Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

---den 051---

22. 06. 2002
3
0
709
Autor
Máslo

máslo.cz

A stejně se k tomu musím vrátit. Co je kultovní? Co bude kultovní? Uvažoval jsem o tom, že až do 1. světové války šly ještě alespoň rámcově vymezit převažující umělecké směry / hnutí. A dál už je toho tolik najednou, že to vypadá jako nesourodá změť, kde se jen občas jako ruka tonoucího vymrští některý směr (ať už v umění nebo v myšlení), aby udělal tečku na pomyslné časové ose. A dnes už nemáme ani to... In je vlastně cokoliv, pokud to umíte dobře podat. Postmoderna a relativizace udělaly konec systému a tak si tu tak sedíme a ani nevíme, v éře čeho to žijeme. Termín postmoderna je houby termín - to je negativní vymezení. Už to není moderna. Ale co je to? Samozřejmě se moje úvahy dají snadno napadnout (nemusíte to dělat, udělám to radši někdy sám). Ale o to nejde, chtěl jsem spíš obrátit vaše uvažování tímto směrem: co když se to za sto let bude všechno zdát jasné? A naši potomci se budou učit o jasně vymezených směrech, všechno bude zaškatulkováno s tím, že se tak stane za pomoci obrovské redukce - něco bude zapomenuto, jiné vyškrtnuto a ještě další "přeloženo" (vysvětleno jinak, než si přál autor, a to tak, aby to zapadalo do určitého akademického schématu). To zní docela pravděpodobně, ne?
Pokud přijmete moji hypotézu, logicky se nabízí druhý krok: co víme o dobách minulých? Čím to je, že se nám zdají být tak jasné, kategorizované atd. atp.? Nevypadalo to náhodou úplně jinak? Neodstřihli jsme 95% tehdejších obsahů? Osobně jsem o tom přesvědčen. Jen zkušení historici si vykládají navzájem o pohnutých dobách, o jemných významových rozdílech, které ovšem byly vnímány jako klíčové a mohly se na nich vymezovat rody, státy, církve... Laikům je ovšem nabídnuta lehce stravitelná a lineární (a ještě ke všemu neuvěřitelně europocentristická) představa dějin, která ovšem při hlubším ponoru je naprosto nesmyslná. Protože nepravdivá. A to se týká všech epoch bez rozdílu: Egyptem počínaje, a válkou s terorismem konče. Nic není tak lineární, jak se nám to předkládá. Pokud jste paranoidní vůči současnosti, pak se nenechte oblbovat v historii. Studovat dějiny je přínosné, pakliže máte dobré prameny... Ať jsou to knihy nebo lidé. Lepší než psychoanalýza, dobrodružný film a červená knihovna dohromady :)


Wopi
22. 06. 2002
Dát tip
ano ano

Muawijhe
22. 06. 2002
Dát tip
Každý na věci máme jiný pohled. Nic není jak by mělo, nic není jak bejvávalo... Až se jednou sejdeme(v názorech), jen jestli se najdeme(přez vlastní hloupost).

Toxman
21. 06. 2002
Dát tip
Neuvěřitelně europocentristická... snad proto, že žijeme v Evropě. Dokážu si představit, že třeba v Číně vidí dějiny jinak, jestli líp nebo hůř... těžko říct. Prostě vidí na ten svůj píseček líp. Pokud ovšem začneme mluvit o "vědecko-průmyslové kultuře", nepochybně její největší rozvoj v dějinách přinesla Euroamerická společnost. Dnes - v době globalizace se rozdíly pomalu smazávají... už jste si někdy všimli kolik "amerických" a jiných výrobků je made in Thajvan ?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru