Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Diskuze klubu: Lovci bouří

25. 05. 2001
0
0
1390
Autor
wendigo

Každý z nás má nějakou drobnou úchylku, nějakého kostlivce ve skříni… Musím se přiznat, že ani já nejsem vyjímkou… Může svítit sluníčko, nebo padat sníh. Pršet a být zima, se mnou to ani nehne a nechá mě to chladným.Já totiž miluju bouřky. Je to přírodní úkaz, který mě fascinuje a vím, že na tom je stejně i většina z Vás. Jakmile se na obzoru objeví černé mraky a zavládne nervózní dusno, všeho nechám a usednu do auta… A jen co se začnou po nebi rozbíhat ohnivé klikatice, jedu vyhledat její střed. Jakoby se očistilo samo nebe a země při tom obrovském vybíjení energie… A já vždycky cítím, že se něco z té krásy dostane i do mě. A když se cítím obzvlášť sebejistý, což není často, vystoupím z auta do deště. Někdy si to zkuste, už pro ten zvláštní a krásný zážitek. Pár mých přátel to udělalo… A jsou z nich lovci bouří…


Mpj
28. 05. 2002
Dát tip
Žijí ještě nějací lovci bouří?

Drui
19. 09. 0001
Dát tip
Já nejradši spojení bouřka & les... Není nic krásnějšího než na podzim pospíchat mlhou lesem k tomu "svýmu" místu na skále v lese a nechat se líbat jemnými rtíky mrholení...

Piži
16. 07. 0001
Dát tip
Se podivejte na http://www.chmi.cz/meteo/rad/blesk/data/ to je idealni sluzba pro nas.

LILINKA
26. 06. 0001
Dát tip
Tak nevím nevím zda mám ještě bouřky ráda :-( Byla jsem o víkendu na vandru a krásně totálně jsem zmokla, ale pak mi to příroda vynahradila, a já jsem zas poletech vyděla duhu. A jakou krásnou !!! :-))))

FLO
22. 06. 0001
Dát tip
Tak. Ve Vyškově torrrnádo. Ptám se, lovci bouří: kde sme, sakra, byli?

wendigo
19. 06. 0001
Dát tip
A zase dvojitá duha...A předevčírem nad Vyškovem nic menšího než tornádo... Čtvrté u nás v tomhle roce...

LILINKA
19. 06. 0001
Dát tip
Tak to mě řekněte kam na ty duhy chodíte??? Já žádnou neviděla již hodně dlouho. A to mě mrzí :-(((

wendigo
19. 06. 0001
Dát tip
Základní Pojmy - Bouřka - je český termín, souhrnné označení pro elektrické, optické a akustické jevy doprovázející atmosférické výboje. Konvektivní bouře - je obecnějším označením pro oblak typu cumulonimbus a jevy, které jej doprovázejí nebo mohou doprovázet (elektrická aktivita, intenzivní srážky, kroupy, silný nárazovitý vítr, tornáda). Bouřková buňka - Typická doba života jedné "bouřkové buňky" je kolem 30 až 50 minut po této době buňka zaniká. Většina konvektivních bouří je však tvořena více takovýmito buňkami v různém vývojovém stádiu, čímž bouře jako celek může navenek existovat až několik hodin… Mezocyklóna - Existuje však typ bouří tvořených jedinou buňkou, které mohou přežívat po dobu několika hodin. Takovéto bouře silně rotují kolem své vertikální osy. Na tzv. dopplerovských radarech (schopných měřit vedle radarové odrazivosti i radiální rychlosti) je pak pozorována tzv. mezocyklóna (mesocyclone)o průměru přibližně 5 - 20 kilometrů. Supercely - Konvektivní bouře, ve kterých je radarem detekována mezocyklóna, se nazývají supercely (supercell, supercell storm). A právě supercely bývají doprovázeny “nejdivočejším"počasím - obřími kroupami, tornády, případně přívalovými srážkami či extrémní elektrickou aktivitou.Předpona "super" se nevztahuje k rozměrům bouří, ale k intenzitě procesů, které v nich probíhají. Definice tornáda - Tornádo je silně rotující vír (se zhruba vertikální osou), vyskytující se pod spodní základnou konvektivních bouří, který se během své existence alespoň jednou dotkne zemského povrchu a je dostatečně silný, aby na něm mohl způsobit hmotné škody. Schéma tornáda - Většina tornád se vyskytuje pod jádrem bouře, 1 - spodní základna oblačnosti bouře nejčastěji na jejím jihovýchodním okraji, to 2 - pomalu rotující "wall- cloud” vyplývá z typického proudění v bouři a jejím 3 - rychle rotující vlastní tornádo okolí v mírných severních zeměpisných šířkách. 4 - kondenzační "chobot" (nálevka) 5 - prach a trosky, vířící nad zemským povrchem

wendigo
19. 06. 0001
Dát tip
Zrada!Kde jsou obrázky...Oldóóó..Béééééééééé

wendigo
18. 06. 0001
Dát tip
Včerejší lov nadmíru úspěšný...Bouřka s minimální intenzitou, ale zato duha přes celou oblohu v nejjasnějších barvách a dokonce dvojitá, to vše při krásném západu slunce...(Pozorováno nad Brnem.)..Myslím že něco takového se hned tak nevidí(Já něco takového viděl poprvé)..A co Vy? Máte taky nějaký nevšední zážitek?

FLO
18. 06. 0001
Dát tip
No tak já teda taky podávám zprávu. Včerejší večerní duha, nádhera.Sobotní ulovení slejváku ve městě, den předtím dobrovolná procházka v dešti, dokonce se blýsklo!!!!

FLO
18. 06. 0001
Dát tip
Aktuální hláška: Brno, Vinohrady až Líšeň a eště kus dál, 14:54 hod., deštivo, liják jak prase, bouřka bouří, hromy hromí.

wendigo
18. 06. 0001
Dát tip
15:00 , Cejl, Brno, Czech Republic.. Mulder: Bouře malé intenzity, atmosferické výboje pouze mezi mraky, srážky do 3 mm...Oh, mystic.. Scully: Neměl bys to s tím fetováním tolik přehánět Foxi-))).

FLO
11. 06. 0001
Dát tip
Já se přidám.Nemám ráda,když je zataženo a prší,ale pořádná bouřka...to já můžu,blesky,hromy,rachot,že se třepou okenní tabule,ve vzduchu je náboj...jo,jo...to miluju.

LILINKA
04. 06. 0001
Dát tip
Já miluji bouře!!! ráda jsem se dívávala na údolí Ústín.L. když kopce kolem byli posety spousty blesky. Nebo když letní déšť začal padat z mraků, vyšli jsme ven a pletly věnce z pampelišek :-))) Opravdu miluji bouře.

clovrdik
31. 05. 0001
Dát tip
a musí k tomu foukat vítr, až se stromy ohýbají ... tak do toho jdu s tebou :-)

Climaster
29. 05. 0001
Dát tip
..bouřky mám rád, ale ještě nikdy jsem je nevyhledánal...

PetrViP
27. 05. 0001
Dát tip
já mám občas radši, kdyř se bouří (vaří) krev:))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru