Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cesta do školy na kole

15. 07. 2002
2
0
1030
Autor
Tilt

Slohovka :o)) .. beta verze => urcite hrubky :o//

Už jenom cesta výtahem byla velmi strhující, velmi malý prostor mě a mé kolo vměstnal doslova do krabičky od sirek. Otevřel jsem domovní dveře a sluníčko mi vypálilo oči téměř do slepoty. Ano, byl to jeden z těch nádherných dnů, kterých bývá na jaře mnoho, ale tenhle byl jeden z prvních.

Nasedám na kolo a vyrážím do školy. Cesta je dlouhá. Na cestu mi svítí ranní sluníčko, do zad fouká chladný jemný jarní vítr a auta okolo jakoby říkala: “Nezdržuj, ať dovezu svého pána včas do práce, jinak nedostanu odpoledne šťávu!” Silnice se kroutí jako had, který prolézá mezi všemi domy ve městě. Na místě, kde byl nedávno jen holý plac, je dnes položena nová budova supermarketu. Zastávka autobusu hned vedle praská ve švech. Je přeplněná. Hle, ptáček přelétává nad cestou přede mnou a usedává na strom. Strom plný pupenů, připraven každou chvíli vychrlit množství rozmanitých a přenádherných květů. Ptačí zpěv je natolik hlasitý, že zanikne i hluk automobilů okolo. Bezdomovec. “Dobrý den” křičím naň, neslyší. Proč postihla ho tak krutá daň? Netuší. Světelné křižovatky září jako vánoční stromeček. Krásná vzpomínka. Vidím lavečky, jak si mezi sebou vykládají o novém nátěru, který je nemine. Tento rozhovor přerušily hádky klaksonů automobilů. Kamarádi ze třídy. Koukají, jak se mi jede. Na mostě se cítím jako na velké lodi, která pluje po říčce. Mnoho dělníků dřelo mnoho dní, aby občané města mohli používat tuto zkratku přes řeku mezi Tržnicí a Okresním Úřadem. Děkujeme. Tu a tam poletuje páchnoucí smog a prochází občan města, který pravidelně odhazuje papírky na zem. Máme popelnice? “Ano máme.” Též nepříjemný kouř z nákladního automobilu přede mnou znepříjemňuje posledních pár set metrů ke škole. Samou rychlostí neslyším vlastního dechu. Ještě poslední zatáčka ve tvaru připomínající napůl rozevřený louskáček na ořechy. Jakoby se smála tomu, jak vypadá můj obličej při dojezdu ke škole. Strašně. Vlasy naštěstí nemám sčesané dozadu, protože skoro žádné nemám. Zato kůže se mi rychlostí nahrnula na zátylek hlavy. Prásk. Na uvítanou přátelská facka od kamaráda. Ta mi kůži vrátila zpět. Kolo nakonec můžete zamknout do klece za školou, kde o něj bude v době výuky dobře postaráno a na konci vyučování si ho zase z klece vyzvednete.

Zamčením kola končí má cesta do školy. Nu, cestování do školy na kole, ba i pěšky je vzrušující. Dokonce i zdravé, a hlavně, je to zadarmo! Na cestě potkáte spoustu zajímavých a zvláštních lidí, uvidíte mnoho věcí, spatříte nemálo činností, uslyšíte rozmanité zvuky a spoustu jiných věcí z autobusů, vlaků, tramvají a aut nezachytitelných.


Aki
16. 07. 2002
Dát tip
češtinář možná, ale je to zase takový celkem o ničom... taky jsem jezdil do školy na kole a zamykal si ho do klece, kde o něj bylo dobře postaráno... škoda, že jen tejden, protože pak mi ho z tý klece někdo ukrad... :o)

Tilt
16. 07. 2002
Dát tip
Jose: Jo mel radost .. spis mela radost .. jsem to jak magor musel cist pred celou tridou :o//

Tilt
16. 07. 2002
Dát tip
Aki: Ja bych nerekl, ze je to o nicem .. mne se to rozhodne libi, ze .. coz se o vetsine jinych del rict neda .. co se tyce te klece, tak tam jsem si to kolo nedaval .. to uz jsem si vymyslel .. ja si ho daval do mistnosti pro kola profesoru (mel jsem to domluvene) .. nechtel jsem drazdit zaky co si davali kolo do klece, tak jsem napsal, ze si ho tam davam taky .. vis jak to myslim, ze? :o))) .. co se tyce dila s cesta autobusem, tak to jsem smazal ;))) .. mels pravdu .. o nicem ;)))

Aki
16. 07. 2002
Dát tip
jé, já do tebe nechtěl až zas tak rejt, abys kvůli tomu podnikal až zas tak razantní mazací kroky :o) jenom je prostě něco jinýho psát slohovku ve škole tak, aby se to zalíbilo učitelce (protože ona chce, abys psal právě takhle) a něco jinýho psát tak, aby to zaujalo i jiný lidi... on totiž popis běžný cesty autobusem nebo cesty do školy, ač třeba slohově zvládnutej skvěle, pravděpodobně zaujme fakt jenom tu češtinářku :o))

Josefk
15. 07. 2002
Dát tip
češtinář měl asi radost !

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru