Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Prodám plíce s katarem

16. 10. 2002
4
0
892
Autor
Pišinka

věnováno:mé drahé mamince,která mne pilně zásobuje kartóny cigaret,tatínkovi,který nesnáší cigaretový zápach,všem mým rande na slepo,kteří mne přes tu vlnu dýmu vůbec nespatřili,všem mým bývalým milencům,kteří přežili to,že jsem si před tím,po tom a někdy i při tom zapalovala jednu od druhé,mému bývalému,který mne naučil,že bílý filtr je stylový,všem kamarádům,profesorům,lektorům i učitelům,kteří se smířili s mými útěky na cígo.... Taktéž velká omluva všem,kteří bazírují na správné češtině

Narodila jsem se do velice spořádané rodiny s nulovým počtem kuřáků,ale již mé nejranější vzpomínky jsou zaměřeny na tento ohavný zlozvyk.
Bylo mi necelých pět let a pískoviště bylo pro takového mazáka jako já už dost malé a tak jsem se vydala na obhlídku okolí.A ejhle,hned za nejblišším stromkem jsem mezi dvěma psími exkrementy objevila učiněný poklad.Velký téměř neumazaný vajgl.Jako velká holka,která už pár kuřáků zahlédla, jsem se čile dala do díla.Taky jsem,jako velká holka četla Lovce mamutů,tudíž jsem přesně věděla jak o sebe třít dva křemeny.No,tření jsem nakonec vzdala a vyštrachala jsem z kapsy svých téměř tuzexových tepláčků sirky.Dodnes vzpomínám na tu chuť plnou vzrušení a psích hovínek......
A pak už jsem se vezla.V živé paměti mám návštěvy v nemocnici,kde jsem místo hovoru se svým drahým dědečkem trávila čas u vrátného,který pálil jednu za druhou.
Milovala jsem svojí paní učitelku,které vždy o přestávce visel z úst svůdný nedopalek.
Jízda ve výtahu se sousedem,který se už ve tři odpoledne vracel z hospody se mi zdála být pohádkou.
A pak, ve svých čtrnácti letech,jsem přestala svůj chtíč ovládat.Na jedné z návštěv u strýce jsem mu z kapsy uzmula jednu cigaretu.Byla to dlouhá rothmanska s takovým tím zlatým okrajem.Naprosto jsem nedocenila její hodnotu a s třesoucím se srdéčkem jsem si odvezla lup domů.Když jsem jí ve sklepě zapálila zaplavil mne pocit obrovského štěstí.
Hned druhý den jsem neváhala a se sebevědomým úsměvem jsem se snažila přemluvit silně krátkozrakou paní v trafice o své plnoletosti.Nevím,jestli to mělo co do činění s mými přesvědčovacími schopnostmi nebo s její oční vadou,každopádně jsem se během několika málo minut stala majitelkou krabičky cigaret.
A tak jsem se prokouřila základní a posléze i střední školou.Prokouřila jsem se několika více či méně úspěšnými vztahy,několika pohřby a dvěma hospitalizacemi.
Každé ráno,jen co se mi podaří otevřít oči slepené včerejší řasenkou si několika zkušenými pohyby připaluji cigaretu a vykláním se z okna pozdravit své spolukuřáky.A je mi skvěle.Bylo mi skvěle.Až donedávné doby,kdy se má nejvěrnější spolukuřačka trhla a rovnýma nohama vskočila do světa zbabělých nekuřáků.Ráno jí vídám,jak místo inhalace dehtových výparů,vyráží na ranní jogging.Po cestě na tramvajovou zastávku přežvykuje mrkvičku a tramvaje i dobíhá.Její báječně zelenkavá barva se změnila, a přišla dokonce o svůj krásný souchotinářský kašel.....
A teď se i já pod vlivem okolnstí (spíš vlivem plicního lékaře) loučím.Zapaluji si poslední cigaretu a slzím nad popelníkem.Vyhodím svou sbírku krabiček a zapalovačů.Mé oblečení pozbyde nádherné vůně tabáku.Stane se ze mne nový,lepší a zdravější člověk.
(ovšem nikdy neříkej nikdy a tak se třeba spolu všichni někdy sejdem na plicním.Mír do příští války a lovu zdar)






Amanda
29. 04. 2005
Dát tip
Velmi hezky podane... uplne to zije tim pozitkem :-)) moc se mi libilo

hermit
02. 11. 2002
Dát tip
bezvadnej štyl :-) a i jinak jo :-) TIP

majky1
19. 10. 2002
Dát tip
fakt dobrý,i když bych to zažít nechtěla-

Nuitík
18. 10. 2002
Dát tip
džina taký, anooo...mám milion a tisíc a jedno jedno přání......

Pája
17. 10. 2002
Dát tip
▬°°° :-)) palčáky! (v zimě cigareta sugerovaně hřeje do prstů)

Algaranna
17. 10. 2002
Dát tip
:-))

Pišinka
17. 10. 2002
Dát tip
OK,všichni trpitelé jste v předmluvě..... :))))))))))))))))))))))) Palčáky,hmmmmmm.................how,how,how.... Nui:pušuuuuuuuu (a trochu Ginu k tomu)

Nuitík
16. 10. 2002
Dát tip
Ti děkuju za hovínka a dávám svůj výběr, pani..... už jsem Ti k tomu své řekla, je to moc moc!!!*******

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru