Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Neváhejte ztratit hlavu...

27. 11. 2023
4
15
153
Autor
Delfín

 

Neváhejte ztratit hlavu,

jde tu přece o lásku,

I já na čubu v tom plavu,

ctitel živých obrázků.

 

Přesto nikdy nevzdávám se,

stále věřím v Osud svůj,

když si říkám: "Nezdráhej se,

srdce svoje následuj...

 

Jen to pro tě ztraceno je,

čeho sám se předem vzdáš,

když předčasně prcháš z boje,

jenom šanci Smůle dáš!

 

Jaký sklon dáš mysli svojí,

takový Osudu směr,

ten, kdo jen se všeho bojí,

k tomu Život není fér...

 

Odvážnému štěstí přeje, 

bázlivého srazí však,

nebývává bez naděje,

kdo se pere jako drak. 

 

Přijímej, co život dává, 

času moudře užívej,

nastane-li chvíle pravá

potom více neváhej!

 


15 názorů

Delfín
před 5 měsíci
Dát tip Janina6

Ještě bych rád poděkoval všem, co zde i jinde mi dávají tipy a jinak zůstávají v pozadí. :-D


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

Andrejka je tam taky a ta už asi ví, kdo tam jsi. Koukal jsem, že tam i tady zná lidi jmény, byť je nemají v profilu. A to se snažila budit dojem introvertní osůbky! Takže pokud nás adoptovala, je to vyznamenání...

Já jsem stejný ročník jako její tatík, takže ji beru skoro jako dceru, i když bych ji už asi vnímal i jako dospělou ženskou. A vzhledem k tomu, co zná a umí, i s jistým respektem. Ale ten má i Zrzoun, proti kterému jsem jako David ve srovnání s Goliášem...:-D


Janina6
před 5 měsíci
Dát tip

Díky moc, ty jsi delfíní ďábel našeptávač ;) Zatím nestíhám pořádně ani Písmák! Ale kdyby se mi zastesklo, tak vím, že aspoň jeden člověk mě tam rád uvidí, to je bezva.


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

A máš tam ještě účet, Janino? Pokud ano, neváhej a přidej se k drabblistům! :-)

A pokud ne, přihlásíš se obratem! ;-)


Janina6
před 5 měsíci
Dát tip

To už je dávno ;) aspoň mi to tak připadá.


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip Janina6

Janino, koukám, jak je ten svět malý, také jsi mi byla povědomá. 


Janina6
před 5 měsíci
Dát tip

Já jsem tam byla pod přezdívkou Vedlejší cesta ;) ale už netrávím na netu tolik času, tak jsem si "vybrala" Písmák. Třeba se tam ještě vrátím, až to tu půjde ještě víc do kytek... Dík za milá slova!


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip Janina6

Ty jsi i na piste-povidky, Janino? Nebo jsi byla pod jiným jménem?! Aspoň jsem tě nemohl najít...                               Drabble může být i veršované (viz drabble koutek na liště vlevo nahoře pod BAVÍ NÁS. Stále jsou v něm i ty generátorky 3 a 5 náhodných slov.)  a já dokonce dal i hybridní, tedy verše v povídce, možná sem dám, jedno bylo na mikulášské téma.

Jinak jinak jsme si trochu upravili pravidla, je to vpravo dole pod NÁSTĚNKA. Tam je i zadání, které se po ukončení skryje, ale všechna najdeš po prokliknutí přes ten nadpis NÁSTĚNKA. Zadává a vyhodnocuje to teď bronchitida. Jinak jsou tam na liště i měsíční zadání tématických dnů na celý rok.

Teď se tam drabblí první víkend mezi poledny So/Ne, zrovna to bude           ze 2/3 XII. Zadána už jsou slova pro den drabble 161: dar*proutek*psí*zamést*složitě.

Tak si to můžeš zase zkusit!;-)

K tvé poznámce: Samozřejmě nepodceňuji inteligenci čtenářů, ale musel jsem to nějak doplnit na těch 100 slov, navíc je opakování matka moudrosti! 

Ten poslední verš možná pozměním, jak jsem zmínil.

Hezký den i tobě! A když ti to vyjde, přijď na drabblení na pp. Mne asi poznáš, i když tam mám jiný nick. Prý jsem čitelný!   :-D


Janina6
před 5 měsíci
Dát tip

Aha, drabble jsou fajn, taky jsem nějaká psala (na webu piste-povidky), ale ve verších ho vidím poprvé. Zajímavá výzva! Jinak s tím ponaučením - myslím, že to vyplývá vlastně z celého textu. Nemusí se čtenářům předkládat opakovaně a doslovně, oni (většinou) docela chápou ;) Hezký den!


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip Janina6

Díky Janino! Máš pravdu, s tím rýmem v té poslední i s tím, že už by tam nemusela být, kdyby...

Kdyby ti ovšem nebylo veršované drabble na zadání, kde musím mít přesně 100 slov, kdybych to nepojal jako písňový text a nechtěl do toho zamontovat i jakési moudré ponaučení. A kdybych to navíc nepsal narychlo, na poslední chvíli, z čehož vyplynul poslední verš. Narychlo mne nenapadlo to, co teď, tedy třeba: "vesele si zazpívej!" 

Dobrou noc či už dobré ráno! :-D


Janina6
před 5 měsíci
Dát tip Alegna

Docela dobře se mi to četlo, má to pěknou myšlenku a téměř dokonalý rytmus. Dojem mi pokazila jen poslední sloka: rým "užívej - nezaváhej" opravdu nepatří k těm povedeným, poslední verš se úplně vymknul rytmu (jinak pěkně pravidelnému) a hlavně je to, myslím si, už nadbytečné i obsahově. Mně by se zdálo lepší skončit už tím drakem.


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

Norsko 1: Je to jen taková zpěvná hříčka, inspirovaná dodatečně zadáním drabble na pp,  viz vysvětlení Andrejce. Myslím, že drabblit by se mohlo i zde.;-)

 


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

Andrejko, dík! Jsem rád, že se ti to líbí. Je to taky vlastně z těch rozepsaných textů pro drabblení na pp, co už jsem včas nevložil. Ale jezdili jsme za vnučkami, tak jsem byl rád, že hsem vložil něco jiného.

Tady možná poznáš, co mne inspirovalo. Téma drabble bylo "ztratit hlavu." A jistě se ti vybaví ta píseň:      "S láskou je třeba začínat stále znova, i když je s ní trápení!" Ten první verš tady jsem si vypůjčil a jak jsem si to zpíval, tak se to prostě odněkud vynořilo...:-D


Norsko 1
před 5 měsíci
Dát tip

Moudře pravíš. Ale moc poučuješ


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Mirku, tohle se mi opravdu líbí pro tu pobídku, aby člověk šel dál a neztrácel naději.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru