Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Inšallah

04. 08. 2023
2
9
253
Autor
MAJKL65

Zdá se mi, že je snad období dešťů

a pršet nekončí

a pršet nezačíná

stoupají vody jen nádechů a výdechů

to klidně spíš a já dívám se do oken

a padám ještě propastmi tvých očí

jako lidská oběť mayským bohům

a kapky stékají po skle křivolakými cestami

bez pramene a ústí do moře

je šero a pomalu vnímám přítomnost i koloběhy

jako když jsem četl jména

na omšelých náhrobcích starého sudetského hřbitova

a bylo horko a před bouřkou a tráva na hrobech stála neskloněna

jak se ani člověk nemá sklánět

a je ticho, jako když probodli Kristův bok

jen prázdné autobusy na mělčinách zastávek

rozevírají a zavírají skřele dveří

jako ryba než ji zabiješ a sníš

a přiblížíš se vodám tak a pochopíš pláč

který je cosi mezi radostí a studenou rosou

a nechce se mi spát a nechce se mi bdít

tvé tělo je bílé jako rozžhavená ocel

a čas je všude okolo

jen dej mi Bože ještě chvíli  

a přivedu nás k tobě

nahé jako v první a poslední den


9 názorů

Luzz
před 9 měsíci
Dát tip

nevím... myslím, že samotný termín "sudety" a jeho užívání nikomu neublížilo... anebo nechápu, cos chtěl říci

ten dovětek o básnících nechápu... anebo nám všem dáváš najevo, že jedině ty jsi schopen sebereflexe?

(a už raděj mizim)


Lami
před 9 měsíci
Dát tip Alegna

MAJKL65 - ten název - Sudety -  byl politicky velmi zneužit a hodně lidí to stálo život.Asi proto pro mne není snadné smířit se s tím, že ho příslušníci národa, kterým nejvíc ublížil, znovu a rádi používají.Ale dobře, to je nakonec každého věc a já se unáhlil.Povšiměte si ale, že jsem nepoužíl ve své poznámce žádnou nadávku či vulgarismus zamířený proti vaší osobě.V tom je mezi námi rozdíl.

Co je nám společné, je to, že nejsme a nikdy nebudeme básníky.Bohužel jen jeden z nás si to uvědomuje.


MAJKL65
před 9 měsíci
Dát tip

Sudety je název pocházející z keltštiny a znamená Pohoří kanců a jako první jej užil římský vědec Plinius Starší, tolik k faktům. Za druhé, já jsem se v Sudetech narodil, v Sudetech žiju a zemřu, dá-li Pánbůh, protože jsem stoprocentní sudeťák, tedy Sudetský Čech, Evropan či Moravan, jak je libo. Pokud je někdo natolik blbý, že to nechápe, ať se dovzdělá, aby se neprojevoval jako imbecil a stará se o svoji vlastní identitu :-)  


Lami
před 9 měsíci
Dát tip

Luzz, Safián - máte oba pravdu.Jestli někdo v budoucnu nazve Šumavu opět Gabrétou, neřeknu jediné slovo.Ono to samotné slovo Sudety se v zahraničí tak nějak lépe vyslovuje.Měli bychom jim vyjít vstříc.Třeba pak budeme i světovější.Ani nechápu k čemu je ta Krkonošsko-jesenická provincie.Snad aby se jeden nesmyslný název, který již nemá opodstatnění, nahradil jiným.Přísahám, že se k tomuto tématu již nebudu vyjadřovat a kdyby někdo přejmenoval Krkonoše na Džugašviliho hory, ani nemuknu.


Lami
před 9 měsíci
Dát tip

Tímto se Vám velice omlouvám, MAJKL65.Nemám žádné právo jakkoli zasahovat do Vašich svobod.Můžete samozřejmě Šumpersko pojmenovat jak chcete.I Sudety.


Luzz
před 9 měsíci
Dát tip

safiáne, jo, původně "sudetská suprovincie" v horopisném členění českých zemí byla přejmenována na "krkonošsko-jesenickou" někdy v sedmdesátých letech... ale nevim, už je to dávno, co nám to prof. Demek (anebo někdo jinej?) vysvětloval.

 

 

 


Safián
před 9 měsíci
Dát tip Lami

Lami, Sudety si nevymysleli náckové. Ti jenom podle hor, které se tak jmenovaly od pradávna (ani název není německý), pojmenovali území politicky. Pokud si vzpomínám , tak názvem Sudety byly označeny i Krušné hory v mapě následníka trůnu Ferdinanda d,Este, která měla být podkladem pro federalizaci Rakouska- Uherska. Podle této mapy měly být federalizované Čechy (+ Morava) přibližně v hranicích budoucího protektorátu Böhmen und Mähren (náckové si něco přidali). Paradoxní je, že název Sudety používá v mapách celý svět, jen my, kteří jsme tady doma, jsme je přejmenovali na Krkonošsko - Jesenický  nevím už co. Prý na ze SSSR zinscenované přání lidu. TEhdejší politici to jistě chápali, přesto ... Navíc se to stalo poměrně pozdě, takže to mnozí mohou mylně přičítat polistopadové době. Jaký mělo přejmenování ohlas v povědomí lidí pěkně ukázal jeden z dílů Historie cs, kde v úvodu řekli, že je díl věnován, následoval onen složitý název, ale aby lidi rozuměli, bude řeč o Sudetech. Na všech školách, kam jsem docházel, se vždy mluvilo jen o Sudetech. Odkud se tedy bere tvoje rozhorlení? Např. spojení sudetský hrob je každému srozumitelné. Jaký přívlastek bys použil ty?


Luzz
před 9 měsíci
Dát tip Lami

jo, něco tam je... možná jakási atmosféra zmaru nebo tak... do toho špetka naděje... i když (budu se opakovat) se to všechno ztrácí pod nánosy slov a trochu neumělých metafor...

 

a ještě si dovolím - Lami: termín sudety... opravdu je vnímáš jen jako fašisty používaný název? není to poněkud... jednostranný pohled? historie toho slova je mnohem delší... nehledě na to, že třeba termín sudety běžně používají i poláci... sudetská pohoří je docela běžné označení horstev na severním okraji čech a moravy... a tak... ale chápu, že k té averzi asi budeš mít nějaký pádný důvod.


Lami
před 9 měsíci
Dát tip

vody nádechů

propasti očí

mělčiny zastávek

skřele dveří

já si nemůžu pomoct, ale připadá mi to stejné jako kdybych si v řeznictví poručil půl kila kližky.To je z nějaké příručky básnictví?A znova Sudety.Aspoň, že tam zas nejsou opilí bezdomovci, tramvaj, Šumperk a nemluví se o okupaci.

Sudety je fašisty používaný název pro obsazené pohraničí.Každý nácek při jeho vyslovení zaplesá.Prosím Vás, už ten termín nepoužívejte.Děkuji.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru