Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Baba Yaga nemusí být vždy zlá, aneb Jeníček nemusí být vždy hodný

04. 10. 2002
2
0
778
Autor
jmm

 

Za devatero horami a devatero stokami, byla malá chaloupka. Nebyla to obyčejná chaloupka, byla to perníková chaloupka s prošlou záruční lhůtou. Jeníček, soused Baby Yagy, byl zlý a dělal Babě Yaze různé naschvály. Však to znáte, sousedské spory.

Jednou Jeníček Babě Yaze přiupravil funkčnost brzd na její zánovní Škodovce. Baba Yaga si to hasila z kopce, když tu najednou byla prudká zatáčka kolem Jeníčkovy chalupy. Pohotově sešlápla brzdu, ale auto s Jeníčkovými úpravami na brždění kašlalo, a tak skončila i s autem v Jeníčkově obýváku. Jeníček právě sledoval Dallas, a tak ho nevítaný host rozzlobil. Baba Yaga byla hodná, a ráda by splatila škodu, ale z důchodu to zaplatit nemohla. A proto byla okolnostmi donucena si najít práci. Zašla na Úřad práce, ale odtud ji vyhodili s vysvětlením, že berou jen do stopadesáti let. Inu zesmutněla a vůbec nedoufala, že by to někdy mohla splatit. Ale najednou ji bleskl hlavou nápad: "Zřídím si u sebe cukrárnu!"

Jeníček požadoval splacení do půl roku, a tak měla hodně práce před sebou. Posekala trávník před chaloupkou, přinesla lavice a stoly z garáže, vyprala bíle ubrusy v Arielu a svůj svetr, který neprala od patnáctých narozenin, v Perwolu. Potřebovala servírku, protože nohy jí už v jejich úctýhodných stodevadesáti letech nesloužily jako v mládí. První kdo ji napadl byla Mařenka. Mařenka se s Jeníčkem rozvedla, když zjistila, že je jeho sestra. Od těch dob spolu nemluví a Mařenka je na straně Baby Yagy. Baba Yaga zazvonila u Mařenčiných dveří. Mařenka vyběhla se slovy: "Pěkný svetr. Je nový?" "Ne, vypraný v Perwolu, který jsem přivezla levně z Polska," odpověděla. "Hele, Mařenko, nechtěla by jsi u mě pracovat jako servírka?" zeptala se Baba Yaga. "Ano, ale nastoupím až zítra," řekla, nasedla do auta a odjela do Polska. Baba Yaga zatím polepila plakáty s oznámením že otevře cukrárnu, na každou chalupu. Nejvíce si dala záležet aby důkladně polepila Jeníčkovu chalupu.

Nastal den otevření cukrárny a v rozhlase prostřídal dechovou hudbu hlas: "Pozor hlášení. Dnes ve čtrnáct nula nula bude otevřena cukrárna u Baby Yagy. Opakuji hlášení. Dnes ve čtrnáct nula nula bude otevřena cukrárna u Baby Yagy. Konec hlášení." O půl druhé bylo už vše připraveno, dokonce i Mařenka už dorazila z Polska se svetrem vypraným v Perwolu. Ve dvě hodiny se začali trousit první zákazníci. Ve tři už bylo plno a Baba Yaga s Mařenkou měly co dělat, aby stíhali obsluhovat. Podobně vypadal i další den v cukrárně. A stejně mohly vypadat i další dny, kdyby nebylo Jeníčka. Jeníček se vrátil z dovolené v Jugoslávii a když přišel domů, zhrozil se. Celá chalupa byla polepená plakáty. Jeníček to nechtěl nechat jen tak, a proto vymyslel pomstu. Věděl, že Baba Yaga v cukrárně podává perník ze své chaloupky. Věděl i to, že chaloupka měla prošlou záruční lhůtu. Proto na ni poslal hygienu. Hygiena byla na místě v rekordním čase, dokonce rychleji než hasiči při požáru radnice vedle požární stanice minulý rok. Prohlédli několik kusů perníku a měli jasno. Cukrárna musela skončit. Baba Yaga opět zesmutněla, protože neměla jak splatit škodu Jeníčkovi.

Uběhlo půl roku a Babě Yaze přišlo předvolání k soudu. Soud dopadl jak jinak, než v její neprospěch. Soudce určil, že chaloupka Baby Yagy se prodá a peníze z prodeje dostane Jeníček. Jak soudce určil, tak se i stalo. Baba Yaga se stala důchodkyní bezdomovkyní. Stát ji původně umístil do domova důchodců, ale pro svůj původ nebyla tolerována, a tak v zájmu svého zdraví odešla. Původně chtěla do Kanady, ale neměla na letenku, a stejně nesnášela letadla. Byla zvyklá na pomalejší rychlosti a výšky ze svého koštěte. To koště nebylo nejnovější. Mladší soukmenovnice létaly na mnohem modernějších strojích, které se používaly i pro výzbroj české armády. Ale nevýhodou nových košťat bylo, že se s nimy nedalo zametat. Pak se ale Baba Yaga vzchopila, pozvala se na návštěvu k Mařence, která ještě stále prala v Perwolu, aby vymyslely plán. Mařenka uvařila kávu a přinesla perník. V tom Babu Yagu napadl spásný nápad. "Mařenko," řekla, "vezmem nejstarší perník, po dědečkovi a ty mu ho dáš do čaje." "Ale já se s ním nebavím," upozornila ji Mařenka. "To nevadí, řekneš mu, že se s ním chceš udobřit, sednete si, on uvaří čaj, do čaje dáš perník, on si upije a bude vymalováno," uklidnila Mařenku Baba Yaga.

Na druhý den Mařenka zazvonila u Jeníčka, řekla mu, že se udobří, Jeníček uvařil čaj a Mařenka, když se nedíval, mu do něj nadrobila perník po dědečkovi Baby Yagy. Jeníček si usrkl čaje a pak se svalil mrtev k zemi. Mařenka zahladila stopy a utekla pryč zadním vchodem, aby ji nikdo neviděl. Potom šla jakože k Jeníčkovi, nikdo dlouho neotvíral, a tak se podivila: "Že by nebyl doma? Ale auto je v garáži." Předstírala zděšení a šla volat policii. "Haló, tady Mařenka, šla jsem k Jeníčkovi, a on dlouho neotvíral. Ale auto má v garáži. Vypadá to jako by se otrávil hodně starým perníkem rozpuštěným v čaji," oznámila Mařenka. Policie byla za několik hodin na místě, své zpoždění omlouvali zácpou. Avšak v tak malé vesnici nemohlo jít o zácpu dopravní. Policisté prohledali dům, vyfotografovali Jeníčka, fotografii založili do alba a odebrali se na stanici. Policisté případ uzavřeli s konstatováním sebevraždy. Jako motiv uvedli špatné svědomí z připravení Baby Yagy o chaloupku. Dům po Jeníčkovi zdědila Mařenka, ale jelikož už vlastnila dům jeden, dala Jeníčkův dům Babě Yaze. Baba Yaga si zřídila cukrárnu, a jestli neumřeli, klábosí tam s Mařenkou při čerstvém perníčku ve svetrech vypraných v Perwolu do teď.


Paranoicus
08. 10. 2002
Dát tip
Mařenka sice byla pěkná mrcha, ale takovej kokot, jako byl Jeníček, si nezasloužil nic lepšího.

jmm
08. 10. 2002
Dát tip
Ja to řikam pořad:)

clovrdik
08. 10. 2002
Dát tip
jmm, jasná věc :-)) jen víc takovejch hovadin :-))

jmm
06. 10. 2002
Dát tip
Já to psal jako hovadinu, tak se není čemu divit:))

clovrdik
04. 10. 2002
Dát tip
:-))))) hovadina to je, ale pobavila mě a za to dávám TIP :-)

Deltex
03. 10. 2002
Dát tip
Jej, to je hovadina.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru