Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

---den 041---

12. 06. 2002
5
0
781
Autor
Máslo

máslo.cz

Mnoho lidí je zřejmě přesvědčeno, že je možné vytvořit genetickými manipulacemi dokonalého člověka. Všestraně inteligentního, tělesně zdatného, naprosto zdravého a tak dále. Někomu se to zdá neetické, ale já zde vidím dva problémy zcela odlišného rázu. Netuším, proč je nevidí i ostatní.

První je neurčitý pocit, že jeden druh dokonalosti vylučuje jiný. Příroda tíhne k rovnováze a souměrnosti. Vytvořením kladu zároveň vytvoříme někde jinde zápor, ačkoliv si ho v první chvíli třeba nejsme vědomi. Příliš mnoho kladů s sebou nevyhnutelně nese příliš mnoho záporů. Nechtěl bych být v kůži a mysli dokonalého člověka. Nebo je to jen strach z neznámého? Každopádně je fakt, že příliš geniální jedinci často spáchají sebevraždu ještě dříve, než stačí dospět. Jejich životopisy typu "ve třech letech se naučil číst a psát, v sedmi začal programovat, ve třinácti řídil vlastní firmu, v patnácti spáchal sebevraždu" nejsou veselé čtení. Chcete geniální dítě?

Druhý neviditelný problém - dokonalý člověk musí nevyhnutelně pochopit, že systém je špatný. Odmítne hodnoty společnosti, která ho vytvořila. Nebude se cítit svázaný nesmyslnými pravidly. Pokud společnost učiní jedince dokonalým, ztrácí tím schopnost ho ovládat. Chcete dokonalého člověka? Proč ne. Stvořte ho a on vás zničí.

Lékař: Vaše dítě trpí příliš vysokou inteligencí.
Matka: A je to vážné?
Lékař: Ale vůbec ne! Předepíšu mu léky, do rána to bude v pořádku.

gd
16. 06. 2002
Dát tip
Sebevražda nebude. O vraždě uvažujeme.

Máslo
15. 06. 2002
Dát tip
Lucy: Druhý problém je problém z pohledu tvůrců geniálních lidí, nikoliv z pohledu výtvorů... gd: Navrhuji založit auditorium "Geniální děti" a podiskutovat si tam :-)) A nebo radši ne, ještě byste změnily názor a spáchaly sebevraždu ;-) Kwin: Pokud by se moudrost geneticky zakódovat dala, mnoho by se nezměnilo - problémem by byla generace moudrých :-)

gd
14. 06. 2002
Dát tip
Geniální děti (na tomto serveru vystupující pod souhrnnou zkratkou gd) cítí nutnost ohradit se proti tomuto podlému útoku na jejich identitu. Geniální děti jsou si vědomy své výlučnosti, ale to jim nijak neznemožňuje zařadit se do komunity průměrných až slabomyslných jedinců, jaká je například na Písmáku. Vysoká inteligence a emocionální vyspělost umožňuje geniálním dětem přizpůsobit úroveň komunikace jakémukoliv prostředí, a proto nejsou svou neobvyklostí vyloučeny z běžného života. Pravděpodobnost sebevraždy některého z geniálních dětí sdružených pod nickem gd je tedy nepravděpodobná. Do určité míry lze polemizovat i s názorem, že geniální děti své okolí ničí. Přesnější by bylo uvést, že geniální děti své okolí přizpůsobují svým potřebám, což je vzhledem k jejich výjimečným schopnostem velice snadné. Nezainteresované osoby ovšem mohou tuto snahu posuzovat negativně, obzvlášť když je součástí jejího naplnění odstranění některých nevyhovujících prvků nynějšího světa. Přesto se není čeho obávat, protože geniální děti se přirozeně snaží nepříznivé důsledky svého jednání minimalizovat. Není tedy nutno zasahovat léčebnými prostředky, geniální dítě je beztoho vyspělejší než oslovený lékař a posoudí celou situaci mnohem fundovaněji. Geniální děti nevyžadují omluvu od autora tohoto kuriózního pamfletu, pouze chtějí uklidnit všechny čtenáře a návštěvníky díla: Pokud je vaše současná existence smysluplná a přínosná pro současný i budoucí vývoj světa, nemáte se čeho obávat. Geniální děti.

Lucy
13. 06. 2002
Dát tip
"Druhý problém" mi ani nepripadá ako problém. Ale celkom zaujímavé riešenie súčasného socio-kultúrneho stavu... *

Adams
12. 06. 2002
Dát tip
Já myslím, že o dokonalosti člověka netřeba pochybovat.-) Jo a nejím Máslo.-)))))

Toxman
12. 06. 2002
Dát tip
Já bych v tomto případě jako lék předepsal máslo, nevadí ? :-)))

Wopi
12. 06. 2002
Dát tip
:)*

Kwin
12. 06. 2002
Dát tip
byla to vážně sebevražda,nebo mu jen ujely nohy po másle? Dokonalé je to,že jsme tak nedokonalí a tudíž jedineční. Možná dokonalí budou,ale kde je nějaká moudrost?Jak se dá geneticky zakodovat? Připomělo mi to Matrix,až jsem se z toho celá osypala.Za takovou budoucnost opravdu pěkně děkuju... *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru