Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Princip konečna

05. 06. 2002
2
0
854
Autor
iluze

\\\"Vše je nic, věčnost končí za chvíli a tam, kam jdu nedojdu neboť jdu tam, kde skončil můj začátek a začal můj konec, to jsem já...\\\"

Musím začít tím, musím začít Nekonečnem a už to, že nazývám Nekonečno \\\"tím\\\" ,  dává dostatečně najevo jak člověk dokáže ve své omezenosti Nekonečno poměrně přesně definovat tak, aby zapadalo do jeho \\\"chápání\\\" aktuální Bubliny. Avšak proč pojmenovávat bezejmenné? Proč hraničit nekonečné? Definované nekonečno není nic jiného než definování vlastní hranice, vlastních mantinelů a Jednička hranice mít nemůže, byť by byla sebemarkantnější, v globálním měřítku je nicotná a jenom skořápka, nebo chceme-li obrana zkušenostmi nabytých a akceptovaných měřítek, se snaží do úmoru pojmenovat vše kolem, když ne pojmenovat, tak alespoň přirovnat. Smysl aktuální Bubliny člověk plně nepochopí a pochybuji že toho kdy dosáhne, neboť by tím popřel princip všehobožství, navzdory rozdílům mezi \\\"stvořeným\\\" a \\\"stvořitelem\\\". Vždyť Nekonečno zná jen jeho Tvůrce a člověk je jen jeho součástí, která mu dává lidsky pochopitelný rozměr, personifikovaný. Nekonečno zná jen Tvůrce a já, byť Jeho výtvor, nemůžu popsat božství a božskost jejíž jsem sám součástí... Proč bych tedy měl vědět že jsem, když mé bytí jako jediné mi tuto úvahu umožňuje a přestože vytváří nespočet otázek, tak je všechny obratem vysvětluje? Registruji vjemy, které jsou mi aktuálně k dispozici a na základě již nabytých dojmů je zpracovávám a vyhodnocuji, ale proč měnit vlastní Algoritmus i kdyby to bylo možné pouhou myšlenkou? Kde je tedy věc, nebo stav nazývaný Jedinečnost když ne v rozdílu jednotlivých Algoritmů jednotlivých entit? Kde je logika Jedinečnosti v nekonečnu? Nedefinovaný konec nutně připouští možnost identického duplikátu. Nekonečný a neuvěřitelný čas , byť je to jen jeden rozměr v rámci nekonečna jiných rozměrů a veličin, dává možnost existence dvou identických jedinců (rozuměj totožných existencí, jejich společným znakem je nekonečno rozdílů mezi nimi), neboť Nekonečno dává možnost nekonečna možností. Jsem tedy já sám sebou, nebo je to pouhá reflexe, či přímo duplikát mé nekonečné osobnosti fungující v nekonečnu Rovin?

 

O čem tedy psát když cokoli co pojmenuji automaticky může vylučovat sama sebe? Kde je tedy smysl existence v rámci aktuální Bubliny, která se Jedničkám nutně musí zdát vrcholně absurdní? Proč tedy definovat základní prostředí nazývané Bublina? Co je tedy ona Bublina jejíž existenci se zároveň snažím vyvrátit tím víc, čím její existence,  mnou přesně definovaná, dává mému bublinovému Já neadekvátní a slepý pocit bezpečí a neměnnosti alespoň v rámci \\\"života\\\" v ní, byť jsem si jistý, že kousek Nekonečna, ve kterém se nacházím by logicky neměl být brán v potaz?

 

A kdo nebo co mi může zaručit že logika, kterou už dávno beru jako individuální a tudíž nekonečně variabilní, je opravdu \\\"nadbublinový princip\\\"? Člověk hledá berličku, pořád, chytá se alespoň logiky, mnohdy trapně chápané a pojmenované jako \\\"zdravý lidský rozum\\\". Těžko se tomu někdo vyhne, ale jen Jednička tyto úvahy chápe jen jako součást opět oné Bubliny, ne to, co se marně Nuly snaží vnímat jako \\\"všebublinové Já\\\", tím neměnným, jehož jádro je člověk jako bytost a jen projevy jsou ovlivněné aktuálním druhem Bubliny. Bublina je učebnice kterou studuji tím, že ji žiji a je mi zdrojem zkušeností, které jsou specifické právě pro tu konkrétní Bublinu a pouze vědění, nebo chceme-li , neustálý přísun nových informací , mění něco, co si dovolím částečně popsat a definovat, byť je to princip neustále se měnící nekonečnem možností. Ale stejně jako člověk určuje směr větru, který se v půli jeho určování změní, tak já můžu popsat svůj status v Bublině, byť se mění neustále. Existence je neustálá změna, změna je Nekonečno protože nelze definovat změnu v momentě kdy probíhá. Kdo může pojmenovat probíhající stav který byl jiný na začátku i na konci této myšlenky? Kdo mi zaručí že sám Stvořitel zná hranice stavu, který Nuly z nedostatku informací nazývají konečným? Co je konec? Stop? Konec je tam, kde končí Nekonečno, které stvořil Stvořitel a které Stvořitele tvoří stejnou měrou. Nemůže existovat konec vývoje, nemůže existovat konec Nekonečna a byť by Stvořitel věděl kam se nekonečno svým vývojem ubírá, tak by sám svoji božskost dementoval uvědoměním si hranic nekonečna a tudíž svého vlastního limitu. S koncem teorie Nekonečna končí teorie stvoření Nekonečna a začíná teorie Chaosu, která v rámci lidsky uchopitelné bubliny je nepochopitelná, Kdo mi tedy zaručí že Nekonečno neznamená nekonečno nekonečných hranic? Myšlenky stále operují s materiálem a informacemi, které aktuální Bublina nabízí, ale člověk znalý svého potenciálu ví, že konečnost je absurdní, ví, že s uvědoměním Konečnosti přichází něco, co lidsky chápáno může Stvořitel těžko dopustit.

 

Konečnost znamená dočasnost, byť by byla od počátku. Co je božského na konečnosti? Je to stejný nesmysl jako definice Nekonečna. Konečnost je stav, kdy Nula nedokáže stimulovat svoji \\\"představivost\\\" k uvědomění si následků konce. Neexistuje konce bez následků a tudíž neexistuje konečnost ani konec. Konec popírá začátek, neboť stav se začátkem bez konce je nekonečno, stav s koncem absurdita popírající vliv všeho na vše. Kde je tedy moje existence bez začátku (začátek se stal, jen ho neumím popsat) a konce? Má smysl pokračovat v něčem o čem vím že \\\"skončí\\\"? Nuly to umí, ale Nuly jsou v rámci Bubliny fyzikálně podobné věci jako Jedničky, které mnohdy bývají jejich zdánlivou podobou s Jedničkami. Pokud jsou ovšem Nuly \\\"předměty\\\", mají svůj konec?:) V rámci Bubliny asi ne, protože jak vím že Nuly neopakují svůj program cyklicky v jediné Bublině, která je stejně nekonečná jako jejich cyklus? Co lze říci víc, že přirozenost, což je opět \\\"nuloidní\\\" označení běhu nekonečna je nekonečná. Vše je nekonečné a není argumentu, který by tyto základní principy dokázal objektivně dementovat.

 

Smrtelnost, neboli strach Nul z konce musí nutně pramenit z neschopnosti připuštění Konečna a tudíž mnou chápaná \\\"definice\\\" Konečna je pouze princip existence Nul zacyklených v rámci jedné, nedefinovatelné a nekončící Bubliny, tímto si vyvracím definici Konečna, která je mi nejbližší a nahrazuji ji obligátně pojmem Nekonečná konečnost. Není nic než božská nedefinovatelnost, to je to Vše , co lze definovat...

 

 


Maia
22.květen 2002


Avonek
25. 12. 2003
Dát tip
No vzhledem k tomu, ze jsem se jiz s podobnou teorii setkal tak nemuhu vice nez souhlasit s autorem, pokud chapete ten rozdil kdo je jednicka a kdo nula, pak je zbytek razem jasny

Perseus
14. 08. 2003
Dát tip
Tak mam takovej pocit, že nám tu vyrostl nový Hawking. Jen tak dál a navrhnu tě na Nobelovu cenu za fantasmagorii.

zip
11. 11. 2002
Dát tip
je to sranec.

zip
11. 11. 2002
Dát tip
iluze, řeknu ti to asi takhle: první zhruba polovinu jsem četl pozorně, zbytek jsem přelétl. důvodů je několik, mně k tomu donutila neobyčejná hustota sporných výroků, o kterých je možné kdykoliv a poměrně neúspěšně polemizovat. rozdíl je podle tebe shoda, no nevím - k čemu je vlastně důležité něco takového "objevit" a tvrdit? je "rub" na Moebiho pásce pouze shodný s "lícem" nebo se jedná o totéž? je to celé sranec, jsem stručný, nechci plýtvat bajty.

Kombajn
26. 09. 2002
Dát tip
no... je tam par myslenek co se mi libi, ale jako celek mi to mozek nebere. ne ze bych nechtel, proste na to nestaci. je to na me prilis informaci... zahltil si me.

S
10. 06. 2002
Dát tip
milé Iluze, doporučoval bych k přečtení Auditorium největší vyhrává, je v podstatě o tomtéž - tedy alespon o konečnosti. Jinak dále - souhlasil bych se zaverem: "Není nic než božská nedefinovatelnost, to je to Vše , co lze definovat..." ale to je asi tak vse. Cela konstrukce mi pripada zmatene a dosti neprehledna, presto alespon k nekterym recnickym otazkam: Avšak proč pojmenovávat bezejmenné? Jsou jenom dve moznosti - bud pojmenovat, nebo mlcet. Ti co mlci, nejsou tolik slyset, tak jsou slyset Ti, kteri nepopsatelnym popisuji to, co se popsat neda a co se prave v tom ukazuje (v tom, ze se to neda popsat.) Proč hraničit nekonečné? Protoze na hranici se okazuje to, co jinak videt neni. Protoze pri pojmenovani obzoru si jej uvedomime a zjistime jeho kvality. Kdybychom mely super ostry zrak a videli zkrz zed - nevidely bychom zase tu ZED. Takze to, ze mame ohraniceni, je vlastne vyhodne, protoze na techto hranicich se ukazuje to, co by jinak zustalo zkryto. Co se stvoritele a stvoreneho tyka - mam zasadni poznamku - jak to, ze operujes s Temito pojmy, aniz ses o nich presvedcil? Pripada mi, ze operujes s necim, co jsi nekde zaslechl, ale nevis o tom vubec nic. Zkus se zamyslet alespon nad tim, jak muzes byt chapan jakozto bozi obraz! Zkus se zamyslet nad tim, ze mala kulicka zobrazuje VERNE celou NEKONECNOU rovinu. Potom ziskas mnohe odpovedi.

clovrdik
07. 06. 2002
Dát tip
vrátím se s komentářem, šoupnul jsem si to do "přečtu si později", abych na to nezapomněl :-)

Danny
05. 06. 2002
Dát tip
hmmm... složitější, to si přečtu později a možná i rozeberu

iluze
05. 06. 2002
Dát tip
:) díky - zkus to prosím rozebrat, zajímal by mě názor...

Danny
05. 06. 2002
Dát tip
no jo, teď mám zkouškový období... ... tak spoustu chuti a tak málo času...

iluze
05. 06. 2002
Dát tip
je to popis toho, jak vidim svet ve kterem ziju...

iluze
05. 06. 2002
Dát tip
absurdita...to je to prave slovo...

trixxx
05. 06. 2002
Dát tip
No na rozbor to rozhodne je, aj keď prikláňam sa k Dannymu, že je toršku zložitejšie... V každom prípade ide o doť odvážnu snahu pochopiť niečo čo sa nedá pochopiť, aj keď mne osobne vadia tie odkazy na stvoriteľa... Myslím si, že ľudská obedzenosť sposobila, že potrebujeme mať zadefinované všetko, inak to nepochopíme, resp. inak nie sme schopní o tom vypovedať, a práve preto všetko hodíme na slabo ukotveného stvoriteľa, čo je podľa mňa dosť absurdné, lebo práve on (alebo) ona by sa stala tým čo nevieme pochopiť a nemuseli by sme chápať nič... odovzdať sa do prúdu nekonečných udalostí smerujúcich k jednému konci.... problém nekonečna a konečna je myslím trošku širší, ako si ho naznačil, pretože človek bol schopný svojím rozumom dospieť k niektorým vyjadreniam, napríklad v matematickej, alebo fyzikálnej podobe, kedy sme napríklad schopný sčítať nekonečné postupnosti a rady, alebo vieme vyjadriť rozpínavosť skrz nekonečno... A aké veľké a koľko je jednotlivých nekonečien... vezmi si napr. jednoduchý príklad ... nekonečno je nekonečné... to by snáď mal byť jasné, ale nekonečno je aj prirodzených čísiel aj reálnych čísiel, a pritom logicky reálnych by malo byť nekonečne viac ako prirodzených... Potom nekonečno možeme hľadať v existencii... teda ak by sme uvážili, že existuje niekoľko základných právd - a to najma, že vesmír je nekonečný... potom podľa zákona pravdepodobnosti by malo platiť, že pri nekonečnom priestore existuje nekonečno možností, a teda každá z týchto možností musí niekedy nastať, dokonca nastávajú v nekonečnom slede v tých istých okamžikoch a teda vzniká nekonečno obrazou "skoro" tej istej reality... existovalo by nekonečno planét takých istých ako je Zem, ale vždy s malou odchýlkou....napríklad existovala by možnosť, že moj monitor zrazu vybuchne a zabije ma, výbuch sposobi zemetrasenie a prepadne sa celé mesto v ktorom som pod zem a tlaková vlna zmetie cely kontinent... pravdepodobnost, ze toto nastane je nekonečne mala, ale čistá hypotetická myšlienka sposobuje, že takáto pravdepodobnosť existuje a teda možnosť že toto nastane tu je a v niektorom obraze Zeme je možné, že takáto situácia nastala... ale tu nie... je nekonečno možností, ktoré možu nastať, jediný problé človeka je, že sa nad nekonečnom príliš zamýšľa, pretože to znamená jeho nevyrovnanosť s ľudskou obmedzenosťou... predsa náš trojrozmerný svet nám neumožní dostať sa z "bubliny", sme v nej.... A na záver... nie všetko je nekonečné...totiž potom by existovalo nekonečne veľa vecí, ktoré nekonečné nie sú.... a filozofický kon by stal za vozom filozofie.... inak dosť dobré a budem sa ešte nad tým zamýšlať...

iluze
05. 06. 2002
Dát tip
diky, nesnazil jsem se vysvetlit (si) princip fungovani "sveta", to ani neni mozne, chtel jsem se zamerit na projevy, ktere zaznamenavam a o kterych premyslim, je to vrcholne subjektivni vec, takze bych se ani nemohl snazit to nekomu podsunout:) Ze zkusenosti vim, ze stripky, ktere k tomu dodavaji ostatni lide, kteri nad sami sebou premysli, mi davaji dalsi veci do dalsich souvislosti...

trixxx
05. 06. 2002
Dát tip
A presne o tom to je..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru