Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TD - Cvičme se v obratnosti

21. 04. 2024
9
9
74
Autor
Jamardi

Tak šťastné / že se narodilo / dítě svírá a rozevírá ručky (Santóka)

 

Nevím, co si dítě myslí o svém narození, ale když se narodí, drží pěstičku. A drží ji ještě nějakou dobu. Jednou jsem zkoušela tuto pěstičku rozevřít, ale nejde to. Pak ho napadne, že by mohlo prstíčkama hýbat a ejhle, ono to jde. Dítě má radost, že se mu něco povedlo a dospělí mají radost, že se dítě snaží a že bude stále šikovnější. A to je naposledy, kdy se úplně všem líbí, že hýbe ručičkama.

 Jak člověk roste, stanou se jeho ruce nebezpečnými. Jednak kvůli škodám, které může jimi napáchat – rozbití věcí, požáry, jednak proto, že jeho gestikulace začně být brána vážně. Mně se stalo, že jsem vysvětlovala a ta osoba neposlouchala, tak jsem mimoděk zvedla ruku a namířila na ni prst. To byste měli slyšet ten řev, co jsem si to dovolila! Jo, pohybovat rukama, jak chce, může jen boss.

Člověk by se měl cvičit v obratnosti. Ruční i slovní. Nešikovně vyřčená slova jsou také nebezpečná. Výhodu mají mluvkové, co melou páté přes deváté, nikoho neurazí, protože je nikdo nebere vážně, ale některá slova, která pronesou, se uchytí. Možná ne tak, jak byla myšlena, ale ono se to časem urovná. Chce to trpělivost, jako s tou ručkou v pěst, která se časem rozevře.


9 názorů

Jamardi
před týdnem
Dát tip

8hanko, děkuju :)


Jamardi
před 2 týdny
Dát tip

Aru, ano, emoční otisk každého zajímá. Úspěšně to dokáží využívat podvodníci. 

Karle, já jsem na to nemyslela. 

Aru, Karle, Alegno, děkuju :)


K3
před 2 týdny
Dát tip

Je zajímavé že většina to všechno vidí kladně. Ale co když je ten citát myšlený ironicky. Já vím, do haiku asi ironie nepatří. Já jsem ale při jeho čtení viděl jednu fotografii, kterou nám pořídil Pan fotograf, na které má náš Lukáš šest prstů a hned jsem si vzpoměl na všechny ty děti které to štěstí neměly, že jde jen o nepovedenou fotografii... Chtěl jsem dát příspěvek, ale rozmyslel jsem si to, protože by byl strašně smutný, a to Písmák nemá moc rád.


Aru
před 2 týdny
Dát tip

to je pravda Jamardi, za skoro 40 let co zkoumám lidský druh se mi poštěstilo jaksi zjistit, že základem je emoční otisk, prakticky nikoho strohá fakta nezajímají a pak čím je tento otisk uskutečněn, tím je více, nebo méně uložen, je to jak to píšeš ;)


Jamardi
před 2 týdny
Dát tip

Nami, děkuju :)

Luboši, jsem ráda, že ne. :)


Kočkodan
před 2 týdny
Dát tip Gora

Jarmilo, dávám ti na to pomyslnou ruku, že mne tvoje dílko opravdu nezklamalo. ;-)


Jamardi
před 2 týdny
Dát tip Gora

Zajíci, Janino, Romane, Ireno, děkuju :)

Napsala jsem, co mě napadlo, jiný nápad jsem neměla.


Gora
před 2 týdny
Dát tip Janina6

Jarmilo, dobré myšlenky na dané téma! U tebe jdou většinou trochu jinými cestami, což je pro literáta znakem originality.

Líbí se mi odlišnost příspěvků, je hodně zajímavé, jak kdo rozumíme jedné předloze a co z ní dokážeme "vytěžit".


Janina6
před 2 týdny
Dát tip

Hezká úvaha, líbí se mi, jak jsi se dostala až k tématu řeči, je to moudré i vtipné.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru