Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sjúzn vychováva

28. 04. 2022
15
50
661

„Niekoho tam máš?“ pýtam sa mamy. Počujem hlasy.

„Boli tu dievčence, ale už odchádzajú.“

„Rozlúč sa s nimi, zavolám ti neskôr.“

„Nie. Ony už stáli na chodbe, neodchádzajú kvôli tebe. Ahojte!“ zakričí za nimi, zatvorí dvere a začne: „Dnes som spokojná. Zavolala som ich o jednej na kávu. Ponúkla som ich griotkou. Lydka vypila kávu aj griotku, jedla sladké, aj slané, tie bryndzové keksíky, čo si mi doniesla, jej veľmi chutili. Aj som jej povedala - Lydka, konečne si normálna. Nerobíš drahoty, to nemôžem, hento nemôžem. Ja, keď som na návšteve, aj keby mi nechutilo, keď ma ponúknu, zoberiem si, aby som neurazila. Ale tá Lydka, je jak Anka. Ani ona ma nenechala dopovedať jedinú vetu. Rozhovorili sa s Betkou, tak som im povedala - tak tu debatujte a išla som do kuchyne kávu uvariť.“

Narodeniny má zajtra. Asi sa jej nechcelo vyčkávať, piatok chce mať voľný, tak si oslavu so susedami zorganizovala dnes.


50 názorů

5718844... pôvodne som začala zbierky Petra a Mamoviny ako Próza na pokračovanie...neskôr som ich začala prekladať aj voľnými veršami, zjednodušila som si to zaradením do kategórie Jen tak pro radost...asi to nebol dobrý nápad, nie si prvý, ktorý na to poukázal...prehodnotím


yss: Velmi dobře pojmenováváš problémy, které sám na Pismáku cítím a snažil se na ně nedávno též poukázat - více méně neúspěšně. Panuje tady obrovský rozkol mezi onou "sociální" a literární rovinou v hodnocení, posuzování a komentování literatury. Dobré postřehy, s nimiž se dost ztotožňuji, přidává též Silene a Luzz.

Co se týče samotného textu. Je vcelku smutné, že on je ten text dobrý, ale prakticky nikdo z tipujících se tady příliš nezaobírá tím, aby pojmenoval, proč tomu tak je, ale plně převládá právě ono sociální hledisko. Já osobně, jde-li o literaturu "ze života", si právě takto představuji vedení přímé řeči. Moc se mi líbí matčin monolog - nedokonalý, neobratný, zdůrazňující drobné odstíny běžného lidského projevu, zároveň je dost osobitý na to, aby něco vypovídal i o samotné postavě, byť ta mluví skrz naskrz o ničem. Tak nějak si to představuji a v delší próze bych si podobné vedení dialogů či monologů jistě užil. Jsem už unaven literaturou, ve které zcela splývá styl vypravěče se stylem, jakým mluví postavy, o nichž vypráví. Tohle je pro mě příjemný protipól. Pro mě jako pro čtenáře, který není zainteresován do autorčina tématu, by však bylo přece jen přehlednější, kdyby byl text uveden jako próza na pokračování, pak bych měl nejen já, ale možná i někteří další čtenáři tendenci vnímat text spíše jako črtu než něco samo o sobě funkčního. Protože navzdory výše zmíněným kladům text samostatně nefunguje, a proto je pro mě v této podobě prakticky nehodnotitelný.


Silene
29. 04. 2022
Dát tip

Neboj, Luboši, třeba já už ho Irence a Renatce poslušně vracím. Myslela jsem, že disponuješ vyšší rozlišovací schopností, oč jde. Jestli se tedy všichni tak nesmírně bojíte, zejména ty, to by mě mrzelo. Neuvěřitelné pokrytectví tady. 

Ještě jednou díky gabi za střízlivý přístup. 


Kočkodan
29. 04. 2022
Dát tip a2a2a, 8hanka, Gora

 

Nejsem redaktor, tak mi snad projde, ze Sjúzn popreji vse nejlepsí. Ale i tak se strachy klepu jako ratlík. A mám v poslední dobe skoro takový pocit, jako kdybych dríve chodil na Písmák trochu radeji.


yss
29. 04. 2022
Dát tip

K3-presne tak sa to dalo zadefinovať, prípadne napísať aspoň jednu vetu,ktorá by nesmerovala k triviálnym osobným otázkam,ale mala by aspoň slabý závan liter.Aspoň to by som od redaktoriek prózy čakala, najmä ak sa jedná o každodenný jav pod iks ďalšími  textami,ktorý nemá s literatúrou nič spoločné, o tom svedčí najmä fakt,že od redaktorky bixley som kritiku /konštr.alebo aspoň kritiku prezent.status redaktora snáď ani nevidela..../.vieš mi to niekde dohľadať?Keď ti to príde ako zbytočný "humbuk"?

Viac sa k tomu vyjadrovať nebudem, problematika bola prezentovaná dosť podrobne v iných komentoch.

 

 

 

 

 


Luzz
29. 04. 2022
Dát tip

a2, co mi to zase podsouváš? nikde ti žádný právo neodpírám! už fakt nevím, jakým způsobem to vyjádřit, aby bylo jasný, k čemu jsem se vyjadřovala.

ještě ke k3: ty to fakt vnímáš "jen" v té rovině humbuk kolem tipu?

jako pro mě za mě, ať si členky a členové redakce tipují a výběrují každou hovadinu, ať se rvou za své právo být v redakci... ale ať se pak nediví, že je trochu soudní uživatelé neberou vážně.


K3
29. 04. 2022
Dát tip Gora

Každodenní rutinná momentka. Ano, na nic víc si to ani nehraje a nikdo z toho svým tipem přece velké dílo nedělá.


a2a2a
29. 04. 2022
Dát tip Gora

Luzz, když pominu tvou vysvětlující jednostrannost, pak, použiju-li tvůj jazyk, neusměrňuji Silenne ani Yss o nic víc, než ony usměrňují jiné, mne nevýjimaje. Nebo mi snad nechceš dopřát tebou proklamované právo na názor?


K3
29. 04. 2022
Dát tip Gora

Je to ve sbírce Mamoviny, a ta sbírka je v kategorii Jen tak pro radost. Autorka se s námi chce podělit o své životní radosti a strasti, o nic víc ji asi nejde. Svůj účel to podle mě plní. Netřeba od toho očekávat zvláštní literární kvality, nechápu ten humbuk kolem tipu. To snad ani nelze brát vážně.


Silene
29. 04. 2022
Dát tip

Goro, ano, stydím se za to, čeho se dopouštíš. Tobě jsem ani nepsala, jak sis jistě všimla. Tak proč mi odepisuješ o své nepotřebě? Prostě se neobhajuj, doklady skutečností ti zjevně nestačí. Viz Luzzin vstup a další. 


Gora
29. 04. 2022
Dát tip

Silene, nepotřebuji se "obhajovat" ani diskutovat s někým, kdo se za mne stydí. 

Přeju ti, aby sis ve svých soudech směrem k ostatním mohla být jista. Z mé strany všechno.


Silene
29. 04. 2022
Dát tip

Ano, gabi, tvůj vhled je trefný, 

diskuse se skutečně stále stáčí k principu redaktorské intervence. Ty se jakožto publikující za délku svého příspěvku omlouvat nemusíš, je skutečně tvoje věc, jak konzistentní je. Otevřeně říkám, přišla jsem se sem zastat právě yss (přičemž zbytek reakcí pro a2a2a jsem asi až legračně raději opět odklonila do jiného vlákna), neboť redaktorky bixley a Gora budou raději donekonečna předstírat, že nerozumějí vytýkanému a jejich sociální přístup je v pořádku, hlavně když budou moci svým redaktorským statusem operovat, až se jim naopak bude náramně hodit. A toto je od nich právě ten největší faul, jehož se setrvale dopouštějí. Vzhledem ke Gořině plošné působnosti, která je ale převážně sociálního charakteru, je výsledné pokřivení literárního hlediska značné. 

Publikuje-li zde někdo náročnější prozaické nebo poetické dílo, redaktorka bixley své znalosti neuplatní. Redaktorka Gora ani nemůže, ta je nemá. Nemusí tedy nutně být redaktorkami, bohatě stačí být uživatelem, co si sem chodí poklábosit a organizovat událost, což by bylo potom adekvátní. Chtějí-li redaktorkami opravdu být, slušelo by jim v příslušném ohledu více pokory. 

Střídmost ve využívání tlačítka tip i výběr (u výběru potom zejména Goře) by prospěla oběma, jakkoli lze na tip nahlížet jako na soukromou aktivitu. Přílišným rozdavačstvím ale hodnotící uživatel devalvuje jeho případnou hodnotu. Na výběr jako na privátní úkon vztažený k holému nicku ale pohlížet nelze. Redaktorka Gora je schopná ovýběrovat text, i když jí zjevně unikají jeho slabiny, příliš si uvykla, že by měla vyvíjet horečnatou aktivitu; jenomže tu by právě v mačkání tlačítka výběr vyvíjet neměla. Mělo by být určitou kontinuální povinností, míněno v ideji redaktorského poslání, aby redaktor projevil i nějakou přísnost a nároky, když svou práci dělá již tak dlouho. Ovšem musel by k tomu mít vůbec dostačující schopnosti. 

Redaktorka Gora je velmi pilná, ale stále takřka elévského typu. Redaktorka bixley se občas projevuje, jako by zrovna dovřela slabikář, což by mělo urážet i ji samu na příslušné pozici, ovšem zdá se, že neuráží. Zvláštní. 

Tvé texty znám, i když nejnovější o vnučce příliš již nepročítám, mohu klidně doložit i jmény rodinných příslušníků, což opět nepokládám za nutné. 

Velmi oceňuji tvůj střízlivý pohled na věc. Nechci tě zahánět nikam jinam, navíc jsi v dílně, jen okrajem přemítám, zda by Próza na pokračování nebyla trošku lepší volbou k danému konceptu. 


nevstupovala som...diskusia nebola o mojich priemerných textov, ale o práci redaktoriek, k tej sa vyjadrovať nebudem...pokiaľ sa týka prózy, mám tu rozpísané zbierky Mamoviny, Petra a Haňa... v prvej sprevádzam starobou moju mamu, druhá je venovaná zdravotne postinutej dcére, v tretej je hlavnou postavou maličká vnučka...sú to jednoduché texty, založené na autentickej priamej reči, majú tu svojich čitateľov, pre ľudí, ktorí prežívajú niečo podobné, môžu byť prínosné...je ťažké hodnotiť jeden krátky text, vytrhnutý z kontextu celého príbehu... stáli čitatelia sa  zastavia skôr osobne, nerozoberajú každý text po formálnej stránke, niektorí tak urobili na začiatku, štýl písania som nezmenila...toľko z mojej strany


Nami 99
29. 04. 2022
Dát tip

Přeji všechno nejlepší, hlavně zdravíčko.


5-MeO-DMT
29. 04. 2022
Dát tip

Jenže teď se na vás zlobit nemůžu! Berete mi právo na můj maličkatý pilířek támhle někde v rohu. Být SÁM hysterickým nepřítelem všeho falešného tady. Jo! Musím i vám uznat kus smysluplné snahy. A chvilku nepyskovat na všechny, co se kdy s redakcí zapletly. Musim, proto tak činim. Ale stejně... radši mě moc nepokoušejte;). čau


5-MeO-DMT
29. 04. 2022
Dát tip

cituju a2: není žádný důvod kritizovat redaktorky za jejich reakce.  !!!!!!

Že sociální složka písmáku je jeden ze dvou zákl pilířů literárního serveru!?!

Sil, yss, luzz - mám mnoho důvodů se na vás zlobit. A se i zlobím. Jenže...


Luzz
29. 04. 2022
Dát tip

a2, prosím tě, buď tak laskav a přestaň usměrňovat silene a yss. je to z tvé strany nedůstojný..

yss, silene, oceňuju vaše úsilí. jste tady jediný, co se dokážou konstruktivně vyjádřit k literární úrovni textů.

goro, ano, zcela jistě se písmácké próze věnuješ, organizuješ kdeco, často zřejmě s vypětím sil - ok, beru. asi máš svoje důvody, proč to všechno děláš, proč jedeš na svoje maximum (neironizuji, cituji tě - kdysi kdesi pod nějakou prózou roku). ale - proč mám (možná jako jediná?) vždycky, když zmíníš, jak moc se obětuješ pro písmák, pocit, že slyším jakousi zneuznanost; něco ve smyslu - já se tu můžu přetrhnout - a vy mi nejste náležitě vděční? (většinou to ještě podtrhneš nějakým tím dobrotivým - každý se může zapojit , případně vstoupit do redakce atd.). jakože můžu se mýlit, jasně, ale - mám takovej dojem, že toto v tvých slovech neslyším jen já. přitom (opět podle mě) stačí málo - pokud se cítíš z jakýchkoliv důvodů vyčerpána anebo se cítíš třeba nepříjemně kvůli nevděčnosti některých uživatelů, není nic snazšího, než se některých aktivit vzdát (viz silene). nikdo ti to vyčítat nebude.

další věc jsou právě ty tipy a ona "sociální část" písmáka. nepopírám tu funkci, tak to prostě je. taky tipnu občas blbost. proč by ne. ale prosím tě, jak tebe a tvoje komentáře a tipy z pozice redaktorky může někdo brát vážně, když tipneš (anebo výběruješ) "z osobních důvodů" každou blbost, a zároveň lípneš nějakej ten tip i zdařilýmu textu? zkus se vcítit do role normálního uživatele, kterej tu třeba netráví tolik času jako my, blázni. dostane od tebe tip, řekne si, super, redaktorka prózy mi něco tipla... jenže ze zvědavosti se podívá, kde ještě tvůj tip přistál... myslíš, že takovej tip pro něj bude mít cenu? 

fakt ve svým počínání v pozici redaktorky nevidíš žádnej rozkol/problém?

 

 


yss
28. 04. 2022
Dát tip

A2-pre mňa si čitateľný aj v tej ",sekundárnej',polohe.Nerozoberaj to,mne to stačí.


a2a2a
28. 04. 2022
Dát tip

yss, loajalita je pro mne důležitá, ale i tak jsou mé postoje zřejmé.


yss
28. 04. 2022
Dát tip

A2-loajalita nepustí,ale to nezazlievam


a2a2a
28. 04. 2022
Dát tip

yss, silenne, prózu v posledních třech létech tady nesleduji, nanejvýš velmi okrajově a nikdy ne delší texty, nesleduji kritiky bixsley a tak nemohu potvrdit, ale ani vyvrátit to, co uvádíte. Z toho mála, co jsem zaznamenal, musím dát za pravdu vám.  A nekroutím se, jen za ta léta o lidech na Písmáku leccos vím a podle toho jednám. Osobně se vyjadřuji k textům zde, myslím si, že věcně, hodně intuitivně a nemám potřebu, pokud přímo se mnou někdo nepolemizuje, komentovat komentáře jiných. Vycházím z toho, že sebereflexe je věcí každého a kdo chce, jistě umí ocenit, co kdo píše.


yss
28. 04. 2022
Dát tip

*errata* s postom


yss
28. 04. 2022
Dát tip

Adekvátna situácia nie je nikde.Konfrontačná vyhovuje viac ? V podstate vieš,že mám pravdu.Niekedy je čas nazvať veci pravými menami.


yss
28. 04. 2022
Dát tip

A2-ty vieš že ja som maximálne úprimná,tak poprosím "nekrúť sa ako had !" Aká veľkorysosť??? Akože mám privierat oči a ochkať ? No nie,to v žiadnom pripade nebudem ! Vynechajte emócie a slovné hračky,vráťme sa ku skutkovej podstate

 

Kde nájdem konštruktívny,prípadne erudovanú kritiku Bixley?/prípadne akúkoľvek kritiku spojenú s listom redaktora prózy ????/

 

Neviem sa dohľadať..toto je rovnováha??


Gora
28. 04. 2022
Dát tip

Neřídím se vratnými tipy, yss, ale to mi taky asi nebudeš věřit. Tvůj výstup zde mi nepřipadá adekvátní situaci, promiň. Definitivně vše.


a2a2a
28. 04. 2022
Dát tip

Yss, upřímně si myslím,  že je třeba trochu velkorysosti. Ani ty, ani já jsme nezpůsobili, že Písmák má své dvě role, už se o tom zde napsalo hodně. Důležité je, že stále zde není nouze jak o kvalitní texty, a je jedno, že jsou ve výrazné menšině, ale málo jich také není, a tam je prostor a potřeba napnout pozornost i přidat komentáře, což ty i Silene činíte. Jen si myslím, jsem o tom přesvědčený, že je dobré nalézt rovnováhu mezi oběma póly Písmáka.


Silene
28. 04. 2022
Dát tip

a2a2a: Ale je. Neobhájíš bixleyinu zavedenou dehonestační praxi, ani kdyby ses na hlavu postavil. Přesně, jak se táže yss. Dolož mi prosím, můžeš-li, nějaké bixleyiny konstruktivní kritiky z literárního hlediska a hodnotového soudu pod vážnými kategoriemi. Na redaktorské úrovni. Bude samozřejmě vhodné nečinit tak pod gabinou miniaturou. 

Sociální hledisko písmáka, které však zcela poplivalo to literární, ti za argument neuznám. 

Co redaktorky Gory se týče: růst! Kde ten je? Ne stagnace a kopistická praxe. Nezvládá-li, může si ubrat, ale to je stále dokola. 


yss
28. 04. 2022
Dát tip

Joj Gora preboha a čo z toho...keď za jedným ako tak hodnotením nasleduje séria 20tahov na kamarátstvo....veď ti to celé ide do plynu. Kašli na vzťahy,kto ťa má rád,tak ťa vezme aj bez podlizovania,a vratné tipy predsa nepotrebuješ...


yss
28. 04. 2022
Dát tip

A2-,akože prepáč,ja im nevyčítam tipy.Vyčitam im ich prístup,ktorý nemá s literárnym pohľadom nič spoločné.Pozdrav mamu,koľko má mama rokov...ako nech sa páči,na kávičke

Ale keď som do riti redaktor prózy,tak tam capnem aspoň jednu vetu,ktorá to bude avizovať.Už ani nepamätám,kedy pani B.,pod nejaký text napísala komentár, ktorý aspoň z diaľky pripomínal niečo erudované a nebol obmedzený odpoveďami respektíve "hodnotením" na škále štandardne infatilnych žvástov.

Nikomu nevyčítam tipovanie,len som zhrozená z toho,kam táto benevolentnost spomínaných redaktorke smeruje ..pomaly budeme tipovať aj pozdrav dobré ráno

Tento text,nie je zaujímavý ničím.Každodenná rutinná momentka. Netvarme sa,že máme pred sebou aragonit.

 


Gora
28. 04. 2022
Dát tip

Autoři povídek a dalších forem prózy si nejspíš povšimli, že, pokud mi to čas dovolí, věnuji zejména próze na Písmáku hodně pozornosti. 

Kdo to nechce vidět, toho nelze přesvědčit a bude si stát na svém. Vše.


a2a2a
28. 04. 2022
Dát tip

yss, není žádný důvod kritizovat redaktorky za jejich reakce. Gabi tá istá je zde typickou dlouhodobou účastníci té tváře Písmáka, kde se prolíná sociální síť s literaturou či pokusy o ní. Já sám ne jednou a s chutí Gábininy texty čtu a tipuji, jednak pro velmi živou přímou řeč a a jednak pro jejich jadrnost. Tento textík sám o osbě mnoho neříká, ale je součástí vlastně jejího dlouhodobého psaní. Gora i bixsley nečiní v daném případě nic jiného, než že se podílí i na této tváři Písmáka. Je to legitimní, stejně jako je legitimní tvůj přístup k úloze Písmáka.

Silene, tvá ironie není na místě.


yss
28. 04. 2022
Dát tip

Ti neviem..

Nevieš mi pripomenúť v ktorom roku by som našla od bixley niekde nejakú konštruktívnu kritiku?

Aha chápem..ok,zlavim z nárokov...ok,tak ešte raz,v ktorom roku by som našla od bixley kritiku ktorá by smerovala k textu z literárneho hľadiska ?

 


yss
28. 04. 2022
Dát tip

To je smutné,naivné som čakala že sa vyserieš na vzťahy, komunitu, sociálne aspekty a začneš hodnotiť texty podľa literárnych kritérií.

Úprimne-je to tak ťažké ??? Fakt je tak ťažké odosobniť sa,vyjadriť sympatie k textu /možno aj sz) ale uprednostniť najmä ten literárny pohľad a kritiku?

Veď predsa keď niečo tipuješ,tak chcem vedieť prečo...čím tá ten text presvedčil..to že máš rada Gabi,ale sympatizuješ s jej mamou predsa nie je kritérium pre komentár redaktora prózy...

Tento stav sa netýka iba tohto textu,celkovo ty a B. si nejako zamieňate literárny pohľad s osobnou rovinou...Už ani nepamätám,kedy komentár nebol zameraný iba na osobnú rovinu.Proste próza poetry koeficient v prdeli,ochkajme kto má koľko rokov,kto má akú chladničku

Jednoducho tie hodnoty mi prídu zvrhlé, prevrátené,disfunkčné....

 

 

 

 

 


Silene
28. 04. 2022
Dát tip

Nechápeš to, yss. Pokud by autorka napsala zrovna nějaký mimořádnější kousek, třeba rozsáhlejší, obsahově zdařilý, je možné jej okamžitě zaopatřit a opentlit reprezentativním výběrem, a to klidně oprávněným. Ale opovaž se, ty nevychovaná východniarko, cokoli jako řadový čtenář namítnout, když půjde prostě asi o padesátý díl autorčina vyprávění. Rozlišuj


Gora
28. 04. 2022
Dát tip

yss, považuji tento a podobné typy textů nejen pro písmáckou komunitu za potřebné... "osobně" jsem si dovolila zareagovat hlavně na narozeniny.

Víc nemám k tvým námitkám co dodat.


yss
28. 04. 2022
Dát tip

Hej,drzá nevychovaná východniarka si tu ide otvárať papuľu...lebo nevie v tej svojej prizemnosti pochopiť,že to nie je vždy o literatúre..

 


Silene
28. 04. 2022
Dát tip

yss, a že ty si vůbec coby slovenský rodilý mluvčí troufáš cokoli na předložené prozaické miniatuře posuzovat, hm? Bude asi zajímavé sledovat, z čeho bixley podcení tebe, koukám, že již začala. 


yss
28. 04. 2022
Dát tip

Predstav si že áno a predstáv si že všetky tvoje kritiky nikdy nesúviseli s textom v rámci liter.pohľadu 


yss
28. 04. 2022
Dát tip

bixley-,nechápem,čo mám ja ako čitateľ /nezainteresovaný/do osobných vzťahov?To je podľa teba akože kritérium,meritko na potenciál textu ? Zopakujem ešte raz...od redaktorky by som čakala že pri tipovanie textu vyzdvihne jeho pozitívna,prípadne aspoň nadškrtne jeho kvalitu,dôvod prečo tipuje,dotkne sa kompozície atď...nie že sa uspokojí s otázkou koľko má mama rokov! /

Ale evidentne tvoje kritériá textu sú založené maximálne tak na osobných vzťahoch a lacných otázkach 

 


bixley
28. 04. 2022
Dát tip

To prostě vyplývá z toho, že je to asi padesátý text o mame. Asi to nečteš.


yss
28. 04. 2022
Dát tip

Nejako naivne očakávam,že ak redaktorky prózy text tipujú,tak si dajú námahu vyzdvihnúť pozitíva textu a neuspokoja sa s otázkou kolko ma mama rokov, prípadne odovzdajú pozdrav..Tu nejde o tipy,ale o Váš prístup /autorka prepáči /


bixley
28. 04. 2022
Dát tip

Souhlas s Gorou. Gábina mama je samorost.


yss
28. 04. 2022
Dát tip

A to je ten problém.K textu máš predsa pristupovať na základe istých lit.kritérii...lenže Vy /platí to aj pre bix./si lit.kriteria zamieňate s osobnou rovinou /pozdrav mamu.kolko má teraz rokov /Akože sorry....toto je podľa teba literárny aspekt ???

Podľa mňa nie.Osobnú konverzáciu si predsa riešte cez sz....čo majú osobné otázky spojené s prózou?

Proste tento prístup mi nedáva zmysel.Tipuješ niečo lebo chceš pozdravit jej mamu?


Gora
28. 04. 2022
Dát tip

yss, nejedná se o žádnou glorifikaci, jen o účastenství a zájem, s nímž čtu gabinu prózu od doby, co jsem tady... proto, že mne to zajímá a baví... vidíš snad, že bych psala nějaké ódy na text? Musela bych  pochválit každý díl gabiných děl, jsou totiž napsaná na velmi solidní úrovni, nesentimentálně na to, že se jedná často o malé děti, postižené či staré osoby. Kdo ji čte si klady její "rodinné ságy" uvědomuje. Ne každý by dokázal jít se soukromými záležitostmi na světlo boží, já třeba ne.

A že jsem pozdravila "mamu"  přes autorku snad není důvod k napomenutí, je to slušnost a vážně míněné přání...


yss
28. 04. 2022
Dát tip

Ježiši..ako nechápem tým ováciam pani redaktorky.

Čo Vás na tom tak nadchlo ? Úplne banálna črta, jednosmerná,kde si niekto zorganizoval oslavu podľa seba.Bodka.Čo je na tom prekvapivé?Je tam nejaký skrytý význam ?Nejaká skrytá konfrontačná linka ?Je tam skvostná, neobvyklá práca so slovom ?Nie,je to jednoduchá príhoda,črtá , ktorá by bola vhodná ku káve... nič prozaické ani literárne hodnotné v tom nevidím..

Každodennosti zachytená bežným spôsobom..jemine,je tak ťažké prestať všetko glorifikovat???

 

 

 

 

 


Andělka1
28. 04. 2022
Dát tip

***


Alegna
28. 04. 2022
Dát tip

Taky mamince přeju zdraví a pohodu


Přeji jí hodně zdraví a pohody.


bixley
28. 04. 2022
Dát tip Gora

Ale ať si to užije! Kolik je jí, 94? Tak přeju hodně zdraví a elánu!


Gora
28. 04. 2022
Dát tip Lyryk, blacksabbath

Dobře, gabi, že mama si má s kým i v domě popovídat/pozvat si... a vše nejlepší k narozeninám!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru