Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - U plotu

Výběr: Biskup z Bath a Wells, Philogyny
24. 03. 2024
20
38
438
Autor
Janina6

Tematický den:

...z mlhy přicházejí hodní psi a nesou naše stesky..."

           Pokaždé ho dřív ucítil, než uviděl. K vlhkému pachu hlíny a místního nízkého houževnatého porostu, kterému si zvykli říkat tráva, se náhle přidalo něco jiného, výrazného, co se nedalo přirovnat k žádné ze známých vůní. Když to ucítil poprvé, netušil vůbec, co se k němu blíží. Ale první, co mu přišlo na mysl, jakmile se před ním z mlhy vynořilo zavalité tmavé tělo, byl pes, bernardýn, jakého znal z obrázku. A taky že to byl bernardýn. Jenom úplně černý. Teď už si s ním ten zvláštní čichový vjem pevně spojoval.

            „Ahoj, Pse,“ řekl mu dnes Nicolas. „Vůbec jsem tě neslyšel přicházet.“

            „Mám dělat větší hluk?“ nabídl se Pes.

            „Ale ne, to je dobrý.“ Natáhl ruku k jeho hlavě. Tentokrát se srst zdála nějaká delší a Nicolase kdovíproč napadlo, jestli se Pes někdy koupe. „Smrdíš jako mokrý pes,“ slyšel někoho říkat kdysi dávno. Předtím. Před mlhou. Ale protože živého psa nikdy neviděl, natož mokrého, neměl představu, jak by měl páchnout.

            Vztáhl ruku a přejel mu po širokých zádech. S údivem zjistil, že je opravdu mokrý. A taky pořádně smrděl, Nicolas si to uvědomil až teď. Na krku mu nahmatal obojek. Byl si jistý, že minule žádný neměl.

            „Proč ti dneska dali obojek?“ zeptal se. „Byl ses venčit a cestou utekl, abys mohl za mnou?“

            Pes se zatvářil rozpačitě, zamumlal něco špatně srozumitelného.

            „Co že jsem ho? Chtěl? Vsadím se, že je červený,“ usmál se Nicolas a prsty opatrně rozhrnul chlupy kolem obojku. Byl jasně červený.

            „Mám pro tebe sušenku,“ zalovil v kapse kombinézy. „Maso jsi včera nechtěl, tak co sušenka? Je dobrá,“ natáhl dlaň s pamlskem, ale Pes trochu couvnul.

            „Nechceš? Tak nic, no.“ Nacpal si sušenku do pusy. „Máma říkala, že zásoby by nám měly vystačit, než přiletí záchranná loď. Že nemusím jídlem šetřit. Ale ty nejíš vůbec. Jak to, že nemáš hlad?“

            „To by se špatně vysvětlovalo,“ řekl Pes. Jeho oblíbená odpověď, pomyslel si trpce Nicolas. Když jsem ho včera prosil, jestli by mi ukázal plot, aby se mi líp přivazoval provázek, taky to nešlo. Proč, to se prý těžko vysvětluje. Sám sebe mi ukázat může, ale plot ne. Sebe mi ukazuje jinudy.

            „Nicolasi, Nicolasi!“ dolehlo k nim vzdálené volání.

            „Ach jo, už mě zase shání,“ objal teplý psí krk a zabořil tvář do jeho srsti. Byla měkká a příjemná. A ani trochu mokrá. Zvláštní. Ale vlastně si na ty rychlé změny už zvykal.

            „Máma,“ vzdychl. „Říkal jsem jí o tobě, ale nechtěla mi věřit. Prý tak velká zvířata tady nežijí,“ ušklíbl se.

            „No, to má pravdu,“ pronesl Pes a Nicolas se zasmál. Nebyl si jistý, jestli psi na Zemi mají smysl pro humor, ale ti zdejší evidentně ano.

            „Tak co kdybych jí tě ukázal? Je hodná, uvidíš.“

            „To není dobrý nápad,“ zatřepal Pes mohutnou hlavou. „Asi bych se jí nelíbil. Zdál bych se jí nebezpečný. Ona je… podezíravá.“

            „Jo,“ usmál se Nicolas. „To asi všechny mámy. Má o mě starost, víš? Pořád si vyčítá, že měla být u mě, když se stala ta nehoda.“

            „To by stejně nepomohlo.“

            „Já vím. Ale možná se uzdravím, až budu zpátky na Zemi.“ Na to Pes neměl žádnou odpověď. Obrátil se dozadu a vzápětí byl pryč.

            „Nicolasi!“ oslovil ho zblízka mámin hlas, ve kterém nádech zlosti rychle ustupoval úlevě. „Říkala jsem ti, abys nechodil sám tak daleko. Mohl bys zabloudit, zranit se…“

            „Nic mi není!“ odsekl a hned ho to zamrzelo. „Včera jsem si natáhl provázek až k plotu, abych dokázal snadno dojít zpátky, víš? Ale… jsi dobrá, žes mě v té mlze tak rychle našla.“

            Máminy paže ho objaly, ucítil její nezaměnitelnou vůni.

            „Chlapečku můj… Je to přece tvoje mlha. Pojď, dovedu tě dovnitř.“

 


38 názorů

K3
před 6 dny
Dát tip Zajíc Březňák, Janina6

Může přijít někdo kdo si bude říkat jinak a bude mnohem horší, je to na nás:).


Zajíc Březňák
před 6 dny
Dát tip Janina6

Já jsem klidný. Myslím, že naši komunisté s Kateřinou Konečnou dojeli na konečnou. :)


Janina6
před 6 dny
Dát tip

Zajíci, nikdy nevíš, historie má nepříjemný zvyk se opakovat... :)


Zajíc Březňák
před 6 dny
Dát tip Janina6

Zeanddrichu E., kde to žiješ? To už je zrušené! :-D


Janina6
před 6 dny
Dát tip

Díky moc, Přemku.


lastgasp
před týdnem
Dát tip K3, Gora, Janina6

S texty jsem zde v poslední době velmi málo, času není nazbyt. Moje účast je jen ve zpracování úhledné tabulky soutěže za jednotlivé měsíce. Přece jen si rád některé práce nominovaných rád přečtu. U plotu mě překvapily komentáře. Svědčí pro úžasnou sílu ezopovského stylu, který mě velmi zaujal. Málokdy mě text tak chytne, že si s ním hraju až tak, že znám části zpaměti a rozvíjím si je dále v tom světě, který v několika větách, zdánlivě protikladných a odporujících si v souvislostech žijeme. Děkuji za obohacení pocitu vnímání obrazu, který vnímáme nejen zrakem. Je to jedna z nejlepších prací, které jsem v poslední době na Písmáku četl.


Janina6
před 3 týdny
Dát tip K3

Lukáši, jo, kluk a velkej pes. Dobrý postřeh :D


Lukáš Prokletý
před 3 týdny
Dát tip Janina6, K3

trochu jako Bella a Sebastian


Lili.
před 3 týdny
Dát tip Janina6

Pulzující věty... vtisknou se do duše. Díky.


Janina6
před 3 týdny
Dát tip Gora

Karle, díky, souhlasím ráda, potěšil jsi mě.


K3
před 3 týdny
Dát tip Janina6

Ahoj, rád bych tenhle tvůj text nominoval do PM, jestli souhlasíš.


Janina6
před 4 týdny
Dát tip Gora, Zeanddrich E., K3, Alegna

Phil, to se tak dobře poslouchá... speciálně od tebe mě taková slova hrozně moc těší. Protože ty jsi neobyčejná autorka i čtenářka. Děkuji.

Ani jsem si nemyslela, že pro tenhle Tematický den zvládnu něco pořádného napsat. V práci bylo peklo, doma taky pořád co řešit, znáš to. Nosila jsem v hlavě jen jakýsi pocit, atmosféru, v noci se budila a představovala si. V neděli ráno jsem sedla k počítači a napsala to na jeden zátah. Taky se k tomu textu vracím, ne se jím "kochat", ale nějak zvláštně na mě působí. Asi mě uklidňuje. Není to od autora legrační?


Janina6
před 4 týdny
Dát tip Zeanddrich E.

Díky, Romane. Potěšil jsi mě a taky rozesmál ;)


Philogyny
před 4 týdny
Dát tip Gora, Janina6, Zeanddrich E., Alegna, trojort, K3

Tahle povídka je jedna z nejhezčích textů, co jsem tu za poslední dobu četla. 


Zeanddrich E.
před 4 týdny
Dát tip Gora, Janina6, K3, Alegna

Máš zjevně schopnost ponořit se do fantazie, Jano... :)

(..PS:  sentenci „To by se špatně vysvětlovalo,“   si asi zapamatuji - třeba až mne zase někdy pozvou na služebnu VB (SNB) k něčemu podat vysvětlení... :) ).


trojort
před měsícem
Dát tip Janina6, Philogyny, Alegna

prostě skvělé


Janina6
před měsícem
Dát tip Alegna, Philogyny

Alegno, jsem moc ráda, že druhý komentář se už neztratil :) ale hlavně mě potěšilo, že ses k povídce vrátila, že sis ji přišla přečíst znovu. To beru jako velkou pochvalu. Díky!


Alegna
před měsícem
Dát tip Janina6, Zeanddrich E., Philogyny

vrátila jsem se, abych si znovu přečetla a zjistila jsem, že se kamsi ztratil můj komentář, psala jsem, že pro mě je ten text tajemný a pohádkový, ráda jsem četla i podruhé


Janina6
před měsícem
Dát tip

Biskupe a Phil, děkuji za výběr, považuju si toho.


Janina6
před měsícem
Dát tip

Jo, to máš pravdu! Je krásné, že já se tu snažím vymyslet něco fantazijního, a ty k tomu dokážeš vystavět vlastní fantazií další dvě tři patra ;) Máš to prostě v sobě.


Philogyny
před měsícem
Dát tip Janina6

S tím psem jsem to takhle brala, protože jak by moh vidět červený obojek, když jinak jen mlhu...ono to do sebe zapadá. Klidně mohli být i na zemi, kde měl svůj svět - jinou planetu. :)


Janina6
před měsícem
Dát tip Philogyny, Gora

Biskupe, díky moc!

Irčo, zrovna to s "mokrým psem" bylo vymyšlené schválně, abych ilustrovala to, že ten tvor se Nicolasovi přizpůsobuje, reaguje na to, co si myslí, jak ho vnímá... Proto ty změny, najednou začne smrdět nebo má červený obojek, když na to kluk pomyslí. Není to prostě pes... Ale máš pravdu, že takhle ráda píšu - že nechávám příběhu ráda aspoň chvíli volnost, sama jsem někdy překvapená, kam mě zavede.

Phil, moc mě těší tvůj zájem! Ona ta základní situace povídky je vcelku obyčejná (i když ve sci-fi kulisách). Nicholas má poškozený zrak, čeká spolu s matkou a nejspíš dalšími lidmi na nějakou "záchrannou" kosmickou loď... a mezi tím získal nového kamaráda... ;)


Philogyny
před měsícem
Dát tip Janina6, Philogyny, Gora, trojort

Ta mlha mi evokuje mraky a nebe. Mohla by to být i slepota. Nebo fantazie, do které se někdo schovává před světem. Hodně zvláštní text. Připomíná mi jeden obraz, pořád nevím, kdo je na něm mrtvý a kdo živý. Kde je ta realita...


Gora
před měsícem
Dát tip K3, Philogyny, Janina6

Jani, znovu čtu text a připadá mi, že ses při jeho tvorbě /krom hlavní myšlenky - sci-fi/ nechala vést momentálními nápady, které se pěkně skloubily v jeden celek... například rčením - smrdí jako mokrý pes - a pak už to z tebe "padalo", proto na mě působí tak přirozeně - ale třeba se pletu. Každopádně prima!


Biskup z Bath a Wells
před měsícem
Dát tip K3, Philogyny, Gora, Janina6

Mysteriózní, krásně napsané, sinlé, dobré dialogy, co víc si přát... :)


Janina6
před měsícem
Dát tip

Díky i dalším čtenářům, těší mě, že textík na vás nějak zapůsobil a nebyl vám jedno... co víc si může autor přát?


Lili.
před měsícem
Dát tip Zeanddrich E., Janina6, Philogyny

Nemůžu jen tak přejít.

Ta Tvá slova mají krásnou moc.


K3
před měsícem
Dát tip Alegna, Janina6, Gora, Philogyny, trojort

Čtu podruhé a zjišťuji, že se mi to tůze líbí. Vlastně to je sci-fi. Na tom ale nezáleží, líbí se mi právě  takové ty chvilky, kdy jsem si musel domýšlet, sesumírovat si snový příběh. Podobné psal Bradbury, můj oblíbenec, takže není co dodat. Možná si přečtu i potřetí.


K3
před měsícem
Dát tip Janina6, Philogyny

Je to tak trošku lákavě záhadné, nutí číst znovu. Tak si to přečtu opět.


Aru
před měsícem
Dát tip Janina6

začalo to jako sci-fi a skončilo jako sezení u doktora :))


Kočkodan
před měsícem
Dát tip Janina6, Gora, Alegna

Dílko se mi líbilo. Proč? To by se špatně vysvětlovalo... ;-)


Gora
před měsícem
Dát tip Janina6, Jednapoetka, Aru, Alegna

Janino, velmi zajímavé, jak jsi téma uchopila. Kouzelný textík, také bych uvítala pokračování...


Janina6
před měsícem
Dát tip Aru, 8hanka

Ano... a Pes je něco/někdo odjinud... zbytek vaše fantazie.


Philogyny
před měsícem
Dát tip Janina6, K3, Alegna

Text, který zůstane v hlavě. Ne proto, žes ho napsala ty. Někdy mívám při čtení takový pocit, není to závist, spíš obdiv a možná i kousek závisti, směju se tu, že, ale v dobrém. Někdy mám prostě dlouhé vedení. Chlapi odjeli za maminkou, tak mám chvilku pro sebe...


8hanka
před měsícem
Dát tip Janina6, K3

hm...zaujímavé...

možno je to príbeh z mojej fantázie, ale chápem to tak, že chlapcovi sa pri nejakej nehode poškodil zrak a hmlu vlastne vidí len on...


Jamardi
před měsícem
Dát tip Janina6

Četla jsem se zájmem a současně si přála, aby se mi to nikdy nestalo.

Nevím, jestli znáš film Neúplné zatmění z roku 1982. Je to o dívce, kterou shodila sestra z kolotoče a ona následkem pádu oslepla. Pak se v ústavu učila zžívat se s touto realitou a vypracovala si vynikající cit na vnímání předmětů. Pak utekla, aby odjela domů, jela stopem, řidič nepoznal, že je slepá a doma jim řekla, že přemístili obrazy a stěnách aniž by se stěn vůbec dotkla atd.


Janina6
před měsícem
Dát tip Philogyny, Jednapoetka

Je to trochu sci-fi... ;) ale chtělo by to víc rozpracovat. Nestihla jsem než takový "prolog"...


Philogyny
před měsícem
Dát tip Janina6, Alegna, trojort

Zvláštní text. Jako by přicházel a odcházel. Přiznám se, že přemýšlím. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru