Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

1. Kostarika

16. 08. 2023
11
12
263

Kostarikou bez lžíce a mačety

1.  Kostarika

Pokud člověk cedí krev pro svého zaměstnavatele na úkor soukromého života, je pravděpodobné, že se u něj časem projeví vyčerpanost hraničící s vyhořením. Bolševická masáž „matkou pokroku“ a pohádky o tom, kterak práce šlechtí člověka a nejsou bez ní koláče, dnes už na proletáře neplatí. Dlouhodobý stres a vysoké pracovní nasazení na lidskou psychiku působí veskrze zhoubně, a co si budeme nalhávat, ona i pohodová práce a ledabylé výkony můžou časem zaměstnance unavit. Z toho důvodu byla vynalezena dovolená. Prázdniny, rekreace, odpočinek, relax!

„Nevíš, jak se jmenuje středoamerický pták s velkým zobákem na pět písmen?“ vytrhla mě žena z odpoledního podřimování u televize.

„Kačer.“

„Soustřeď se – americký!“

„Kačer Donald?“

„Spi dál, už vím. Tukan je to. Tukan! Ikonický pták Kostariky, přece. Ááách Kostarika, tam to musí být krásné. Zelenou džunglí se prohánějí opice, jaguáři, lenochodi, z pláže se naklánějí nad šumícím oceánem takové ty instagramové palmy, nad nimi poletují tukani, papoušci, kolibříci…“ rozdmýchávala žena oheň zájmu v kaldeře mé eruptivní fantazie. Vyvolavši ve mně vizi tropického ráje, poodcupitala za nějakou fiktivní činností do kuchyně, aby tam vyčkala mé reakce, jako vulkanolog, v úkrytu vyčkávající sopečné exploze.

Mám rád cizí kraje, exotickou flóru, divokou faunu i svéráznou kulturu domorodých obyvatel. Co však bytostně nesnáším, je cestování. Stejně jako se žádný masochista netěší k zubaři, ani já nejsem zrovna nadšený z balení kufrů, čekání na letišti, tlačenice před bezpečnostními kontrolami, z nedostatku místa v dopravních prostředcích ani z nekonečně dlouhých přesunů z jednoho místa na druhé. Taky nelibě nesu, když mě manželka považuje za jurodivého vizionáře, nebo čtenáře myšlenek.

„Hele, víš přece, že manuál na použití muže říká: Nikdy nic nenaznačuj. Nečekej, že ti chlap splní to, na co jen pomyslíš. Když potřebuješ, aby chlap něco pochopil, řekni mu to přímo, jasně, stručně, holými větami a radši několikrát. Vhodně mířenými kontrolními dotazy se pak ubezpeč, že ti opravdu porozuměl. Tak o co jde?“ ptám se jako blbec, ale ve skutečnosti samozřejmě tuším, k čemu se schyluje, ba co víc, k čemu je dost možná již nenávratně schýleno. A jak se do kuchyně volá, tak se z kuchyně ozývá: „Od dvanáctého do šestadvacátého ledna si v práci nahlas dovolenou! Letíme do Kostariky! A s námi dalších padesát lidí na školení,“ dodává už polohlasem, aby mě nevyděsila. Navzdory svému rockersky otupělému sluchu jsem však zaznamenal i šepot.

A je to tady. Ameriko těš se! Dobrodruzi s bílými ponožkami v sandálech, s batohem paštik, plechovek Gambáče, řízků mezi chleby, asketicky nuznou jazykovou výbavou a nutkavou potřebou tleskat v letadle vyrážejí za česká humna!

 


12 názorů

Diana
před 9 měsíci
Dát tip

Pobavilo. Vtípně napsáno.. :-)))


Květoň Zahájský
před 9 měsíci
Dát tip gabi tá istá, 8hanka

Evži, já vlastně taky nikam nemusím, ale ještě jsem nezkusil nejet.


Evženie Brambůrková
před 9 měsíci
Dát tip gabi tá istá

Tak to bude určitě patřičný nářez. 

Rýda s tebou cestuji, když nikam nemusím :-)


Květoň Zahájský
před 9 měsíci
Dát tip gabi tá istá

 

Gabi – to by mělo být součástí každého chlapa jako příbalový leták. Předešlo by se tak mnoha nedorozuměním.


Květoň Zahájský
před 9 měsíci
Dát tip Alegna

Alegna – je to divný pocit, když ti nad hlavou místo holubů lítají papoušci, místo psů se na chodnících vyhřívají leguáni a místo koček lezou po stromech opice. I když místním to asi tak zvláštní nepřijde.


gabi tá istá
před 10 měsíci
Dát tip

Očaril má manuál na použitie muža*


Alegna
před 10 měsíci
Dát tip

Hezky úsměvně, jak je u tebe zvykem, to začalo a tak se těším na další.

Coby malé děcko jsem na svých rodičích vyžadovala, aby mi v ZOO koupili tukana. Teď mám v ložnici tapetu s džundlí a tukany a každé ráno si na nich rozcvičuju oči.


Květoň Zahájský
před 10 měsíci
Dát tip 8hanka, Alegna, Gora, gabi tá istá

8hanko, všichni jsme jen turisti na této planetě.

Svět je stále menším a menším, a cesty, jež nám ještě včera připadaly daleké, staly se dnes pouhými výlety. Všude najdeš krásná místa bez lidí a také mnoho míst přeplněných turisty, takže záleží jen na tom, na která místa náhodou přijedeš. Podle toho bude vypadat i tvůj pohled na tuto zemi. Já nejspíš vynikám schopností být v nesprávnou chvíli na nesprávném místě, ale to mě právě baví, protože mám pořád o čem psát. Jak praví rozšířené turistické klišé - pravé dobrodružství začíná až za tvojí komfortní zónou.


8hanka
před 10 měsíci
Dát tip Gora, Alegna

PERFEKTNE ako vzdy, pobavis, poucis...take skolenie v Kostarike by som brala, bez ujmy na mojom skromnom bankovon ucte..  tukana som pouzivala ako nadavku pre ludi, ktori mi liezli na nervy, som zvedava, ake s nim budes mat realne skusenosti...Hovoris mi z duse, neznasam balenie, vzdy sa snazim zbalit najmensi a najlahsi kufor, som zufala z preplnenych letistnych hal, nekonecneho cakania, tlacenice, preto si radsej priplatim prednostny nastup a vyber sedadla, kontroly ma privadzaju k infarktu, nechapem naco vyzuvat nizke sandale s tromi remienkami, co uz v nich mozem schovat, ani vyboceny palec nie ...a ta spinava podlaha...potom fronta na bus, preplnene metro a konecne som v mojej alebo inej oaze...


Květoň Zahájský
před 10 měsíci
Dát tip 8hanka, Gora, Alegna, gabi tá istá

Děkuji za nevídaně brzkou reakci, přátelé, ale být vámi, tak se zas tolik netěším. Opět se nejedná o cestopis, ale řadu fejetonů, zobrazujících pohled vesnického trumbery na vlastní zážitky v exotické zemi. Neznalé, přijdou-li tací, je však třeba varovat, že zde bylo s pravdou nakládáno poněkud velkoryse.


Kočkodan
před 10 měsíci
Dát tip

A je to tady. Série vypravování o návštěvě Kostariky. Považuji za prakticky vyloučené, že by se u mě časem projevila čtenářská vyčerpanost hraničící s vyhořením.

I kdybych se uchýlil k obludnému hypotetismu (přičemž je použití adjektiva „obludný“ obludným eufemismem) a představil si, že se mi první díl naprosto nelíbil (uff, jak mi to jen nejde přes prsty), tak pro ono slůvko v kabátku přechodníku minulého by to prostě neplatilo.


Gora
před 10 měsíci
Dát tip

Bezvadný fejetonek, akorát tak na navnadění událostí kostarických! Užívám si už teď, například tvé správně používané přechodníky:-).


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru