Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Skřítkovská

02. 06. 2002
25
1
2485
Autor
Ticha_duse

Pro všechny, kteří tančí s hvězdami...

~*~

 

 

Tak toto je můj pokus o malinkou skřítčí pohádku. O tom, jak nás skřítci zachraňují, a my se jim za to odvděčíme tím, že o nich sice vyprávíme dětem, ale v duchu se pousmíváme. Chudáčci malí, ještě že mají tak bezelstné dušičky a jsou oddaní svému poslání. Bylo mi dovoleno nakouknout do jednoho z jejich mnoha tajů a myslím, že to bylo natolik krásné, abych vám o tom vyprávěla. A snad pak vážně uvěříte?

 

Víte , že jsme tu možná už jen díky těm malinkým bytůstkám? A jak to, že si troufám tvrdit takovou věc...?  To za podvečerního šera, když jsem seděla na posteli a sledovala kapky, jak dopadají na okno a ztrácí se a ztrácí...  Kapkání mě uspávalo svými konejšivými tóny, ale náhle se můj ospalý pohled měnil v překvapený a pozorný. Kapky stékaly dál, ale nebyly to už jen průhledné korálky. V odrazu plamínku svíčky, zahlédla jsem něco pozoruhodného. Malé slzičky byly najednou nebesky modré, stříbrné a zlaté. Třpyt byl jemný, ale pro každého, kdo chtěl vidět, dostatečně silný. Nevydržela jsem, a tiše, abych nepolekala tuto kouzelnou chvíli i s její plachostí, vstala jsem a přistoupila k oknu. Ten malinký zázrak, který jsem v tu chvíli zahlédla, mi vzal dech. V kapkách, těch nejnádhernějších barevných korálcích, se s obrovským zaujetím činili malí skřítci. Svýma maličkýma tlapinkama leštili stěny, až se kapky leskly jako zrnka písku na slunci. Tak jasné byly barvy těsně před dopadnutím! Ale copak se s těmi robátky děje, až dopadnou?! Snad nezemřou??!? Na chvíli jsem zapochybovala a zapomněla, že ve světě, kde je tolik krásy, z níž jsem viděla pouhý zlomek, zajisté nemůže přijít žádný život nazmar.

 

Neubránila jsem se pokušení a vyšla na ulici. Posadila jsem se na obrubník a trpělivě čekala.  Tu jsem zahlédla, jak skřítek vyskakuje a utíká se svým korálkem, co mu nožičky stačí. Po chvíli jsem zachytila pohledem skupinku skřítků se stříbrnými kapkami, jak běží ke krásnému starému dubu, který byl poznamenám svou existencí ve městě. Skřítci všechny ty maličké stříbrné pokládky složili k jeho nohám a strom jakoby by omládl. Rány v kůře začaly se zatahovat a listí si opět tiše zpívalo svou ukolébavku. Jak jsem sledovala strom, skřítci se někam nepozorovaně vytratili. Ale v zápětí jsem zahlédla skřítky s modrýma kuličkama. Pelášili ke kašně tak rychle, až se hladina louže, vytvořená asi z deseti kapek, zčeřila. Začali hladit vodu v kašně, na jejíž hladině usazoval se již smutek těch samých cest a netečnosti okolí. Voda se pod jejich dotyky zachvěla. Děkovala jim, bez jejich malinkých tlapiček brzy by začala hnít a nikdo by o ni ani pohledem nezavadil. Je to tuze krásné, když se voda usmívá*

Seděla jsem ještě hodnou chvilku na zemi a hledala skřítky se zlatýma kapkama, ale nebylo po nich ani stopy. Podívala jsem se směrem k obloze, jestli stále ještě prší, a tu jsem je spatřila. Seděli na parapetu, připravení a odhodlaní. Okolo šla postarší žena, promoklá, tak trochu unavená snad. Viděla jsem pouze, jak jí malé zlaté korálky padají do vlasů. Žena jakoby se rozzářila, pousmála se a když míjela kašnu, pozastavila se nad průzračností vody.

 

A tak mi to vše došlo. Dokud tu budou tito skřítci a my si je sami nezahubíme tím, že je úplně vymažeme z našich srdcí, nemůže se stát nic hrozného. Ten, kdo věří, bude mít vždy co dýchat, protože jeho srdce ho zavede k poslednímu zdravému stromu. Bude mít vždy co pít, protože mysl mu ukáže poslední čistou studánku. A bude mít vždy slunečnou duši, protože?? protože věří. A miluje. Nejde je nemilovat. Nevím, zdali se mi ještě kdy poštěstí tyto rozkošné skřítky spatřit, ale i kdyby ne, vím, že tu jsou, a tak nikdy nemůže být nejhůř. Oni by to nedovolili. Myslete na ně, jsou ohromně srdeční, kolik sil je musí stát, než se zase vyšplhají zpět na nebe? Tak jim občas zapalte svíčku, vedle položte skořápku od oříšku a pár drobečků z koláče. Budou vám moc vděční a je přeci krásné, když víte, že na vás někdo myslí. A oni si to tolik zaslouží.

 

~*~


1 názor

vesuvanka
17. 02. 2007
Dát tip
nádherná pohádka, z níž vyzařuje veliká láska k přírodě i k lidem :-))) díky, posílám TIP a pohádkový strom

Pivicko
20. 08. 2003
Dát tip
Včera jsem si řikal, že bych tu rád našel taky něco krásného, nejen samý depky apod. A dneska jsem našel. Krásné :-)))

Cirilla
05. 06. 2003
Dát tip
(-:***

alim
28. 02. 2003
Dát tip
no..tak dekuji, ze jsi mi tyhle nadherne skritky zas pripomela.. a k tobe...mas moc cistou a neznou dusicku...pis dal a neprestavej a tak radost nam poutnikum rozdavej...:-)) tip*

ofčátko
18. 01. 2003
Dát tip
krásné, krásní :o))

suva
26. 12. 2002
Dát tip
jdu si nechat zdát - se skřítky si hrát :c)

JosefTupý
16. 12. 2002
Dát tip
:o)**

aRmida
11. 11. 2002
Dát tip
:-)*

Čolito
21. 10. 2002
Dát tip
***

Šalvěj
16. 10. 2002
Dát tip

parchant
21. 07. 2002
Dát tip
to je krásné - a hlavně pravdivé - já jsem taky viděl skřítky , schovávali se za keříčkama , ale byli velicí aspoň na deset palců zdravého člověka ,a to jenom pár dní -- to jsem zrovna pravidelně meditoval , takže to nebylo jediné potěšení , co jsem zažil. zkus medit , uvidíš jak ti to pomůže rozvinout tvé rozpoznávací schopnosti :) *

Bříza
01. 07. 2002
Dát tip
Je to tuze krásné, když se voda usmívá…

Dabi
16. 06. 2002
Dát tip
...Tichá, něžná duše tohle psala...krásné to je:) Ráda jsem si přečetla a ráda dám svůj upřímný t*

LaMouette
09. 06. 2002
Dát tip
Pááááni... krása:-)) U nás mají skřítkové ten pravý ráj.. zvlášť v kuchyni pod stolem.. těch drobků.. proto je u nás asi tak milo.. že posílám svůj upřímný dík:-))*

Idril
09. 06. 2002
Dát tip
No to je Plyšofilosofie až za roh. Je to moc hezký a nevím jak se ti to povedlo, ale neni to ani moc kýčovitý. Fakt pěkný a milý! ******* avi pro Áju

Nuitík
09. 06. 2002
Dát tip
jejku, to je tak překrásně něžný, optimistický a jůůůů.... chjo, já chci skřítka....***** a děkujííí za avííí!!!

rire
07. 06. 2002
Dát tip
mario: srdce není koleno :)))) TD: je to nejen pro děti :) jum, prostě krása :)

Aki
06. 06. 2002
Dát tip
to je krááááásný :o)) a na to, že je to tvůj první pokus... a na to, kolik ti je... hodně dobře napsaný, miloučký... prostě pohádečka jak má bejt... tip a tip a tip... :o)

Ticha_duse
05. 06. 2002
Dát tip
Moc vám děkuji............ je krásné, že se počet skřítkovských pelíšků rozrůstá........... :o) ~*~

Seregil
04. 06. 2002
Dát tip
Krásný....... hluboký ....... vzalo mě to za srdce...*ú)

ano, jsou v našich srdcích a srdce není koleno, aby se dalo ohnout :-)))) jdu zapálit další svíčky a tobě posílám tip :-))))

alina
03. 06. 2002
Dát tip
jejda.......to je krása.................taky pár skřítků osobně znám :o)............*o*

Feeling
03. 06. 2002
Dát tip
To je nádherný.:-) Strašně miloučký a zároveň hluboký, pohladí to duši a srdíčko.:-) Jen tak dál, jde Ti to a určitě tím potěšíš spoustu lidiček.:-) P.S.: Skřítci jsou a né že ne.:-)***

Hvězdička
02. 06. 2002
Dát tip
...náhle se za oknem objevil skřítek, rozhrnul oponu z máminejch kytek, pěkně se usmál a pěkně se podíval a pak mi po očku do ucha zazpíval: ... :o)

Šílená
02. 06. 2002
Dát tip
...dáme na ně pozor....a občas je poponeseme ať se nám neucapkaj....vždyť je tady tolik smutných stromů a kašen....a.... kdo ví...třeba smyslem našeho života je pomáhat skřítkům... Asi je to ten nejkrásnější smysl života....já budu.... slibuju:)!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru