Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pražská idyla

19. 09. 2002
11
0
2055
Autor
Helga

Ne každému je v Praze blaze...

Ten den bylo opravdu horko. Ostatně v Praze teď posledních pár dní ani nijak jinak nebylo – jen ať si lidé užijí těch posledních pár dní léta, že? Pravda, málem bych zapomněla – vždyť v Praze to s tím horkem není až tak k pískání – k záplavě lidí, kteří se na vás ve všech dopravních prostředcích lepí, se ještě přidalo vaše tričko. Nalepilo se vám na tělo tak, že až ho budete chtít dát do pračky, budete muset skočit za ním, protože se vás nejspíš jen tak nepustí.

Ale ten den bylo opravdu velké horko. Jakási slečna v tramvaji číslo 26 zápasila o svůj osobní metr prostoru, leč marně. Na stehno se jí přitiskla kožená kabelka vedle stojící ženy, za krkem cítila dech postaršího muže, jemuž toto počasí nedělalo zrovna nejlépe na jeho astmatické plíce. To, čí těla se jí právě dotýkají, již nestíhala sledovat. Stála tak uprostřed tramvaje s pohledem, o kterém jste nevěděli, zda je v něm více zhnusení či apatie. A navíc se na ní odporně lepilo vlastní tričko. Nikdo okolo si toho nejspíš nevšiml, ale v jeden okamžik, kdy se o ni otřel již asi čtvrtý cizí muž, se začala nenápadně třást. Bedlivé oko by jistě zaregistrovalo, že se jí právě začala zmocňovat silná nervozita, ale hledejte mezi těmi netečnými pohledy bedlivé oko. Na stanici Strossmayerovo náměstí se ozvalo hlášení, že tramvaj jede do vozovny Hloubětín. Tak to odsud pojede asi rovně a ne doprava, že? Napadlo mnohé. I onu slečnu. Potřebovala doprava. Pustila se tedy – již značně se třesoucí – s ostatními cestujícími do boje. Na schodech a ve dveřích tramvaje se odehrávala taková bitva, za níž by se nemusela stydět žádná armáda – lidé se hrnuli dovnitř do útrob tramvaje, zatímco odtamtud se zase jiní urputně snažili dostat ven. Slečnou to chvilku strkalo sem a tam, až ji dav vyplivl ven na chodník. Najednou tam stála, pohled až psychopaticky vyjevený, a jen slyšela, jak ženy vedle ní neustále vřískají: “A jede to na Flóru?” “A na Olšanské hřbitovy?” To, jak jim řidič vztekle odpovídá: “Ne, jedu na Vltavskou! Počkejte si na další šestadvacítku!” slyšela už jen mlhavě, jakoby z dálky. V tu chvíli totiž z toho všeho začala zvracet. Zvracela a zvracela, až se celá obrátila naruby.

“Fůj, podívejte, vona je celá naruby!”

“To je teda hnus, chudák holka!”

“Heleďte, další šestadváca!”

“No jo, tak honem, ať se tam vejdem!”


rady1
02. 04. 2005
Dát tip
Má to něco do sebe.

ECHO
10. 02. 2004
Dát tip
Mně se zas to tričko líbilo nejvíc. Naopak ten závěr je trochu moc stručný a stylově mi nějak neladí k začátku...

Paci
13. 09. 2003
Dát tip
dobré velmi dobré...

Helga
01. 06. 2003
Dát tip
Ech, mně se to znamenité věru nezdá, leč děkuji. :)

ta pasáž o tričku a pračce mi přijde zbytečná, takovej křečovitej pokus o vtipnost, jinak je to znamenitý :-)

Daly
20. 04. 2003
Dát tip
Sice nejsem z Prágy, ale o pražskejch tramvajích v létě jsem už leccos slyšela!!:) TIP

JASAN
07. 04. 2003
Dát tip
:-))))))

Skvělé ! Já věděl, že mi uděláš nakonec radost ! Sám začínám být velmi, velmi nervózní už když mám kolem sebe míň než 50 čísel na každou stranu, čtení tohohle textíku jsem si užil přímo hmatatelně. Prostě, mluví mi to z duše. Jen nezvracívám, ale propadám nekontrolovatelné agresi. TIP

Helga
09. 02. 2003
Dát tip
Tohle byla z části jen fikce, ale někdy v listopadu jsem jela autobusem... Co bych bývala dala za to, kdybych se mohla vyzvracet naruby a být v pohodě.

j_i_r_i_k
21. 01. 2003
Dát tip
Jóóó, tak tohle znám, taky proto se snažím chodit pěšky... Ale zkus přejít pěšky celou Prahu :(...

Kandelabr
11. 01. 2003
Dát tip
docela miloučký vtípek :)

Helga
11. 01. 2003
Dát tip
Ty jsi šílenec, jak to stíháš? :) (to číst...) Jináč to tehdy v té šestadvacítce moc vtípek nebyl a miloučkej už vůbec ne... Ale dík.

LaMouette
17. 11. 2002
Dát tip
:-)))*

Deltex
27. 09. 2002
Dát tip
:o)

Helga
22. 09. 2002
Dát tip
Mno, jak tak koukám, budu muset okouknout Písmáka víc zblízka, habych vědíla...

Helga
21. 09. 2002
Dát tip
Díky... Přijde mi, že jak jsem zatím koukala, moc nějakého dadaismu se tu nenajde, tak jsem ráda, že vyzvrácení naruby vás nepohoršilo... Že, StvN?

StvN
21. 09. 2002
Dát tip
říkal jsem, že ses zařadila do celopísmákovýho průměru "prázdná elita"

StvN
21. 09. 2002
Dát tip
jak to tak občas pozoruju, tak jsem mimo skoro pořád, a omlouvat se nemusíš, kdyby tu byl prostor a čas, přál bych si trochu delší rozhovor, zdar

m11
20. 09. 2002
Dát tip
nechapu proc este nemas zadny tipy........napravuju!!!!!!!!!

StvN
20. 09. 2002
Dát tip
m11 - já bych věděl, ale z toho by se jeden vyzvrátil naruby

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru