Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

naděje

28. 09. 2002
0
0
613
Autor
Ajeto

Přesto,že někdy život stojí za ... ho šíleně miluju a nelituju jediné vteřiny.Je potřeba ty pocity ze sebe nějak dostat.

Je mi smutno na duši,

cítím velkou bolest.

Život téměř ve mně nebuší,

zkouším v sobě něco nalézt.

 

Ráno se probouzím

 a srdce mi mrzne.

Vzepřít sobě se pokouším,

tak proč to nejde!

 

Dívám se na nebe

a  nebe na mě.

Cítím jak slunce spaluje

rostoucí bolest ve mně.

 

Pak se ti podívám do očí,

hledám v nich podporu.

Tvé oči mě vyléčí

a já zjišťuju jak velkou mám v tobě oporu!


Adineee
14. 12. 2004
Dát tip
Tak verše nic moc, ale já tě úplně chápu!!!Chceš se vypsat, tak prosím! Je to upřímné a to je hlavní!zkus to bez rýmů a bude to Ok

oldsares
30. 09. 2002
Dát tip
Vio: Dobrá, je to už dost dlouho, co jsem pryč ze školy a literární teorií se soustavně nezabývám. Opravuji: rytmus je střídání přízvučných a nepřízvučných slabik. (Doufám, že jsem se nesekl podruhé.) Nicméně dodržení metra obvykle přispívá k určité "zpěvnosti" básně. Není to sice přesný termín, ale jistě víš, co myslím.

Vio
30. 09. 2002
Dát tip
oldsares, no řekls to hodně zjednodušeně ;-) Rytmus vzniká naplněním normy, čili metra. Střídání přízvučných a nepřízvučných slabik není nejpřesnější. Obecně jde o periodické opakování stop, které se skládají z různého počtu přízvučných a nepřízvučných slabik (pokud ovšem mluvíme o sylabotonickém verši). A touto periodicitou dosahujeme kýženého rytmu ;-)

JRR
30. 09. 2002
Dát tip
Týývole, Vio, kam na to chodíš? To nás nenaučili ani na gymplu, a to jsem humanitka;-)

Vio
30. 09. 2002
Dát tip
JRR, tomu se říká universita třetího věku ;-)) Jen si tak po večerech a tramvajích trochu čtu, když už chci kritizovat ;-)))

Mpj
30. 09. 2002
Dát tip
Řekl bych, že v tomto případě záleží mnohem víc na obsahu, než na formě. Možná můžeš zkusit napsat něco nerýmovaně ;-)

Vio
29. 09. 2002
Dát tip
oldsares, svým způsobem máš pravdu, nicméně souzvuk koncových samohlásek na konci veršů se nazývá asonance a je to rovněž rým, byť bývá označován za rým nedokonalý, ale nebývá již chápán jako prohřešek. To, co nazýváš rytmem, je ve skutečnosti metrum, což je určitá norma rýmovaného verše a jedním z kritérií je také "počet slabik". Nicméně není nutné metrum dodržovat na 100%. Řekl bych, že právě naopak. Ovšem otázkou je, zda bylo nedodržení metra a tím porušení rytmu v této básní záměr či pouze nedokonalost ;-)

JRR
28. 09. 2002
Dát tip
No,... promiň, rým nestojí za nic. Ač chápu, co myslíš/cítíš, nestojí to za nic:-(

Ajeto
28. 09. 2002
Dát tip
jo já vím,že to stojí za prd,nemám k tomu vlohy,ale aspoň jsem se pokusila.Ď. za kritiku

Vio
28. 09. 2002
Dát tip
JRR, máš pravdu, ale... v prologu je uvedeno, že se autor chce "vypsat" a taky tu není, že stojí o hlubší kritiku. Nic proti tomu, co jsi řekl, ale tady zjevně nejde o to, jestli je to dílo kvalitní nebo ne ;-) Tak... klidně se vypisuj dál ;-)

JRR
28. 09. 2002
Dát tip
Jo, to jo. Sorry. Já... se o ně snažim, pokud autor nemá napsaný, že nechce. Myslim, že to je k něčemu dobrý. Ač jsem se qůli kritice k mýmu dílku i pohádál s Wopim, vzal jsem si nakonec k srdci. A ...já fakt wim, přesně cejtim, co chtěl autor vypsat.

Vio
28. 09. 2002
Dát tip
Dyk jo... vcítit se není problém ;-) A právě proto bych zde nešel s tak tvrdou kritikou. On totiž Písmák není jen o umění, ale taky o komunikaci mezi lidmi ;-) Nic ve zlém, jen mě to tak napadlo.

Rena
28. 09. 2002
Dát tip
Nic si z toho nedělej,já jsem taky antitalent!

oldsares
28. 09. 2002
Dát tip
Ajeto: Rým neznamená, že verše končí stejným písmenem, ale hlavně že konce veršů podobně zní. Například 2. sloka se ti vůbec nerýmuje. Zkus si ji přečíst nahlas. Další věc je, že rýmované básně by měly mít určitý rytmus. Toho se docílí shodným počtem slabik. Opět si zkus přečíst nahlas - teď třeba první sloku, pak z 3. verše vypusť slovo "téměř" a ze 4. verše "v sobě". Uvidíš, že to bude lepší.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru