Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Z dealeráčku přímo do zobáčku

17. 07. 2002
1
0
1008
Autor
Tilt

Stary .. :) Slohovka :o)) .. beta verze => urcite hrubky :o//

Nedílnou součástí večírků a diskoték po celém světě se stává po boku alkoholu čím dál častěji též marihuana označována jako tráva. Mnozí ji odsuzují avšak její účinky nejsou vůbec srovnatelné s účinky alkoholu či cigarety. Tráva jako látka, která se málokdy stává návykovou na rozdíl od cigaret nebo alkoholu. Nejčastěji se kouří, nebo jí jako koření například v bramboráčcích. Její účinky jsou však velmi vzrušující.

V pátek večer v jednom nejmenovaném rockovém klubu se pomalu scházejí mladí lidé, aby se pobavili, poslechli dobrou živou muziku, zapařili a zasmáli spolu s ostatními přáteli. Za výčepem stojí vrchní. Po jeho boku krásná číšnice a čepují pivo. Večer teprve začíná. První kapela začíná hrát. “Ať žije stará dobrá!” křikne jeden z mladíků a začíná pařit. Dva. Pět. Už deset lidí se k němu přidalo a v klubu to začíná vřít. Na takovýchto akcích nesmí chybět i marihuana. Pár lidí se odklidilo ven. “Jdeš taky?” ozývá se klubem. Fajka. Nejoblíbenější nástroj pro kouření trávy. Už jenom nabít trochu hnědého vzorku. A potom první prásk. Druhý. Zakašlání a úsměv od ucha k uchu. Vracejí se spokojeně do klubu. Oči jako Japonci, zornice přes celé oko. Hudbu vnímají poněkud jinak, místo rozličných tónů slyší pouze jeden zvuk, který mění svou intenzitu. Všichni se smějí, nikdo však neví čemu. V záchvatu smíchu si málem natrhl koutek a vykloubil čelist. Druhý sedí na židli a kroutí již deset minut hlavou a něco si brblá. Smích ho též neopouští. Večer utíká velice rychle. “Už radši žádný alkohol, žádnou trávu, chci mít taky něco z té hudby!” posvátná věta byla vyřčena. Stojíce před stěnou a smějíce se bůh ví čemu, si obléká bundu. Zima. Pozor! Někdo má jointa. Většině to stačilo, avšak někteří odvážlivci si dali přeci jen říct, ale od té doby co odešli, je nikdo ten den už neviděl. Za nějakou tu hodinku je po zážitku, jediné co zůstalo, tak jsou peníze ještě na jedno pivo. Nikdo se nesměje. Stačilo by přivonět k lístečku a zase by se všichni začali bavit. Už není k čemu. Kapely už dohrály. Mnozí lidé odcházejí. Každý sedí sám, nikdo se s nikým nebaví, už to není takové, jako před pár hodinami, kdy to zábavou jenom vřelo. Pomalu se odebírají domů, kde zase budou celý týden svatoušky, až do dalšího víkendu, kdy bude zase nějaká akce.

Těmto lidem nevadí, jestli bude na víkend nějaký vzorek, nebo ne. Nejsou závislí. V některých zemích je marihuana legalizována a myslím, že právem. Je mnohem méně škodlivá než cigarety nebo alkohol. Její požívání ve formě jídla (bramborák, máslo,…) má podle některých doktorů též léčebné účinky. Kouřit? Ne! Jíst? Ano! Podle mě, když někomu kouř nevadí, proč by si nezakouřil, komu vadí, ať se ji nají. Alkohol? Návyková, nepřírodní a škodlivá látka. Cigareta? Návyková, škodlivá, ale přírodní jako marihuana. Tak proč jsou legální tyto škodlivé látky? Proč je marihuana řazena do lehkých drog a cigarety ne? To jsou otázky, které jsou zodpovězeny akorát například v Holandsku.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru