Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Něco malého o tanci II - Improvizace

Výběr: hermit, Pepo
25. 07. 2002
11
0
1334
Autor
Helča

Prostor. Vzduch. V něm vznáší se melodie. Zbývá jen udělat první krok. Ale před tím je potřeba se narovnat, zasadit ramena, vzpřímit hlavu. Vyhoupnout se na špičky. Nádech a s dalším taktem vyrazit. Po hlavě skočit do tance… Tak to může leda tak profesionál.

Ale jde to i jinak. Stačí jít s hudbou. Jen tak nenápadně. Krok, krok, krok, jako by se nic nedělo. Ale na ten čtvrtý čeká malinké zhoupnutí v bocích. Hou, hou a hou a na sedmý výraznější podupnutí. Doslova krůček po krůčku se prokousávat dál. Ne dál, vlastně blíž, do hudby, do sebe.

Krůček vzad, krůček vpřed. Pohled nalevo, pohled napravo. A první gesto rukou, lehounké jako vánek. To příští bude malinko razantnější. Ta tjata ta. Trochu se zaposlouchat do hudby, podřídit se její rozmarům. Prodloužit krok, protáhnout ruce.

Ale to už si i nohy dovolí složitější variaci. Možná je čas na první piruetu. Hudba plyne a tanec s ní. Zastavují se a rozebíhají se spolu, na stejném místě hladí, ve stejný okamžik kopou. Společně trnou a pak se oklepou.

Všechny prvky se snad po sté opakují. Dnes jsou však jiné, zasazené v jiné hudbě, provedené s jinou razancí, provázené jiným záměrem. Odvíjí se ze známého klubka, v tomto větru však ještě nevlály. V proudu se míchají, prolínají, zabarvují.

Jen nemyslet na to, co bude v příštím taktu. Chtít ohromit diváky. Ti měli dávno zmizet v tanci, stejně jako tanečnice. Kde se tu náhle vzala? Proč se stáhla z konečků prstů? Co mají teď dělat, matně řízené z dálky? Nohy ještě setrvačností opakují poslední kroky. Ale kytarista udeřil rázně do strun, opět ji polapil. A lusknutí dodalo prstům sílu. Ne-ne, říká hlava jako při tangu. Setřásla pochybnost, diváky i sebe.

A dál jen… Ta tjata ta.


Krel
06. 07. 2003
Dát tip
Odprostíš se od toho co tě táhne k realitě a vnímáš jen sebe a protivníka. Čepele se míhají vzduchem a udeří do sebe bez jakéhokoli zvuku. Tanec se stává čím dál mistrnější a skrze něj poznáváš svého soupeře. Pak ho začneš milovat a nebo nenávidět.

Helča
06. 07. 2003
Dát tip
Soupeř ... nenávidět, milovat? To není podstatné, podstatný je dobrý šerm .)

Krel
06. 07. 2003
Dát tip
ne...šerm je jen prostředek, ale prostředkem nikdy nevyhraješ. Dveře k cíli Ti otevře teprve pochopení toho druhého...

Helča
06. 07. 2003
Dát tip
To nestačí, musíš pochopit toho prvního :)

Krel
06. 07. 2003
Dát tip
Tím prvním jsem já:-)) a sebe nepochopíš nikdy:-))

pampelin
06. 08. 2002
Dát tip
Rád tě čtu - jsi malířka. Vlastně ani moc nevnímám slova. Jsem vtažen, pohlazen a vyšprtnut s poslední tečkou. Dík. Tip (není zač:)

ještě se mi vybavilo: kdysi jsem se v baru seznámil s jednou učitelkou tance.Říkala, že podle toho, jak kdo tancuje, se pozná, jaký je člověk....asi to tak je :o)))

ravi
27. 07. 2002
Dát tip
Helčo, moc krásně jsi to vystihla. Viděla jsem takhle tančit jinou ženu a bylo to boží, neskutečné....došlo mi, že teprve tehdy, když ji vidím tančit, mohu pochopit to, jaký je člověk. A ty to umíš navíc ještě krásně napsat .-) tip

mám k tanci jaksi vrozenou nechuť, používám ho jen v krajním případě.Ale tohle se mi teda líbilo, připomělo mi to Hořovice Václava Hraběte.*

Print
25. 07. 2002
Dát tip
***!!!

Pepo
25. 07. 2002
Dát tip
Nááádhera!

Armand
25. 07. 2002
Dát tip
žena ..... tančí ....... ****************************************! .....a já..... bez dechu .....obdivuji :)

Aknel
25. 07. 2002
Dát tip
Naučíš mě to? Tančit slovíčky? :c)

Helča
25. 07. 2002
Dát tip
Petulo, aspoň máš představu, o čem to mělo být. Aknel, nevím, sama zkouším, co umím.

Petula
23. 07. 2002
Dát tip
font face = "Arial" size = 3 color="fuchsia">Krásně prožité... Víš, viděla jsem Tě jen tak pro radost si tančit... Bylo to stejně něžné, milé, gradující, radostné a čisté jako tahle báseň. Děkuji.

░▒▓~_~▓▒░
«*»


Petula
23. 07. 2002
Dát tip
Tak znovu... ;o) Když jsem popleta... Krásně prožité... Víš, viděla jsem Tě tančit si jen tak pro radost... Bylo to stejně něžné, milé, gradující, radostné a čisté jako tahle báseň. Děkuji.

░▒▓~_~▓▒░
«*»


hermit
22. 07. 2002
Dát tip
je to bezvadný, co na říct. hloubka, pravda. nádhera. t v

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru