Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nabudúce radšej pešo

22. 08. 2023
11
7
153

K bratovi chodievame pešo, je to hodinka tam, hodinka späť. Popri Váhu, cez most, pekný výlet. Vzhľadom na tropické horúčavy, rozhodla som sa v podvečerných hodinách pre cestu tam autobusom, domov pôjdeme pešo. Čakáme na šestku na zastávke Považská kotolňa. Stlačím gombík so symbolom vozíka. Šofér zoberie hák, sklopí kovovú plošinu so slovami: „Pani, toto je zlá zastávka! Je tu roh!“ hlavou ukáže smerom ku skosenému chodníku vo vzdialenosti asi desať metrov. Nerozumiem. Nepýtam sa. Vytlačím vozík po plošine, zapnem pás, sklopím opierku, zabrzdím.

„Kde budete vystupovať?“

„Na Hanzlíkovskej.“

„Aha!“ povie akosi zvláštne, významne. Nevenujem tomu pozornosť, pochopím až pri vystupovaní.

Petra sleduje okolie, autobusom tam ešte nebola. Na tabuli svietia zastávky, Hanzlíkovskú nenájde. Je zmätená.

„Toto je taký zvláštny spoj, Peti. Ideme na konečnú Rybáre, tam sa otočí, nabehnú zastávky, akoby sme sa vracali domov na Sihoť. Trasa je s malou obmenou, prechádza cez Detské mestečko a Hanzlíkovskú, takže my vystúpime až cestou domov, odtiaľ to máme k Julovi najbližšie. Na túto vychytávku sa sťažujú najmä pracujúci občania Zlatoviec, ktorým robia nevyžiadanú prehliadku mestskej časti každodenne.

Konečne Hanzlíkovská. Petra zazvoní, vodič sklopí plošinu. Zídem s vozíkom do múrika pred rodinným domom. To nemyslí vážne! Pozriem na neho, stojí so založenými rukami pri múriku: „Dokonale prispôsobené!“ zahlási uštipačne.

Snažím sa otočiť vozík na šikmej plošine a zísť s ním popri múriku. Podarilo sa. Šofér ani náznakom neprejavil snahu nejako pomôcť. Chcel demonštrovať, že nefunguje bezbariérovosť? Ale prečo nám? Za toto nie je zodpovedný ani on, ani my. Keďže tento nedostatok pozná, nič mu nebránilo zastaviť aspoň meter od chodníka, aby som pohodlne zišla s vozíkom na cestu.


7 názorů

Rhodesie
před 8 měsíci
Dát tip gabi tá istá

Viděl bych to na nějaký jeho problém - mindrák...


Evženie Brambůrková
před 8 měsíci
Dát tip gabi tá istá

Někdy o blbce nazavadíš a někdy jsou lidé okolo prostě super. Třeba mu žena místo sexu nedala ani snídani?


Jinys
před 8 měsíci
Dát tip

Asi jsem něco podstatného z textu nepochopil, ale pokud něco málo ano, musím konstatovat, že s ženou na elektrickém vozíku jsem ze strany řidičů MHD ( Mimo město jezdíme autem. ), zažil vždy jen ohleduplný, perfektní servis.
Pravda ovšem je, že v neznámém terénu provádím na koloběžce, jako předsunutá jednotka, průzkum sjízdnosti a seznam použitelných, bezbariérových stanic a spojů mám také zmáknutý.


Kočkodan
před 8 měsíci
Dát tip

Troufám si s notnou dávkou básnické nadsázky (však jsme na literárním serveru) poznamenat, že za Hanzlíkovskou (to je hezké, že má Jaromír v Trenčíně Haltestelle) by někdo zasloužil postavit ke zdi. (žmurk)


gabi tá istá
před 8 měsíci
Dát tip Alegna

Petra s smeje, spieva a tlieska. Ďakujeme!


aleš-novák
před 8 měsíci
Dát tip Alegna

Přesně o tom je ta píseň

https://youtu.be/8qacVvm-8ao


kadeřavá
před 8 měsíci
Dát tip gabi tá istá, Gora, Benetka, dievča z lesa, Alegna, Rhodesie

Připomnělo mi to jednu písničku od The Tap Tap zvlášť její refrem blbec je blbcem a blbcem zůstane


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru