Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

... Nová cesta

07. 08. 2022
11
13
302

 

Kolotoč nocí a dnů
tužeb a dřiny
smutky a bolesti
vetkané do peřiny

s rozbřeskem odvaha
víra a naděje
na lásku, Pane můj
pro mě už pozdě je?

Ty jsi má záchrana
jediná jistota
Neznalost Zákona
trochu mě drtí

s tebou jsem dozrála
jít cestou života
s tebou se nebojím
přejít práh smrti


13 názorů

Benetka
08. 08. 2022
Dát tip Jarmila_Maršálová

Phil...

I ty Tvé staré boty jsou LáskaPanLáskaPan...

Není to o církvi. Není to o tom co Ti kdo řekne že si máš myslet. Co máš cítit. Jak moc a po kom máš toužit... Je to o tom co máš v srdci. A já jsem přesvědčen že tam máš Lásku. A když se večer podíváš na hvězdy tak prostě nemůžeš říct že je jenom tady teď to naše. Je zřejmě i něco víc. A nazvi to jak chceš. Staré boty Pan Kazatelna...

Mám Tě rád.


Delfín
08. 08. 2022
Dát tip

Díky! Toho si cením...:-D


máš to napsaný moc pěkně Delfíne, souhlasím s tím


Delfín
07. 08. 2022
Dát tip Jarmila_Maršálová

Jarmilko, doufám, že jsem se nějak nedotknul tvého cítění, ale já prostě věřím (a už jsem to i vyjádřil v jedné básni!), že pravý Bůh je láska v našich srdcích i Příroda kolem nás. A dobří lidé spolu mohou žít v míru a přátelství i bez berliček ideologických nauk. Vždyť i desatero jen shrnuje základní zásady a doporučení pro takové soužití. To, co se tam týká jen samotných věřících a pro ně vytvořeného symbolu, je už prostě navíc jen pro členy komunity...:-D


Delfíne, moc děkuji za příspěvek


Delfín
07. 08. 2022
Dát tip Jarmila_Maršálová, Aru

   Nejsem věřící, byť kdysi dávno pokřtěn, protože těch, co skutečně žijí podle odkazu Ježíšova, je dnes málo, i když na pár takových jsem taky narazil a naše vztahy byly skvělé!

   Bohužel, každá zprvu dobrá myšlenka je zneužitelná a vnímám to jako Sváťa (Philologyny). Možná v tvém okolí jsou ještě ti praví věřící, co si vzali z desatera to podstatné, co znají i jiní ve své podstatě sami dobří, ač ateisté či vyznavači jiné věrouky. Ovšem sama církev s sebou po staletí vláčí i břímě zlých skutků a nesnášenlivosti, také chamtivosti a touhy po moci a hmotných statcích. Bylo prolito mnoho krve a zmařeno bezpočet životů!  Víra bývala příliš často zneužívána k ovládání a rozdělování davu, k potlačování pokroku a dnes spousta těch křesťanských stran ji používá jen jako výtah k moci, kdy pod klamným pláštěm toho, co vpravdě nectí, získává hlasy důvěřivých věřících. Pravdou je, že Kristus hlásal chudobu církve, což katolíci svými činy popírají a mnohé protestantské církve jim to mají za zlé, což je důvodem k nenávisti. Ostatně, nevraživost vládne i v samotné katolické církvi, kdy se jednotlivé řády vzájemně nesnáší, což je vlastně i u protestantů. Hledají to, co je rozděluje namísto toho, co by mělo lidi spojovat, byť by to byl jen odlišný výklad některých částí evangelií! Zloba a ješitnost se neslučují s ideou lásky k druhým! 

   Boj o moc a přepych či pokrytectví nebo chování k těm, co se nějak liší (viz svobodné matky) nemají nic společného s desaterem a jím doporučovanou láskou k bližnímu svému jakož i dalšími doporučeními pro čestný způsob mírového soužití!)

   Omlouvám se, že jsem se tak rozepsal, ale pár věcí bylo třeba sdělit třeba proto, aby se někteří zamysleli nad dnešní dobou a snažili se to zlepšit.

   Nicméně věřím, že někdo může nalézt i ve víře svůj pevný bod, který ho navefe na pravou cestu...

 


Jarmila_Maršálová
07. 08. 2022
Dát tip annnie

Phylogyny, to, o čem píšeš, bude asi jiná náboženská skupina, církev vypadá jinak...annnie - na cestu smíření si vejde každý v tom správném čase, díkydíky všem za komenty a tipy


annnie
07. 08. 2022
Dát tip

Ač máš k tomu prahu snad ještě hodně daleko, na cestu smíření je dobré vyjít dříve. O to víc tě možná život ještě překvapí. Pěkné verše, tip a pozdrav a.


Philogyny
07. 08. 2022
Dát tip Benetka, Gora

Já spoléhám na svoje staré boty. Drží stopu. Už nic jiného.  Církev nás dere ze všech nejvíc. Skupuje půdu pod Pánbíčka. Nelíbí se mi to. Četla jsem interview od Koukolíka. Mám ho schovaný. Psal o smrti. A o tom, jak umíral jeden vysoký církevní hodnostář. Do poslední chvíle věřil, že On přijde, spasí ho a bude nesmrtelný? Když zjistil, že umře, bylo zle...


Diana
07. 08. 2022
Dát tip Alegna

Pán je láska a spása. Máš pravdu! ***


Benetka
07. 08. 2022
Dát tip Jarmila_Maršálová, Alegna

Pan je Láska...


Kočkodan
07. 08. 2022
Dát tip Alegna

Z kolotoče nocí a dnů může být někomu špatně jako  jinému z řetízáku...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru