Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Já jsem pravý vinný kmen a můj Otec je vinař. Každou ratolest na mně, která nenese ovoce, odřezává....( Evangelium z neděle 28. dubna 2024 )((četba ze Mše sv. z katolických kostelů))

02. 05. 2024
2
3
52

 

 

 

 

 

Já jsem pravý vinný kmen a můj Otec je vinař. Každou ratolest na mně, která nenese ovoce, odřezává....( Evangelium z neděle 28. dubna 2024 )((četba ze Mše sv. z  katolických kostelů))

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

ZPĚV PŘED EVANGELIEM

Aleluja. Zůstaňte ve mně, a já zůstanu ve vás, praví Pán; kdo zůstává ve mně, ten nese mnoho ovoce. Aleluja.

EVANGELIUM

Janovo evangelium má dvě části. Druhá je koncipována jako popis poslední večeře a událostí Velikonoc. Obsahuje Ježíšovu dlouhou řeč při poslední večeři, kterou zachycuje i patnáctá kapitola. Podobenství o vinném kmeni a ratolestech je neseno refrénem „zůstaňte ve mně“.

Jan 15,1-8

Ježíš řekl svým učedníkům: „Já jsem pravý vinný kmen a můj Otec je vinař. Každou ratolest na mně, která nenese ovoce, odřezává, a každou, která nese ovoce, čistí, aby nesla ovoce ještě více. Vy jste už čistí tím slovem, které jsem k vám mluvil. Zůstaňte ve mně, a já zůstanu ve vás. Jako ratolest nemůže nést ovoce sama od sebe, nezůstane-li na kmeni, tak ani vy, nezůstanete-li ve mně.
Já jsem vinný kmen, vy jste ratolesti. Kdo zůstává ve mně a já v něm, ten nese mnoho ovoce, neboť beze mne nemůžete dělat nic. Kdo nezůstane ve mně, bude vyhozen ven jako ratolest; uschne, seberou ji, hodí do ohně – a hoří. Zůstanete-li ve mně a zůstanou-li ve vás moje slova, můžete prosit, oč chcete, a dostanete to. Tím bude oslaven můj Otec, že ponesete mnoho ovoce a osvědčíte se jako moji učedníci.“

ANTIFONA K PŘIJÍMÁNÍ

Já jsem pravý vinný kmen, vy jste ratolesti, praví Pán. Kdo zůstává ve mně a já v něm, ten nese mnoho ovoce. Aleluja.

 

 

 

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


3 názory

Aru
před 2 týdny
Dát tip

spoustu lidí potřebuje víru, potřebuje věřit, že jejich svět neřídí monstra, kdyby tomu tak nebylo, museli by si dnešní lidé přiznat, že svým dětem připravili a tady v Evropě zvlášť ošklivou budoucnost


Zeanddrich E.
před 2 týdny
Dát tip

Díky (především) za komentář, Andreo ...:).

- Myslím, že četba (potažmo poslech) evangelií právě k tzv. víře přivádí (zvláště výrroky - podobenství, apod. - samotného J. K. (jednoho z osmi, ..., bratříčka našeho největšího :) ) jsou tak obsažné, ..., vypovídající a výstižné,  že by je stěží pouhý člověk (navíc v době před dvěma tisíci lety) vymyslel... :) :) )


Andreina
před 2 týdny
Dát tip Zeanddrich E.

Je hodně lidí, kteří by se měli s významem různých evangelií seznámit. Není nutné být k tomu věřící, ale vybrat si z nich moudroust za dlouhé věky nashromážděnou. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru