Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Růže z papíru

14. 10. 2002
2
0
1378
Autor
Fejeton

...tenhle můj někdejší pokus o fejeton už vyšel v regionálních novinách někdy v roce 1997, ale protože šlo o noviny, které četlo úhrnem asi 200 lidí:-)), tak ho nabízím fejetonovi... hermit

Růže z papíru

Na jedné ulici v našem městě stává maringotka.

V maringotce, jež je bývalou pouťovou střelnicí, postává babička (snad se neurazí, není-li dosud babičkou) a hlídá zaprášený růžový sad. Růže jsou papírové a na regálku za babičkou, co se dnes a denně opírá o ošoupaný pult, jich neubývá. Ale babičce kolotočářce, která dožívá ve střelnici (kdepak je konec kolotočům a houpačkám, a prodavači cukrové vaty, kteří ji znali, kdepak je konec té pouti?), to nevadí.

O růže pečuje jako o záhonky a maringotku má snad jako skleník, který je třeba ve slunečném počasí otvírat a dopřát tak květinám vzduchu. Málokdy se někdo zastaví a za pět korun si vystřelí ze vzduchovky, aby některé z růží ukrátil život. A měl by, protože stejně jako je zapovězeno střílet do růžových keřů, do růží z papíru se střílet má a musí. Jinak zvadnou a ony zvadnou, protože už vadnou dlouho - bez pouťových střelců, kteří vymřeli. Namísto aby vymřeli ti opravdoví. 

Denně je oprýskaná střelnice otevřená a nabízí své radosti, které už pochopí dneska jenom děti. Snad - doufám, že je pochopí - v době virtuální reality a laserových pušek na hraní pro děti do šesti let.

Dospělým je z toho trošku smutno a něco by rádi, ale nevědí co.

Rádi by růži.

A nikdo neví, proč.

Tomáš Blažek (hermit)


Babetka
24. 02. 2003
Dát tip
Nehodlám se zapojovat do té debaty, kterému že žánru toto dílko vůbec odpovídá, mě donutilo zastavit se, zamyslet... A vše, co mi pomůže najít jiný nebo ztracený pohled na svět, vítám s otevřenou náručí. *

smudlinka
02. 02. 2003
Dát tip
když jsem hledala fejeton, tak jsem se chtěla zasmát. teď je mi spíš smutno. spíše výtka minulosti, než fejeton..

Witch
16. 10. 2002
Dát tip
jojo viz Astalavista, ale jinak jsou tam některý moc hezký části a za ty *

hermit
14. 10. 2002
Dát tip
Stando, to teda je.... :-)))) Už bych to ted napsal jináč, no, je to holt pět šest let nazád, no.

Astalavista
14. 10. 2002
Dát tip
hm, nápad rozhodně není špatnej, ale do fejetonu tomu podle mě něco chybí. Měl bych gradovat do pointy a to takové, že veselé. Netroufám si tohle žánrově zařadit, ale fejeton to není. Blíž to má sloupku, ale to zase nesedí tematicky. Takže nevim, ale pokusil jsem se:))

hermit
11. 10. 2002
Dát tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru