Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Každý strom má své kořeny

08. 08. 2002
0
0
551
Autor
Broučice

Každý strom má své kořeny

 

   Když se o někom řekne, že má tuhý kořínek, znamená to, že je to člověk otužilý, zdravý jako rybička, odolný vůči nemocem, chovající se navzdory všem příručkám o zdravém životním stylu nezdravě, žijící svůj život naplno a na první pohled vypadající, že tady s námi pobude ještě nějakou tu chvíli. Jeho kořínek může vypadat buď jako statný kořen anebo jako pružný a štíhlý šlahounek, který se dokáže zachytit i na tom nejsušším a nejtvrdším povrchu. Takoví lidé jsou podobní borovicím, které se pyšní touto schopností.

   Jak jsem se ve výše uvedeném příkladě přesvědčili, odolnost kořene nezáleží na jeho tlouštce či délce, ale na jeho duševním rozpoložení a životním optimismu. Kořen můžeme považovat za náš zdroj energie, který si musí vytvořit každý sám uvnitř vlastního já.

Samozřejmě, že u jeho utváření mu pomáhá výchova rodičů, škola, společnost, práce, ale i zábava. Nejprve se dítě narodí, začne zapouštět  svoje kořeny, utvářet si svoji osobnost, ačkoliv se stále nachází pod vlivem svých rodičů, které pro něj můžou představovat zdroj jeho životní energie. Pak dítě roste, je z něho kluk nebo holka, pomalu dospívá a najednou se z něho stává mládežník a než se naděje, je z něj dospělý. Po druhé se odstřihne od pupeční šňůry a vstoupí nezávisle do svého nového života.

   Chvíli má potřebu se vybít ze své minulé osobnosti, a to ho nutí hýbat se a poznávat nové věci na vlastní kůži. Záhy však přijde období krize, protože jeho kořeny byly již dlouho bez přístupu k zdroji energie. Takový člověk se zastaví, aby si znovu stačil uvědomit sám sebe. V průběhu tohoto období kořeny opět začínají fungovat jako pumpy životní mízy.

   Výživnost mízy je následovně regulována počtem našich úspěchů doma i v práci. Při trvalém neúspěchu začíná být chudá na vitamíny a minerály a stává se z ní nezbytná potrava pro přežití. A  proto je důležité, aby takový člověk neupadal na duchu a snažil se najít nové radosti ve svém životě. Neoddávat se pesimismu a být aktivní by měly být věci, které by každý z nás měl mít stále na paměti, protože pouze tímto způsobem může posílit svůj kořen.

A za pár let......

Kdo ví, třeba si o něm i ostatní začnou říkat: "Ten má ale tuhý kořínek."

 


Whelp
02. 10. 2002
Dát tip
Pěkný. Zajímavý. Mimochodem, byl založen klub Jihočeských Písmáků, jen tak pro informaci. :o)

kecyblil
09. 08. 2002
Dát tip
chovající se navzdory všem příručkám o zdravém životním stylu nezdravě, žijící svůj život naplno Jak jsem se ve výše uvedeném příkladě přesvědčili Vybral jsem v tvém textu věci, které logicky nejsou pravdivé. Třeba ale nejde o logiku, připadá mi to docela ujeté. Pokud je to schválně, můžeš mi dát vědět a já se na to ještě podívám. Pokud to chceš a má-li to cenu.

Twardowski
08. 08. 2002
Dát tip
Hodilo by se do učebnic zdravovědy :-). Jinak hezka nenasilna forma.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru