Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

psychosa není jen diagnosa

28. 08. 2023
10
13
155
Autor
stanislav

 



psychosa není jen diagnosa. nejedná se pouze o duševní nemoc. je to rovněž jiný stav mysli. pročež díky otevřenému vědomí v rámci psychosy lze dojít k jakýmsi závěrům, kterým však je zbytečné - je to úplně od věci - přičítat nějakou obecnou platnost. jedná se o věc ryze osobní, subjektivní. její reálnost je navíc toliko psychologická. vše se odehrává jen v mentálním světě.
co mi tedy oznámila psychosa: stav všejednoty, vyrovnanosti, všezahrnující lásky, věčného klidu bez hranic, blaženosti ze zastavení proudu vědomí, kosmické harmonie a tak dál a tak dále není z tohoto světa.
když se mysl otevře v tomto světě a díky psychose se vnímání zjemní a znásobí, rozpustí se hranice mezi vnějškem a vnitřkem, dojde k šoku z neuvěřitelné nekončící bitvy mezi vším a proti všemu. spadne kamufláž z těch zbraní, co mají i mnozí lidi v sobě, je jejich nedělitelnou součástí, kdesi třeba v "nevědomí". každý soulad je jen chvilkový (popřípadě tedy možný jen bez "psychotického" vhledu) a hned mizí v proudu jakýchsi bojů, nejen dvou protikladů, ale úplně všech jevů všemožných odstínů.
třeba příklad - město už není součet domů, parků, ulic, náměstí, kde se lidé potkávají, míjejí a vše běží tak nějak podle pravidel, ale jde o shluk protichůdných, hodně i nebezpečných energií, kde psychotik, vystavený zážitku otevření mysli, je vháněn někam do kouta, jen se brání a žije vesměs ve strachu, odkud co přiletí za maleur. to je tento (psychotikův) "otevřený" svět a ne mystikem nahlédnutý svět míru a souladu.
že by šlo projít nějakou branou a vymanit se z oblasti navzájem se potírajících siločar, vejít do rajské zahrady, kde panuje láska, klid a mír, nevnímám jako cestu dopředu, dál, ale návrat z otevřeného vědomí do světa, kde se musí hodně věcí utlumit, zamlčet, odmyslit si. připomíná to spíš vyhasnutí, říši zapomnění. tedy ten svět naplněný mírem, mimo oblast chumlu energií a vražedného chaosu, kde jde o přežití, je asi jinde.
z tohoto poznání pramení jediná věc - psychotik, pokud není sebedestruktor, popřípadě nějakým zázračným způsobem není obrněn iniciací ze světa šamanismu, což tady a teď je úplně nereálné, o otevřené vědomí nestojí. na rozdíl od mystika, který hledáním jiného světa dochází smyslu toho, proč tu třeba vůbec je. psychotikovi nezbývá naopak než se jen bránit dalším zážitkům s otevřeným vědomím, pakliže se nechce vycvičit na nějakého gladiátora mysli, který nemiluje nic jiného než věčné riskování, hazard a má zálibu v přebíhání přes několikaproudou dálnici sem a tam. a nepřestává s tím, dokud se nějakému autu nepovede ho konečně srazit.


13 názorů

stanislav
před 8 měsíci
Dát tip

díky, to mě potěšilo... :)


dievča z lesa
před 8 měsíci
Dát tip

páči sa mi, že ma táto tvoja úvaha inšpiruje popremýšľať o ... všeličom***


stanislav
před 8 měsíci
Dát tip Alegna

s tím obrázkem - jen jsem zkoušel, jak se to tady ukládá... :) má to být mj. otevřené vědomí, kdy se tunýlkem vystoupí z těla... 


stanislav
před 8 měsíci
Dát tip Alegna, Gora


stanislav
před 8 měsíci
Dát tip

děkuju za návštavu tohleho zápisku, psal jsem to už před nějakým časem, ale měnit na tom textu se mi nic nechce. ono to dle mého platí dál (pro mě tedy hlavně).


vesuvanka
před 8 měsíci
Dát tip

Zajímavá úvaha, Tip


Janina6
před 8 měsíci
Dát tip

Díky za snahu přiblížit slepému barvy... ;)


Rhodesie
před 8 měsíci
Dát tip

No, každej den se něco naučím a dozvím (a něco zapomenu)...


stanislav
před 8 měsíci
Dát tip Gora, Alegna

děkuju za poznámky. ono to není nic moc, ty psychosy, otevřené vědomí, ale po čase se to dá zpracovat. a je to součást mého Pobytu tady. která ke mně patří. a ukáže se její význam třeba i. tedy za pomoci léků a dobré psycho-lékařky, co mám, bych to zvládal asi stěží. 


Alegna
před 8 měsíci
Dát tip

Úvaha, co upoutala, ráda jsem četla


Gora
před 8 měsíci
Dát tip Alegna, Janina6, Jednapoetka

Neklidný svět a stav mysli... díky za obeznámení s dg, napsáno s šarmem a nadhledem, ačkoli to jistě není snadné...


stanislav
před 8 měsíci
Dát tip

díky


Antonín Bogar
před 8 měsíci
Dát tip

Dávám tip Stando.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru