Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Skauting

09. 08. 2023
10
10
141
Autor
Jinys

Jako dítě jsem krátkou dobu chodil do skautu. A protože jsem byl dítětem v době jiné než v dnešní, přeci jen přes mnohé nedobré osvícenější, bylo tomu již dávno, v dobách jiných, v roce 1968. Krátce tomu bylo proto, že jsem byl z organizace vyhozen pro nekázeň, ještě dříve než organizace byla vyhozena nemoudrými ze společnosti jako taková.

Neměl jsem rád slavnostní nástupy v kroji, slavnostní sliby, ani jiné rituální postupy. Měl jsem v sobě něco, co s touto součástí nebylo slučitelné. Nepíšu to proto, abych vyvolal falešný dojem, že jsem byl dítě úžasné, individuální, neobyčejné a osobité. Byl jsem prostě jen dítě poněkud neukázněné, nic víc.
Naučil jsem se tam ale sbalit si krosnu, přespat bez úhony v lese, rozdělat oheň aniž člověk zapálí celý les a mnohé jiné šikovné věci. Myslím si, že v průběhu toho neobvyklého roku jsem se začal učit dívat se pozorněji kolem sebe, v přírodě i mezi lidmi.

Nevím, jestli jsem poděkoval za to, co jsem si odnesl.
Je více než pravděpodobné, že nikoliv.
Činím tak proto až dnes:

„Děkuji“.

 


10 názorů

Al Jal Úd
před 9 měsíci
Dát tip

Pěkné přiznání a poděkování! 

Alespoň tě naučili dost důležité věci pro život, přežití anebo jen vandr v přírodě, tam taky rád přebývám a pod širákem spím 


K3
před 9 měsíci
Dát tip

Přiznání se k tomu a uvědomění má velkou cenu.


Rhodesie
před 9 měsíci
Dát tip

Většina lidí v takových případech nepoděkuje nikdy.

Udělal jsi víc, než vetšina... :)


Jamardi
před 9 měsíci
Dát tip

Omlouvám se.


Jinys
před 9 měsíci
Dát tip

Víš K3, mě to hlavně pozdě došlo... :-)


Jinys
před 9 měsíci
Dát tip

Inu, pokud považuješ za nutné formulovat svoji myšlenku Jamardi, jako (Podle mne!) s textem nesouvisející výkřik, považuji za rozumnější investovat svoje duševní síly a čas, jinam. :-)


Jamardi
před 9 měsíci
Dát tip

Jinys, zkus vložit energii do formulace otázky.


Jinys
před 9 měsíci
Dát tip

Jamardi ?


K3
před 9 měsíci
Dát tip

Pozdě ale přece. Opožděné poděkování ma někdy větší cenu než to předčasné.

Já jsem to štěstí neměl. Vím že v Kolíně byla malá vývěska skautu. Myslím že to bylo v okně domu v ulici. Vždycky jsem si to tam závistivě pročítal, ale nikdy jsem se sám neodvážil zazvonit nebo zaklepat...


Jamardi
před 9 měsíci
Dát tip

Je škoda, že udržování vážnosti a pěstování smyslu pro detail splývá také s vymýváním mozků. Vždycky jsou důležití konkrétní lidé.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru