze jsem take napsal ... mohlo by byt 20 ... a ne ze je 20, protoze urcite neni. Jinak diky za prstce, to je fakt uchylne oznaceni..

Prokletí
15. 05. 2002
Dát tip
Ach ták!!! Hm, vydra, no hlavně, že nejsi bobr, co si čistí zuby zubní pastou Kolgejt ;o))))))))))))))))))))))))))) m.

Danny
14. 05. 2002
Dát tip
at je cislo NT jakekoli, je mozno sestrojit vetsi, a to treba takto: 1) necht X je mnozina s poctem prvku NT 2) P(X) je potom potencni mnozina mnoziny X, tj. mnozina vsech podmnozin X 3) pocet prvku mnoziny P(X) je vetsi nez NT To se dokaze tak, ze neexistuje bijekce mezi X a P(X), tedy nemaji stejny pocet prvku. P(X) nema mensi pocet prvku, protoze obsahuje NT-prvkovou podmnozinu, ma tedy vetsi pocet prvku Dukaz neexistence bijekce: Bud f: X -> P(X) zobrazeni. Necht Y={vsechny prvky "a" z X takove ze a neni prvkem f(a)} predpokladejme, ze f je bijekce. Potom MUSI existovat g ktere je prvkem X takove, ze f(g)=Y nyni: patri g do Y , nebo ne? patri => podle def. Y z nesmi lezet v f(g) => f(g) je Y takze nesmi lezet v Y => nepatri tam tak tam teda nepatri => to, ze g nepatri do Y je to same jako ze g nelezi v f(g) => coz odpovida definici Y, takze tam patri Dostali jsme se do sporu z predpokladem, ze f je bijekce.

Spvrivs
14. 05. 2002
Dát tip
Za předpokladu, že onen K zná všechna čísla a že tehdy vyřkl to největší, tak asi těžko. Danny: Necyklí se Ti tvoje teorie trošku? ;-)

gd
13. 05. 2002
Dát tip
aby z toho nevznikla nejaka posahanecka sekta... jedna skupina vericich pobiha okolo oltare a hulaka> "hledej cislo, hledej ente..." druha skupina predvadi vedecke pracovniky a mlati logaritmitkymi pravitky do logaritmu sveho skandovani> "jen se z toho nepotente..." prvni skupina> "u ente se vesmir konci" druha> "ozar konec ente louci" hadka pokracuje az do ritualniho probodnuti vedecke skupiny logaritmickymi pravitky... druha skupina ve smrtelne kreci> "jsme synove nekonecna, cesta nase bude vecna, za lezatou osmickou pujdeme i se svickou..." prvni skupina triumfuje> "laik se divi, vedec zasne, nekonecna svice hasne... EN-TE! EN-TE! EN-TE!" vsichni krome velekneze padnou na oblicej a veleknez vyjevi cislo, kterym konci vesmir. znas a. c. clarka - devet miliard bozich jmen? to je super povidka.

Marco
13. 05. 2002
Dát tip
Prokletí - :-)) ... občas nahlédnu do vesmírné pokladnice, tam je zapsáno vše ... a navíc takovej průvodce po Galaxii vůbec není špatnej... ;-)

S
13. 05. 2002
Dát tip
gd - jo, znam, dobra povidka...

Prokletí
12. 05. 2002
Dát tip
kolik je, prosím 1 + 1? ;o) e? m.

Marco
12. 05. 2002
Dát tip
není to správný číslo náhodou: 42 ? :-))))))

Prokletí
12. 05. 2002
Dát tip
Neuvěřitelné!!!! Jak víš, že 42 je moje nejoblíbenější číslo???!!!!! Vážně! Padám.... ;o) m.

Merle
09. 05. 2002
Dát tip
au.... au... ó bože... můj bože... :)

gd
09. 05. 2002
Dát tip
problém je ale v tom, že jaký je zápis čísla NT, ví pořád jenom J.K. myslel jsem, že aspoň dozvím, kterým číslem končí vesmír? dobrým číslem? :)

S
09. 05. 2002
Dát tip
gd - ted uz to vi i sv. Petr, kouka prece do katalogu, ne? Problem preci neni v tom, jakym cislem konci vesmir, ale ze NEJAKYM cislem konci vesmir. :)

Olina
09. 05. 2002
Dát tip
co to je? :)))))

bogart
09. 05. 2002
Dát tip
Vhodným okrouháním a pokroucením _metody neboli logické_metody - tedy toho co nás má na určité úrovni přesvědčit, že: Takhle je to správně (Vaše konstrukce ohledně "nenapadnutelnosti" NT+1 neexistuje); dokážete cokoli. Nechci tvrdit, že tomu rozumím, ale dotknuli bychom se rozdílu (dejme tomu populárně) Penrose - Hawking (přesněji Godel-Wittgenstein): Je matematika sociálně determinovaná věda, nebo inherentní? A tak furt dokola. Ovšem nelze tvrdit, že pro všechna tvrzení platí tento můj blábol. Pro Vaše určitě, neboť je Popperovsky neverifikovatelné i verifikovatelné (v rámci, mimo metodu) --- ech, je to složité jako žebř, obávám se, že jsem sám natolik zmatený, že to nevysvětlím...chacha

S
09. 05. 2002
Dát tip
bogart - jestli se nad Tim jeste jednou pokusite zamyslet, problem je zakopan v tom, ze NEKDO muze vyhrat! A odtud uz jednoduse - mnozina vsech prirozenych cisel je naprosta Fikce, ktera je v rozporu prave s uvedenou pohadkou. Musite si tedy vybrat - bud nekonecnou mnozinu N, NEBO logiku se zakonem vylouceneho tretiho a NEBO predpokladat, ze lidi BUDE taky nekonecne a budou tady porad a navzdy, jenze to odporuje takrka vsem predstavam o svete - ktery bud konci Armagedonem nebo spolu s Vesmirem... A verifikovat posmrtnou soutez?? To snad nemyslite vazne, jak by rekl Faymann. Jeste dodatek - toto neni, jak by se mohlo na prvni pohled zdat, placnuti do vody. To je seriozni vedecky poznatek - jen zabaleny do havu pribehu, jak se od dob Mojzisovych slusi a patri...

Mahoney
08. 05. 2002
Dát tip
:)))

Krel
08. 05. 2002
Dát tip
:-)))) no toto...

S
07. 05. 2002
Dát tip
Pro Ty, kteří by rádi věděli, proč je to v auditoriu! Vězte, že na Nebeském traktůrku může jet jenom ten člověk, který řekne NEJvětší číslo! Tím člověkem, je J.K. i když zlovolné jazyky praví, že jím může být i někdo jiný.. Ať tak či tak, někomu ten traktůrek nakonec patřit bude! Souhlasíte??? Potom ale již existuje konstrukce KONEČNĚ mnoha VŠECH reálných čísel!!! Nejenom, že jich nebude nespočetně, je jich opravdu konečně!!! Jestli bude mít kdo zájem, může sem napsat onu Konečnou konstrukci - kterou osobně považuji za velmi krásnou.

Wopi
07. 05. 2002
Dát tip
to jsem zvědav

S
07. 05. 2002
Dát tip
Wopi - musim Te ale varovat, ze i kdyz je ona konstrukce krasna, uziva matematickeho jazyka a ne kazdy zaludek ji stráví! A navíc - opravdu chces slyset smutnou pravdu o tom, ze nemuzes nikdy ziskat Nebesky Trakturek? Pripravis se o onu opojnou nadeji vyhry neskonale ceny (vzdyt cena toho trakturku je jiste daleko vetsi, nez nejakych 100 melounů z Jackpotu) - a kdyz napisu tu konstrukci a ty ji pochopis, tak uz nebudes moci o tomto snit? Presto jsi stale zvedav?

Wopi
07. 05. 2002
Dát tip
:) já už jsem takovej zvědavej tvor :)

S
07. 05. 2002
Dát tip
Wopi - jdu tedy mýchat lektvary... počítám, že celý rituál výroby všech reálných čísel mě bude trvat asi tak +- hodinku, jestli do té doby neusnu.

S
07. 05. 2002
Dát tip
Předpokládáme tedy, že někdo získá Nebeský Traktůrek a řekne nebo napíše za svůj život ze všech lidí a tvorů, kteří kdy žili a budou žít, největší číslo. Vítězné číslo budiž zaokrouhleno na nejbližší vyšší celé číslo a nazváno NT. Mějme danou množinu všech přirozených čísel, jak se o nich učí na školách … N. Ta jistě obsahuje čísla 1,2,3,4,… protože to se po ní chce. Obsahuje i NT, protože jinak by NT nebylo číslo a nemohlo by být vítězné. Píšeme zkráceně NT e N, neboli číslo NT náleží N. 1.Pozorování Číslo NT+1 nikdo nikdy nenapíše, protože NT+1 je číslo, větší než NT a tak by muselo být výherní. Číslo NT je tedy opravdu poslední reálné přirozené číslo a víc jich prostě není. 2.Ujištění Pro nematematiky uvádím jen to, že existuje taková konstrukce N, že každé přirozené číslo n e N obsahuje všechna menší čísla, neboli je-li m < n , potom m e n, když m e N… Definujme si další číslo, reN - jakožto 10 umocněné na NT. Toto číslo reN nazveme reálnými přirozenými čísly, tato množina bude obsahovat nejenom všechna kdy použitá čísla přirozená - NT e reN, ale navíc bude i horním odhadem počtu všech reálných čísel. Toto číslo reN už nemá žádný konkrétní zápis a není tedy připuštěno do soutěže…(je zřejmé, že sv. Petr nemohl použít číslo …. "to číslo, které před chvíli řekl J.K. +1". To prostě není žádné reálné číslo, to je konstrukce čísla a to je velký rozdíl.) Definice ZT … Množina ZT vznikne z NT tak, ze přidáme všechna záporná čísla 0, -1, … , -NT. QT … Množina všech RacionálníchT čísel vznikne obvyklou konstrukcí {+- m/n; m e ZT, n e NT} RT … Budiž konečně definována jakožto ta čísla, která jsou dána svým desetinným rozvojem, ovšem pouze do NT-ho místa. Pozor, dál už není možné kontrolovat, protože už pro určení NT+1 místa bychom museli znát či umět zapsat NT+1 přirozené číslo, ale to nemůžeme, protože jinak bychom automaticky zvítězili v nebeské soutěži s tímto číslem - NT+1 a nikolivěk s NT. 3. Pochybnost ??? Je opravdu RT modelem všech reálných čísel. ANO pravím a žádné tam nechybí. Tak třeba PI, Ludolfovo číslo. To tam je, konkrétně tam je číslo, které je shodné s PI na prvních NT desetinných místech - to se sestrojí konstrukcí, avšak to stačí, protože neexistuje žádné reálné číslo, které by kdokoliv mohl jakýmkoliv způsobem od PI odlišit - takové číslo by se od PI lišilo až na větším než NT-ém místě, ale na takové místo se lidská mysl nikdy nedostane, viz. soutěž o Traktůrek. Počet všech reálných čísel je tedy určitě menší, než reN. A jak je to tedy s tím Traktůrkem? J.K. byl všemi mastmi mazaný a tak věděl, jaká čísla budou kdy vyřčena a napsána a to kromě těch, které řekne On a také věděl, které číslo vyhrává soutěž. A tak si celkem logicky vybral právě číslo NT a ostatní ostrouhali… Mimochodem, sám Budha skončil na čísle 10 na 421, ovšem počítal poctivě po jedničkách, nedoporučuje se zkoušet napodobit ani tento obdivuhodný výkon znovu, protože v tom případě už moc věcí ve svém životě nestihnete udělat.

Wopi
07. 05. 2002
Dát tip
:o)))

dablik008
07. 05. 2002
Dát tip
:o)))))) jezis

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru