Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Duhová kulička

11. 06. 2002
0
0
708
Autor
truchlilek

"Každý člověk je osamělý ostrov, má své přílivy i odlivy, skalnaté břehy s příboji, bažiny, sopky, hluboké lesy, ale i slunečné pláže, jezírka a říčky, stromy poskytující chladivý stín......."

 Můj světe, duhová kuličko ztracená kdesi na louce dětství, soužím se pro tebe, pro tvé dávno zašlé barvy, pro tvou oprýskanost.

Světe, na tvé tváři, pod nánosy prachu a špíny stále hledám ty barvy duhy, snad jsou tam někde ukryté, sloupávám vrstvu po vrstvě a doufám…., první, druhá, tisící, snad pod ní najdu tebe.

Ponořená do vzpomínek umírám pod tíhou představ o tvé kráse, o životě a smrti, pohádky o budoucnosti ztrácejí přitažlivost, jen ševelivý větřík kdesi v korunách stromů, kde jsou ukryta jen prázdná hnízda ptáků, vypráví o ztracené bájné fantazii…- Sny o vzdušných zámcích, kde vládne láska a spravedlivost, kde duše nacházejí pokoj a občerstvení, vyprahlé po pozemské pouti, kde radost tryská i z nitra skal, kde vládne moudrý, svatý král…; tyto sny uzamykám na sedm západů do pohádkových knížek, kam patří, aby neděsily tebe a ty ses přede mnou více neukrýval.

Běda, už se mi zdá, že hledání je nad mé síly a za celých těch více než dvou desítek let mé unavené tělo umdlévá ani ne v polovině své cesty. Světe můj, jak hluboce někdy toužím vložit své znavené tělo do tvých útrob a nechat jej strávit v tvém jícnu na něco potřebnějšího než je má existence. Jediný ty jsi schopen pochopit… Týráš mě svou nedobytností, jsi jak středověká tvrz pro mé chápání, bolí mě to věčné narážení na tvé zdi, nemohu najít tu správnou cestu do tvého srdce, do tvé náruče…. Světe podivně uspořádaný, jsi labyrint a já v tobě bloudím v hluboké beznaději, východu nevidě. Opovrhuji tvou tvrdostí, nelítostně a bez soucitu nakládáš s ubohými zbloudilci. Jsi krutý ke svým dětem, trápíš je hlady a bolestí a osamělostí a všechno dopouštíš na naše hlavy, bereš nám domovy a naděje, dusíš nás svou jedovatou slinou….

Vím, jsem poslední, která by mohla vyčítat tobě, ó, veliký bezbřehý světe, ty jediný jsi zmocněn vyčítat nám, namyšleným lidem, kteří tě ničí svou sobeckostí a ješitností, vždyť ty jen oplácíš…

A já, stydím se, jsem člověk, nejubožejší, bez naděje, že kdokoliv by mohl zakopnout o mé zemdlelé tělo a vyhaslou mysl, že někdo by mohl sklopit své zraky k mé ničemnosti…

ukrýváš barvy duhy, ne, nejsou pro mé oči, jenž již plakat neumějí…. Třeba je nikdy nespatřím, ale přesto je hledám, z posledních sil, v chřadnoucí naději, hledám…


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru