Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vyprávění o vodníku Čeřílkovi, skřítku Ostřičkovi a víle Jasance: Přípravy na zimu a zimní radovánky

11. 10. 2022
13
30
327
Autor
Alegna

Vyprávění je zamýšleno pro děti od sedmi let.

Výlov skončil a Čeřílek měl spoustu práce. Než mohl rybník znovu napustit, musel jej vyčistit od usazeného bláta. Ondra a rybáři jak měli chvilku volnou, tak mu pomáhali. I Ostřička se pustil s blátem do křížku, až byl od něho celý černý. V šeru a ve tmě nebyl vůbec vidět, jen oči mu bíle blýskaly. Cyklista jedoucí k večeru po hrázi se ho lekl a spadl rovnou do vybraného bláta z rybníka. Když se z něj vyhrabal, nebyl vidět stejně jako skřítek. Oba po sobě vyděšeně blýskali očima, pak jim to přišlo náramně povedené a začali se smát.

Rybník byl konečně čistý, vodník ještě prohlédl rostlinky. Odumřelé odstranil, aby netlely a nekazily vodu. Unavený, ale spokojený, zavřel stavidla, napustil rybník a už se těšil na odpočinek ve svém pokojíčku.

Před zimou na něho ale čekala ještě jedna práce. Protože na podzim opadává listí i na hladinu rybníku, byla potřeba jej odstranit. Listí totiž ve vodě také tleje a kazí vodu. Čeřílek na to měl speciální široké hrábě, říkal, že jimi češe vodu. Když konečně vyčesal vodě poslední spadlý lístek, začal se připravovat na zimu.

Většinu času v zimě vodník prospí, ale občas se probouzí, aby zajistil rybám dostatek kyslíku ve vodě. Má na to pomocníky, budík, sekyru na vysekání děr v ledu a koště na ometání sněhu. Sekyru našel na polici, koště pod ní, jen hledání budíku bylo delší, zapadl totiž do šejdračky.

I Ostřička, když začalo studeně foukat ze strnišť, se začal chystat na zimu. Přikryl si domeček spadaným listím na ochranu proti chladu a mrazu. Na listí položil síť, aby ho vítr nerozfoukal. Síť u země pro jistotu zatížil kameny. V domečku si z přikrývek udělal doupě, celý se do něho zachumlal, ani beránky nestačil počítat a už spal. Ať se děje, co se děje, probudí se až na jaře s prvními hřejivými paprsky sluníčka.

Také Jasanka se odebrala na zimní odpočinek. Nemusela dělat žádné přípravy, víla je totiž se stromem jedno tělo a jedna duše. Stačí jí přitisknout se ke kmenu, pohladit kůru a splyne s ním. Spolu pak upadají do zimního spánku a na jaře se zase společně probouzejí.

                                                              ----

Budík probudil Čeřílka do mrazivého rána. Koukl nahoru a uviděl led. Vzal tedy sekyru a vydal se ke stavidlům. Vysekal si v ledu díru, vylezl ven a jéjej, stavidla byla celá zledovatělá. Ale věděl si rady. Otloukal je tupou stranou sekery a jupí, povedlo se, všechen led byl pryč. Potom stavidla nadzvedl a upustil trochu vody. Udělal tak prostor pro vzduch mezi ledem a hladinou rybníka. A aby měly ryby opravdu dostatek kyslíku, vysekal ještě několik děr. Do děr vložil oranžové bójky ukotvené ke dnu. Označil tak díry, aby do nich nespadli nepozorní bruslaři.

V sobotu odpoledne svítilo sluníčko a vytáhlo Ondru s Adélkou ven. Šli se podívat, jestli rybník už dostatečně zamrzl a jestli se dá bruslit. Brusle si pro jistotu vzali s sebou a udělali dobře. Led byl silný a pevný, díry v něm označené a tak mohli bez obav zkoušet piruety, jezdit pozadu, nebo se jen tak prohánět. V neděli odpoledne přišli bruslit i další děti a tak se od rybníka ozývalo veselé výskání.

V týdnu však padal sníh. Ondra si vzpomněl na vodníkovo vyprávění, že když se omete z ledu sníh, může skrz něj svítit sluníčko na rostlinky. Rostlinky pak díky světlu vyrábějí kyslík pro ryby. No a také se na zasněženém ledu špatně bruslí, to je přece jasné. A tak se tentokrát vypravil k rybníku už v sobotu dopoledne s kamarádem Kubou. Vzali si sebou kromě bruslí i košťata a led pěkně ometli. Panečku, to se potom bruslilo!

Kuba byl velmi dobrý kamarád, ale rád se předváděl. A teď si vymyslel, že ukáže Ondrovi, jak na bruslích přeskočí díru s bójkou. Ačkoli mu to Ondra rozmlouval, nedal si říct. Rozjel se, odrazil a zachytil bruslí o bójku. Ó jé, spadl do díry a ztratil se pod ledem. Ondra ze strachu o kamaráda úplně oněměl. Chtěl volat vodníka o pomoc, ale nešlo to, nevydal ani hlásku.

A Kuba? Ten si ani nestačil uvědomit co se stalo a už padal a padal do ledové vody. Měl však nesmírné štěstí. Čeřílek byl zrovna dnes vzhůru. Chtěl jít ometat led, ale když to udělali kluci, tak alespoň kontroloval díry. Náhodou byl zrovna u té, do které spadl Kuba. Zachytil ho, vystrkal zpátky na led a na Ondru zavolal, ať pospíchají domů, aby Kuba nenastydl.

"Hurá a děkuju," zvolal Ondra, kterému se z radosti, že se Kuba neutopil, vrátil hlas.

Popadl odložené boty a bundy, sebe i Kubu přezul a oblékl oběma bundy. Potom kamaráda postavil na nohy, podepřel ho a tak se vydali k domovu. Kuba se stále nemohl vzpamatovat, třásl se zimou a úlekem mu cvakaly zuby.

Doma se o něho už postarala jeho milovaná maminka. Pomohla mu do postele, přikryla ho až po bradu a uvařila heřmánkový čaj s medem. Napil se, zahřál a usnul. Tak díky pomoci vodníka i Ondry a laskavé péči maminky z toho vyvázl jen z lehkou rýmou.

Ondra, Adélka a dokonce i Kuba chodili spolu s ostatními dětmi i po této příhodě dál na rybník Klokoťák bruslit. A také pomáhat ometat z ledu sníh, dokud led neroztál a nezačalo se o slovo hlásit jaro.

 


30 názorů

Alegna
13. 10. 2022
Dát tip blacksabbath

:))))) nikdy nevíš, někdy je nebezpečné to vysypat z hlavy, ale za ten znakovej obrázek od tebe se vynasnažím


vysypat z hlavy a poskládat do písmenek<*_*>....:-)))))


Alegna
13. 10. 2022
Dát tip

Díky, black za povzbuzení :)), pokud se to holkám i tobě líbí, pak mám obrovskou radost. Zatím mám spíš v hlavě povídání o něčem jiném, ale jenom v hlavě, tak nevím :))


jojo, prosím, vyprávěj dál, holkám se to líbí....a mně taky:-))))


Alegna
13. 10. 2022
Dát tip

Nami, díky za čtení a milý koment, oboje potěšilo


Nami 99
13. 10. 2022
Dát tip

Pěkné počteníčko.


Štírka
12. 10. 2022
Dát tip

Lidunko : ne ne... Ometání sněhu je takové poetické, to by byla škoda měnit - a jak je to s vodou a ledem ... proč ne: jsk jsi pravila : když je ho pořádná vrstva, tak bude pevný i po vodníkově akci... tak nepřemýšlej a basta fidli...


Alegna
12. 10. 2022
Dát tip

ano, black, skřítkovi a víle se spalo krásně až do jara ... s tím pokračováním ještě nevím


Alegna
12. 10. 2022
Dát tip

Štírko, jsem ráda, že sis početla :) a díky za podnětné připomínky, podumám


....a krásně se jim pak spalo a spalo a spalo až do jara.......nebo ne???:-)))))) těším se na pokračování!


Štírka
12. 10. 2022
Dát tip

Moc hezký příběh - ostatně jak je u tebe zvykem... Jen místo košťat bych klukům dala shrnovače sněhu - košťata jsou na nic... A taky se mi zdá, když vodník odpustil vodu, aby pod ní byl vzduch - to by pak led praskal, musí být pevně svázán s vodou... víš : je to pro děti a tak by mělo vše sedět... 

krásně jsem si početla- dík Lidunko


Alegna
12. 10. 2022
Dát tip

dievča, souhlasím, Jasanka má to nejjednodušší a nejkrásnější ukládání k zimnímu spánku ....


Alegna
12. 10. 2022
Dát tip

fialko, těší mě, že se líbí. Ještě nevím, jestli mě něco napadne :)


Jasanka sa krásne ukladá na zimný odpočinok ... pritiskne sa, pohladí kôru a splynie so stromom ... pekné pokračovanie***


fialka...
11. 10. 2022
Dát tip

Napínavý, pěkně napsaný příběh. Těším se na další.


Philogyny
11. 10. 2022
Dát tip

Kolega z práce měl štěně, psa. Šli do lesa. Byl tam postřelený divočák. Ten malej byl hloupej. Rozpáral ho. Mi kdysi i Agara. Ale to už je jiný příběh. 


Alegna
11. 10. 2022
Dát tip

Jednou jsem na houbách uslyšela praskání, ohnutá se otočila a koukala si s divočákem zočivoči, potom jsme každý utíkal na jinou stranu, ale bachyni s mladými jsem naštěstí nikdy nepotkala. Dávejte s Frýdou na sebe pozor.


Philogyny
11. 10. 2022
Dát tip

Určitě ano, ale máme jenom kousek. Je to rybník v Radimi, nad ním ten les s černými čápy. Je tam krásně. Kousek odtama mám svůj posed, u brodu. Poslední dobou chodím spíš jen pozorovat. Divočáci jsou ve zbytcích kukuřice a je hodně žaludů a bukvic. Jsou jich celé štrůdle, teď na záznamu i padesát. Já mám poslední dobou strach chodit, jsou všude, cítím je, vidím stopy a kaliště. Letos měly bachny dost pozdě mladé, pořád jsou i pruháči. Mám strach o Frýdu, ta pročesává a na prasata jsem ji nikdy neučila. Bachny s mladýma jsou nebezpečné.  Hodně se mění jejich chování, divočáků, jsou více útoční. Když nemůžu v noci spát, přemýšlím, kudy...  :) 


Alegna
11. 10. 2022
Dát tip

Takže na vlastním, hmm Phil., to by se vodníkovi čili hastrmanovi, vílám i skřítkům u vás moc líbilo, vlastně, určitě tam jsou :)


Philogyny
11. 10. 2022
Dát tip

Máme.


Alegna
11. 10. 2022
Dát tip

Lubošku, děkuju za krásný komentář, jojo bahno je nebezpečné, ušpiníš se razdva


Alegna
11. 10. 2022
Dát tip

Díky Evženie, je to tak i v zimě rybník potřebuje péči


Alegna
11. 10. 2022
Dát tip

bixley, díky, chtěla jsem zábavně malinko poučit :)


Alegna
11. 10. 2022
Dát tip

Jamardi, jojo, štěstí je k životu hodně potřeba. Kdybychom ho neměli, asi bychom dětství nepřežili :)


Kočkodan
11. 10. 2022
Dát tip

Vždy se varuje jen před bahnem velkoměsta, ale i to venkovské – jak dokazuje velocipedista – může být poněkud nebezpečné.

Ani za mák nebezpečné ovšem není čtení tvého seriálového vypravování. Ba právě naopak. Souhlasím s Renatou, jde o pěknou symbiózu zábavnosti a poučení.


Alegna
11. 10. 2022
Dát tip

Phil., nepříjemný zážitek dostat se pod led a pak musí být člověku  neskutečná zima. Sekáte led, máte rybník?

Jako děti jsme se klouzaly na ledě merioračních stok, ale tam bylo málo vody, občas někomu projela ledem noha.


To je dobře, že se nic zlého nestalo. A starat se o rybník i v zimě je moc důležité :-)


bixley
11. 10. 2022
Dát tip

Opět zábavné a poučné, co je všecko potřeba, aby ryby zimu pod ledem přežily. A taky že není dobré dělat na ledu hlouposti. Tentokrát to ale dobře dopadlo. :-)


Jamardi
11. 10. 2022
Dát tip

Štěstí kopa! A to je dobře. :)


Philogyny
11. 10. 2022
Dát tip

Kdysi mě kamarádka tahala zpod ledu ve strouze, taky odstonala.  I ten led pořád sekáme...   :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru