Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bohémia - festival poezie

20. 05. 2002
3
0
3061
Autor
Kachna

Díky všem, kteří toto vše zorganizovali. Bylo to super!

            Díky pořádání autorských čtení písmáků vznikla myšlenka zorganizovat nejen písmácký festival. Autory jsou Veronika a Zdeněk Hornerovi, Tomáš Košulič a Magda Mikesková,. Neuskutečnil by se bez podpory starosty města Rakovníka, Mgr. Václava Pícla, Muzea T.G.M. v Rakovníku, Občanského sdružení Písmák a bez nulového pronájmu Tylova divadla. Úvodní řeč festivalu pronesl 17.5. v 19:30 ředitel muzea T.G.M. František Povolný, který uvítal nevelký počet návštěvníků a předal slovo starostovi Píclovi. Ten vyjádřil podporu tohoto festivalu a popřál úspěchy dalším ročníkům. Poté promluvil Zdeněk Horner, jeden z pořadatelů, který zdůraznil, že: „Touto akcí chceme reagovat na současnou situaci v české poezii a literatuře vůbec.“ V příjemném prostředí Baru Tylova divadla mi řekl, že tento nultý ročník je zkušební, aby se příště vědělo, čeho se vyvarovat a v čem přidat. „Chceme z toho udělat tradici“, dodal. Nultý ročník zažil malou návštěvnost a organizátoři už jistě vědí, kde příště zabrat. Abyste věděli, co by vás mohlo čekat na prvním ročníku, tady je malá návnada.

      Páteční program odstartoval nezávislý soubor Nedělní divadlo, který zahrál poetické představení ve středověkém ladění o lži, pravdě a odpuštění: „Pěnkava s Loutnou“. Ve středověké atmosféře pokračuje hudební skupina Milvus. Tři členové a jedna členka oblečení v dobových kostýmech, zpívají písně a zároveň představují divákům středověké nástroje – šalmaj, buzuki a jiné rarity. Program uzavírá svým pásmem „Mezi pohlazením a vzlykem“ básník Petr Skarlant. Autorské čtení doprovázené harfou příjemně zakončuje páteční noc.

Sobotní program začal již v deset hodin pěknou rozcvičkou. Indické tance, které vyprávěly mýty a legendy starověké Indie, předvedla Ivana Hessová s uměleckou skupinou Damaru. K poledni jste se mohli „Brouzdat ve verších“ s herci pražských divadel: Danielem Švábem, Kateřinou Mendlovou, Hedou Bayer a Jiřím Zemanem. Hostem pořadu byla L´ubica Christophoryová. Ve 14:00 se uskutečnila recesní akce „Velmi poetická demonstrace za práva české moderní poezie“. Za výkřiků hesel jako „Více poezie do žen“ nebo „Milostnou poezii bez ostnů“ se nevelký průvod dostal z Tylova divadla na rakovnické náměstí. Zde proběhlo pokřtění nového serveru www.poezie.cz, který vznikl také díky grantu Ministerstva kultury. Tento server by měl mít vyšší úroveň než „písmák“, básně budou totiž hodnotit profesionální kritici. Po čtvrt hodině se demonstranti vrátili zpět do Tylova divadla. Právě teď nastává nešťastný moment, kdy se překrývají tři výborné akce:  „Pásmo Prévertových veršů“ v překladu Petra Skarlanta přednášené studenty ZUŠ Rakovník,  „Báseň jako příběh“ čili cesta za epikou z dílny P. Skarlanta a výuka „Práce s hlasem a přednes“ mladých absolventek DAMU, Mgr. Lenky Kašičkové a Mgr. Lucie Švábové. Rozhodla jsem se navštívit tuto akci v Galerii Samson – Cafeé, která pojednávala o možnostech ovlivnění hlasu, o působení držení těla na něj. V 17:00 se všichni shromáždili v Tylově divadle, kde probíhal „Turnaj v experimentální poezii“. O přestávkách hrála kapela Zvon. Porota rozhodla, že vítězem kategorie „Experiment“ se stal Peter Páluš, první cenu v kategorii „Modernost“ obdržel František Horka a Cenu nakladatelství Laguna si odnesl Syřan Hatem Movai. Dvě zvláštní ceny poroty byly uděleny Petru Losseovi a Melanii Walkerové. Ve 20:00 začalo divadelní představení nezávislé skupiny herců, absolventů DAMU, o životě Vladimíra Vysockého – ruského písničkáře, bohéma, herce a básníka. Náročný sobotní program festivalu Bohémia zakončila pohodovou muzikou rakovnická skupina Film blues band. Tento nultý ročník, ač divácky nevydařený, byl skvělým zážitkem a poznáním moderní poezie. Vy, kteří máte rádi poezii, nezmeškejte příští ročník opět v Rakovníku. Dále se můžete informovat u Lyryka.


Litochowitz
24. 05. 2002
Dát tip
nojo, nojo

hermit
24. 05. 2002
Dát tip
super super a díky vám všem, bylo mi s váma moc hezky........!.....!......!.....!.....!.....!....!

Litochowitz
24. 05. 2002
Dát tip
i se mnou?

hermit
24. 05. 2002
Dát tip
no jistě, vždyť jsi tam odhalil svý nitro jako nikdo jinej....;-)))

Sidonius
24. 05. 2002
Dát tip
gast: super story!

Climaster
24. 05. 2002
Dát tip
:o)))..Lito se nám dočista otevřel...:o)))... taky mi byllo mooooooooooc faaaaaaaaajjjjjjneeee!!!!!!!!!!

Gastarbajtr
23. 05. 2002
Dát tip
nóóóóóóó, víte......:-))))) bylo to fajn, co? :-) až na to, že když se mi konečně podařilo v tý tělocvičně okolo pěti hodin ráno usnout, najednou mi začala bejt taková zima, že jsem byl okamžitě zase vzhůru, všimnul jsem si Hámy, jak spokojeně chrápe a bylo mi hrozně :-)) takhle jsem přežíval do tý doby, než se ozval mobil (kterej jsem v rámci solidarity okamžitě zamáčknul, ale stejně byli všichni mrtví..:-). to už jsem měl i docela hlad, ale k jídlu samozřejmě nic....tak jsem proved ranní očistu tím, že jsem se vychc... a přehlídnul tak tu tělocvičnu....to byl pohled...:-))) Háma, kalais, hermit a ziggy nevěděli o světě a nevypadali na to, že nějak v nejbližší době budou...:-) venku samozřejmě lilo jako z konve, ale aspoň jsem se na nádraží dostal trochu s předstihem, páč jsem šel rychle...:-) nastoupil jsem do vlaku na Lužnou....v Lužný přestoupil na rychlík Emmanuel Rádl z Chomutova do Prahy a okamžitě jsem usnul (za ty dva dni jsem se vyspal pramálo, zato toho vykouřil víc než za celý život..:-) a probudil se až na Kladně, bodejť by ne, když si ke mě přisedla nějaká bába, který byla její sedačka málo a cpala se i na mou...:-) podařilo se mi znovu usnout...ale ne na dlouho...ta bába vystupovala na Zličíně, ale zřejmě se v Hostivicích chtěla občerstvit, tak si otevřela flašku perlivé dobré vody (to jsem zjistil, až když mě to probudilo), nedomyslela to, že je hooodně moc natlakovaná, a tak jsem v momentě dohnal to, co jsem ráno zanedbal v koupelně...samozřejmě nejvíc vody jsem měl (víte kde...:-), vypadalo to v nejlepším, jako kdybych se pochcal (ale spíš to druhý...:-)...tak jsem dojel na Hlavák a pospíchal na Hradčanskou, v metru mě málem smet proud účastníků maratonu (bože, to jsou debilové - běhat takovou dálku...:-), ale přesto jsem se dostal k Sokolovně (hospoda), kde jsem se po pěti minutách setkal s Terezkou, bylo ještě zavříno, tak jsme si šli sednout na peron na dejvický nádraží. v příjemné konverzaci (z mé strany notně ospalé...) na mě někdo začal mávat z projíždějícího vlaku - po pomalé mozkové analýze jsem poznal hermita :-))), nastal čas, tak jsme šli do hospody...já se konečně nažral (svíčková a tři dvanáctky) a jel opět do Rakovníka, domů na otočku....vzal jsem si baťoh a vyrazil do Ústí nad Labem, když jsem přijel na kolej, okamžitě jsem usnul (ještě že tam nebyl Tonda, tak jsem byl ušetřen toho, abych musel poslouchat, jak se tam řve při šuk...., POSLOUCHAT, ne se dívat - maj vždy zhasnuto a já stejně bez kontaktních čoček hovno vidím...:-) a na walkmana bych v tu chvíli neměl náladu...:-) a pak jsem druhý den zjistil, že zápočtový testy jsem napsal, tudíž jsem tam jel úplně zbytečně......moh jsem chrápat doma...:a to je fše... Váš Gast.

Elyanne
22. 05. 2002
Dát tip
Ach jo, mně už se stejská...

Sidonius
22. 05. 2002
Dát tip
Promiň, ale taková reportáž se hodí nanejvýš do Rakovnického deníku... (Pod názvem Kachní reportáž o festivalu Bohémia nalezneš mou obšírnější kritiku.)

Rivka
22. 05. 2002
Dát tip
Mi zase trochu vadí, že nemám šajn, kdo je kdo. KDO je sakra Petr Páluš? František Horka? Syřan je určení poněkud nekonkrétní... Chápej, ne že by to nemělo žádnou informační hodnotu, ale přece jen je trochu rozdíl mezi tím, když napíšeš, že první cenu dostal Ludvík Vaculík (třeba), protože toho každý zná (doufám:c) ), pokud ji dostal za "milión kilometrů bez nehody", pak by bylo namístě říct, že to byl SPISOVATEL Ludvík Vaculík. Takhle jsi stejně dobře mohla napsat "Někdo dostal cenu za první místo, někdo za druhou - a žili šťastně až do smrti"... Já vím, ono je těžké hledat něco krátkého a zároveň výstižného... Ale stejně:c) S ouctou XY, nositelka čestného řádu za vlastnictví nejvýkonnější nosnice za rok 1957, vydavatelka hypotetického časopisu "Zahradníčkův rok" a týdeníku "Věchýtek, časopis moderního starce". Současná adresa: okolí denazalizace vokálů v českém jazyce. Přechodné bydliště: Praha 8, Bohnice. (Zn.: Oči černé, jako uhle, s vámi chtěl bych ležet v truhle. Najdu? Nabídky do adm. t. l. /viz též Poláček, K. Spisy I - XX. Praha: Nakladatelství Franze Kafky, 1992 - 2002./)

Lyryk
21. 05. 2002
Dát tip
:-))) velmi milé :-))) díky...

Climaster
21. 05. 2002
Dát tip
..:o)))...prostě dokonalá akce...!!! Lito...nejlepší v kategorii "poezie básnikova nitra"..:o)))

hermit
21. 05. 2002
Dát tip
Jo, díky moc*moc*moc za skvělou akci a držím palce, a ať je síla do dalších ročníků, už ted se hlásím! :o) Clim: :-))))) Autorce k formě textu: pokud je to reportáž, sjednoť si používané časy, většinou se v reportážích všechno píše v přítomném čase (dává do reportážře napětí, spád, často vtipnost), ale to není případ tohoto textu. Zde jsi měla použít nejlépe asi minulý čas a držet se ho až do konce. Tohle je spíš text zpravodajského typu, popis akce. Chceš-li čtenáře strhnout a zaujmout, snaž se hned do úvodu textu dostat hlavní motto celé akce, nebo nejtypičtější moment. Možná (ale to je opravud věc volby a cítění autora) by byl vhodný Lyrykův citát (respektive jeho obsah) přibližně v patnáctém řádku. Dobré je upozornění na nepodařené, ale i vrcholné momenty, to by v textu tohoto druhu nemělo chybět. Představ si, že o akci někomu vyprávíš: obivuhodně toiž své líčení zhutníš a vybereš si jen ta nejzajímavější, nejsymptomatičtější místa a momenty. Čleň na více odstavců a drž se pravidla: co odstavec, to jedna myšlenka, jedna sklenka s infomacemi. Tvůj text kolísá mezi zpravodajstvím, reportáží, pochvalnou ódou určenou pro kruh přátel a příznivců a kritickou recenzí. Možná je pro čtenáře dobré si zvolit jednu z forem a držet se jí. Díky za napsání. A nejvážněji míněná rada na závěr: neřiď se mými radami. :-)

Kachna
21. 05. 2002
Dát tip
Hermit: Díky moc za první radu, druhou v potaz neberu. :-) Nechtěl bys mě trochu zaučit? Je to sice teprve mé druhé publicistické dílko, ale chtěla bych se dostat příší rok na žurnalistiku. Tak co? :-))

miklunka
20. 05. 2002
Dát tip
:o) docela mi to chybí :o(

dablik008
20. 05. 2002
Dát tip
navstevniku bylo malo, ale byli super :o) takze diky jim i tem co festival vymysleli, i tem co ho pomohli realizovat! a na dalsim rocniku se uvidime :o)

Litochowitz
20. 05. 2002
Dát tip
jo, já byl nejlepší, že?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru