Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Volby jako zrcadlo víry

10. 09. 2021
8
7
317
Autor
supizmus

   V posledním čase jsem poněkud víc než obvykle cestoval po vlastech Českých a jako na všechny, tak i na mě se z plakátů v ulicích a billboardů u silnic začaly čím dál víc usmívat milé tváře slibující mi ráj na zemi. Tento úkaz dává signál, že brzy budou volby a tak rovněž čas od času ztratím čas na některém ze zpravodajských webů a letmý pohled do diskuzí pod články, týkajícími se hlasování o novém složení reprezentace státu, mi dal syrové a strohé zrcadlo mojí křesťanské víry.

   Mnozí zde velmi srdnatě a směle obhajují strany/koalice/jednotlivé politiky - s jakou vervou se já hlásím veřejně ke své víře a co dělám pro to, aby se šířila zvěst o tom, že nám Boží Syn Ježíš vydobyl spásu za poměrně pohodlných podmínek? Jiní zase dost zostra plují na politickou konkurenci a vidí v ní nebezpečí - jak moc se já varuju hříchu, povrchnosti, mondénnosti, pokrytectví? Kolik naděje jsou lidé schopni dát do té které partaje či koalice, toho kterého lídra a kolik naděje ve skutečnosti dávám do živého Boha (který narozdíl od lidí může naděje nejen naplnit, ale chce nám dát i nekonečně víc)?

   Je to pro mě výzva být pravdivější a odvážnější ve víře. Rozhodovat se pro následování Krista - a to ne jednou za 4 roky a pak s rukama v klíně nadávat, ale denně. Jeho slogany, pravda, by asi moc šancí na úspěch neměly ("kdo chce jít za mnou, zapři sám sebe, ber každý den na sebe svůj kříž a následuj mě", "úzká je brána a strmá cesta, která vede do Božího Království"), nicméne ten hlavní ("Co oko nevidělo, ucho neslyšelo, člověku ani na mysl nepřišlo, připravil Bůh těm, kteří Ho milují") za to stojí! Jo, a k volbám půjdu, ale výsledek mě nechává poměrně klidným. S větším napětím vstupuji do těch každodenních rozhodnutí.


7 názorů

Kamamura
13. 09. 2021
Dát tip

No, pokud se dobře pamatuji, tak Ježíš vyhnal z chrámu božího všechny kupčíky a penězoměnce, a prohlásil, že spíše projde velbloud uchem jehly, než bohatec do království nebeského. Zkrátka a dobře, Kristova církev má být chudá, a ruka v kněžském rouchu, která chtivě chňape po nějakých těch miliardách ze státního rozpočtu, se nakonec nevyhnutelně musí rozhořet plameny pekelnými. Takový je můj názor. 


Gora
10. 09. 2021
Dát tip blacksabbath

Tnutí "do živého"...

jak moc se já varuju hříchu, povrchnosti, mondénnosti, pokrytectví?...  S větším napětím vstupuji do těch každodenních rozhodnutí.

nadhled, který lze možná i trochu závidět... 


annnie
10. 09. 2021
Dát tip

Máme takovou vládu, jakou si zasloužíme. Ale úplně klidnou mě to nenechává. Špatná rozhodnutí mohou udělat hodně velké škody a naše společnost se ještě neměla čas vzpamatovat z nacismu a komunismu. Obávám se, aby za náš klid zas jednou neplatili jiní: ti odvážní, ti bezbranní - a možná naše děti...


Kočkodan
10. 09. 2021
Dát tip

 

Rozhodl jsem se tvoje dílko otevřít a přečíst. Byla to dobrá volba… (takřka plakátový úsměv)


K3
10. 09. 2021
Dát tip blacksabbath

Já to mám podobně. Lidi se mění podle situace, ale já s tím nemám problém, jsem pořád stejný. Tvojí úvahu považuji i já za výbornou.


Janina6
10. 09. 2021
Dát tip

Výborná úvaha. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru