Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vtipy s duchovním přesahem. Zasmějte se a poučte se

09. 05. 2024
2
1
40
Autor
smilan

Také humor může být nositelem vysokých hodnot. Pouze je do něj třeba tyto hodnoty vkládat. A na druhé straně je v něm třeba tyto hodnoty hledat. A to je možné jen tehdy, když jsme schopni jít trošku hlouběji pod povrch a vybočit z navyklé povrchnosti.

Ale pojďme k věci. Zde jsou avizovány vtipy s hlubším duchovním přesahem:

Sedí chlapík v obýváku, dívá se televizor a popíjí pivo. Najednou se ozve slaboučké bouchání na dveře. Muž otevře a před dveřmi stojí malá kostřička a říká:

„Svíce života vašeho křečka dohořela. Přišla jsem si pro jeho duši.“

Chlapík chvíli dívá na kostřičku a pak do ní z celé síly kopne tak, že kostřička se zřítí dolů po schodech. Zavře dveře, sedne si k televizoru a zase popíjí pivo.

Za chvíli se však ozve strašné bouchání na dveře. Chlapík vyskočí a jde otevřít. Stojí tam obrovská kostra s kosou a vedle ní ta malá kostřička, která říká:

„Mámo, tenhle to byl!“

Duchovní poučení:

Nikdy neubližujme nikomu slabšímu, i když si myslíme, že tak můžeme učinit zcela beztrestně. Za každým slabším totiž stojí Někdo Silný, kdo nám to odplatí a koho odplatě neujdeme. Ani svou smrtí! Právě naopak! Smrtí jí vykročíme přímo vstříc!

***

Jede chlapík po dálnici, poslouchá hudbu v rádiu a najednou se v něm ozve:

„Pozor! Výjimečná zpráva! Po dálnici mezi Prahou a Brnem jede jeden blázen autem v protisměru!“

Chlapík poslouchá a sám pro sebe si řekne:

„Kdyby jen jeden, ale všichni!“

Duchovní poučení:

Je až groteskní, jak křečovitě hledáme chyby hlavně v druhých, ale nikdy ne v sobě samých. Poučme se konečně! Hledejme chyby v první řadě v sobě samých a teprve potom v druhých.

***

Parta dělníků kope velmi hlubokou studnu. Už jsou na dně a chystají se osadit první kruhový betonový dílec, když tu najednou přiběhne mistr celý bledý a křičí:

„Chlapi! Je to špatný! Měl jsem naopak obrácený projekt. Měl to být komín!“

Duchovní poučení:

Většina lidí zaměřuje celé své životní snažení pouze dolů do hmoty, aby u konce, na sklonku svého života zjistila, že to mělo být úplně naopak. Že celé své životní snažení bylo třeba zaměřit ne dolů, do materie, ale vzhůru k nebesům.

***

No a poslední vtip lze zařadit spíše do kategorie černého humoru.

Jistý zámožný člověk si dal věštit budoucnost a věštkyně mu předpověděla, že za tři dny zemře. Rozhodl se smrti uniknout, dal zapřáhnout koně do kočáru a uháněl pryč dnem i nocí.

Třetí den k večeru se dostal k dlouhému mostu nad hlubokou propastí. Pustil se po něm a před jeho koncem najednou vidí tmavou postavu s kosou, která na něj s úlevou křičí:

„A já jsem se už bála, že to nestihneš!“

A tehdy se most zhroutil.

Duchovní poučení:

Onen člověk, kterému byla za tři dny předpovídána smrt podvědomě cítil, že se s tím dá něco dělat. Že tomu lze uniknout. Avšak způsob, který si vybral byl nesprávný, protože to byla jen snaha o fyzický útěk.

On se však mohl vyhnout smrti duchovně. A to tím, že nastoupí cestu radikální změny své osobnosti k lepšímu. Že opustí své nectnosti a špatné cesty, a z celé síly se upne k dobrému a čistému.
Kdyby se rozhodl takto, nemusel nikde fyzicky utíkat a třetího dne k večeru by nevběhl do náruče smrti, která ho čekala právě na onom mostě.

Nebuďme jako on! Aktivně měňme svůj osud k lepšímu tím, že budeme měnit k lepšímu sami sebe.

ve spolupráci s https://smeromkzivotu.blogspot.com/


1 názor

Tretí


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru