Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Statistika

06. 07. 2002
8
0
648
Autor
Čagy

 

STATISTIKA

 

 

 

Jsem zvyklý, každý večer než jdu spát, osprchovat se, vyčistit  si zuby… Pak obejdu dveře (vchodové, garážové a ty na zahradu), jestli je všude zamčeno, zhasnu, jestli se někde svítí, načež se vrátím  do obývacího pokoje, kde šetrně vzbudím Marcelu, která zase usnula u televize.

„Marcelko, vstávej, jdeme spát,“ řeknu třeba a usměju se tomu svému vtipu. Marcela se také usměje, opře se na loktech a se slovy: „To jsou vtipy,“ sebou zase plácne na gauč. Jindy jenom tak zavrní a začne si pod hlavu muchlat polštářek, popřípadě cíp mojí košile, když si k ní přitom sednu, jindy neudělá nic. Podle nálady. A nebo také podle toho, jestli spí nebo nespí. Když spí, tak ji samozřejmě nebudím, ale pomalu ji podeberu rukama, přitisknu si ji k tělu a opatrně ji odnesu nahoru do ložnice.

Musím se snažit. Padesát pět procent žen by si po šesti letech manželství své muže za partnery na celý život už nevybralo. Alespoň statistiky to tvrdí.

Tak proč si je pak ale teda berou, krucinál. Když si někoho beru, tak snad musím počítat s tím, že to není na rok nebo na šest či kolik let! To vážně nechápu. Tak se snad nejdřív poznáme, zjistíme, jestli si budeme vyhovovat, a ne aby pak dodatečně zjišťovali, že se k sobě vlastně vůbec nehodí, což se nemuselo stát, kdyby se před svatbou jen trochu víc poznali, trochu víc se zajímali jeden o druhého a nemysleli pořád akorát na ten sex, který vůbec není to hlavní. Měli to udělat jako my s Marcelou: Nejdřív jsme se pokud možno co nejvíc poznali (před svatbou jsme spolu chodili neskutečných sedm let) a až teprve pak, když jsme vyřešili všechny otázky týkající se společného bydlení a podobně, tak teprve potom jsme začali uvažovat o tom, že bysme se mohli vzít.

Takto přemýšlím obcházeje dům. Rozsvěcím a znovu zhasínám světlo ve sklepě, abych se přesvědčil, že jsou garážová vrata skutečně zavřená. Pohladím našeho nového peugeotka 206 (už jenom dvě poslední splátky a je celý náš) a nerušeně ve své obhlídce pokračuju ke dveřím na zahradu.

Jsou odemčené. A tak toho využívám, abych na chvíli vyšel ven. Nadechuji se čerstvého nočního vzduchu. Třepetání hvězd v korunách našich mladých jabloní. Je to tak příjemné, až mi na tváři naskočí úsměv. Nechám ho blikat na tváři a pomalu vyjdu po schodech do bytu. „Marcelko, vstávej, jdeme spát,“ řeknu pak v obývacím pokoji své pokojně oddechující ženě. Když jenom tak lehce zavrní, poznám, že chce do ložnice odnést v mém náručí.

Ležíme vedle sebe. Marcelino klidné oddechování. Hvězdy, které jsem nasbíral na zahradě, promítající se mi na strop místnosti. V tom Marcela, patrně ze spánku, zašeptá: „Kájo, já ti musím-“

„Já tebe taky, Marci,“ špitnu a drobným polibkem na její spící tvářičku potvrdím svá slova.

 

Druhý den v práci:

On (šéf, náhle vchází): „Tak co?“

Ona (Marcela, poplašeně vzhlédne od papírů rozestlaných po stole): „Co?“

On (pochybovačně): „Řeklas mu to?“

Ona (váhá): „Já? No, jo to. Ne.“

On (snaží se zakrýt svoje podráždění): „Proč ne?! Chceš se s ním ještě vůbec rozvést?! Miluješ mě!“

Ona (má na krajíčku): „Chtěla jsem. Ale ten-,“ chce použít hrubé slovo, v poslední chvíli si to ale rozmyslí a nahradí ho neutrálním on, „-on mě vůbec neposlouchal.“

On (snaží se o smír): „Mám mu to říct já?“

Ona (klopí oči): „To ne.“

On (pokračuje ve stejném tónu): „Ale řekneš mu to?“

Ona (okamžik váhá a pak říká): „Když on je na mě tak hodný…“

Chvíli je ticho a pak to začne:

On (normálně se vzteká): „A já?! Já nejsem hodný!?“

Dramatická pauza a pak: „Když ti kupuju drahé prstýnky a řetízky a přívěšky a, tak to jsem hodný, že! Tak to jsem hned i tvůj miláček!“

Pohledem vytlačí ze dveří vlezlou sekretářku nesoucí mu jakési písemnosti k podepsání a pak pokračuje: „Nebo, když jsem ti  přidal (poznámka šeptem: Ani náměstek nebere co ty, obyčejná-to ale nedořekne). Vozit tě po výletech, to by se ti líbilo, když tě člověk obskakuje! Ale abys pro změnu udělala něco ty pro něho…!“

Ještě nějakou dobu křičí a pak ho to přestane bavit.

Chvíli si ji nasupeně prohlíží, jak pláče, a pak štěkne: „Běž do prdele aj s...!“ A přibouchl dveře.

Domů přišla brzy. (Po dlouhé době zase jednou dřív než on. Ach, jakou měl radost, když otevřel dveře a zjistil, že už na něho čeká!) Neptal se proč a tak nic neřekla. Něco dělala. Nějaké nádobí, nějaké košile, pak byl večer; sedla si k televizi. Za chvíli už dřímala.

Ale řeknu mu to, umiňovala si. Nejprve nad nádobím, pak u televize, i v tom snu, co se jí zdál. Probudila se právě na konec filmu. Napjatě poslouchala, jak při svém každodenním rituálu obchází dům, aby se přesvědčil, že je všude zamčeno, a nechala se v jeho náručí vynést do ložnice.

Tak teď, řekla si, když se uvelebil vedle ní v posteli. Teď a nebo nikdy, musím mu to říct. A nebo se zblázním, umínila si. A tak se nadechla a řekla: „Kájo.“

A když zavrněl, jako že slyší, přidala: „Já ti musím-“

„Já tebe taky, Marci,“ usmál se Karel z polospánku a tváří se více přitiskl k jejímu nahému rameni. Chudák si myslel, že mu chce vyznat lásku. Nejhorší na tom bylo, že to byla pravda.


Zly
15. 09. 2002
Dát tip
Ach tak, já se pochopitelně ve své intelektuálské povýšenosti bezmezně kaju a sypu si popel na hlavu

Katerina
13. 09. 2002
Dát tip
mne se tahle povidka proste libi, nepotrebuju si hrat na intelektualku a okazale ohrnovat nos aby bylo vsem jó jasny, jak jsem já na vysi, jako nekteri tady :-))))

kk
13. 08. 2002
Dát tip
Nuda! Děs! Hnus!

Terry
04. 08. 2002
Dát tip
Moc moc moc líbí!*

myrinda
10. 07. 2002
Dát tip
zly, to asi nebylo na me, kdyz jsi mi neposlal avizo? telenovela? co to je? :-)) mlade skotu zelezneho? :-)) jak si teda myslel to kliso, kdyz ne tak, ez je to o necem co se stalo - deje - bude dit milionkrat....?

Zly
10. 07. 2002
Dát tip
Původně jsem ti chtěl poslat doslovný význam slova telenovela, ale bohužel slovník tuto službu neposkytuje. Nejspíše proto, že se tak ctihodná kniha nejspíš nechce snížit k makabrózním popiskům pokleslé televizní praxe... To, že se něco stalo a Autor to zapíše.. ještě přeci neznamená, že zápisek příběhu je apriori dobrou povídkou. Stane se denně miliarda různých story. Je otázkou talentu (snad), práce (určitě), schopností (možná) toho kterého konkrétního autora, co ze situace vykřeše. A nevěrná manželka? Podváděný manžel? Milenec, který naléhá? Hm..

myrinda
10. 07. 2002
Dát tip
doslovny vyznam by mohl byt zajimavy - asi to bude neco jineho nez rohypnol nebo rekreacni psychicka intoxikace ze? :-) i kdyz nakonec - kdyby vsichni cetli publia ovidia byla by to dost nuda... vidim mensi komunikacni zadrhel - pochopila jsem te tak, ze te povidce vytykas, ze je o vsednich vecech a tys tim myslel neco jineho zda se.. ja nejsem literarni teoretik a nejcasteji se domluvam v html kodu ;-) ale imho: jako ctenar mam ruzne naroky na to co ctu a to i podle toho, jestli se zrovna chci pobavit, poucit , filosovat nebo odpocivat... tahle povidka se mi proste libi, to je vse hezky den :-)

myrinda
09. 07. 2002
Dát tip
kliso kliso? v tom pripad eje celej zivot takovej.....

Zly
09. 07. 2002
Dát tip
Jo to jo. Nevěry, drobné špinavůstky... máš to v každé telenovele o Manuele.

Maly_Kaj
08. 07. 2002
Dát tip
Je to sice klisokliso, ale je to bolestne pravdepodobny... Docela ctivy...

myrinda
07. 07. 2002
Dát tip
dobre se to cte....horkej zivot. no...tip

Zly
07. 07. 2002
Dát tip
Čte se to dobře. Ale je to klišoklišo

Annika
06. 07. 2002
Dát tip
coby docela.....bolo to SUPER, krasne je slabe slovo, Cagy zasluzis si aj dva tipy t**

Jo!!! TIP jak blázen... ***

Danny
06. 07. 2002
Dát tip
tak tohle se mi líbí ****

Nuitík
06. 07. 2002
Dát tip
supr!!!!!!!!!!!!!!! t

Katerina
06. 07. 2002
Dát tip
tip!!!!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru