Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

15.10.2002

17. 10. 2002
5
0
1090
Autor
Máslo

máslo.cz

Tak si tak čtu Modrovouse od Kurta Vonneguta. Ten chlap mě pěkně sere. Jako obvykle se vyjadřuje přesně a trefně. Konkrétně mě dostala následující myšlenka (dovolím si ocitovat větší kousek): "Myslím, že to všechno začalo v době, kdy museli lidé žít v malých skupinkách - tak padesát, při nejlepším sto lidí. Tehdy evoluce - nebo Bůh nebo co vlastně - potřebovala, aby ty malé rodiny mohly fungovat, a tak museli všude mít někoho, kdo je dokázal pobavit. Takže v každé skupině přežíval někdo, kdo uměl večer u ohně vyprávět, někdo kdo maloval obrazy na stěny, někdo, kdo se vůbec ničeho nebál, a tak podobně.
Tenhle mechanismus pochopitelně už dávno nemá smysl, jelikož všechna drobná nadání dávno pohřbily rozhlas, televize, satelity a podobné záležitosti. Takový drobně nadaný člověk, který mohl být před tisíci lety pro své okolí pravým požehnáním, to dneska musí vzdát a zkusit se živit jinak, protože moderní sdělovací prostředky ho dnes a denně vystavují konkurenci největších světových jedniček."
Jasně. Zdá se mi, že na tom něco bude. Co z toho pro mne osobně plyne?
1) I když je to dáno vývojem systému a může se nám to nelíbit - je to tak. Drobně nadaní lidé - např. některé spolky začínajících autorů, nebo ochotnické divadelní soubory (ale prosím nezevšeobecňovat, jsou výjimky) působí hrůzostrašným dojmem: poplácavají se po zádech, ale každý průměrně inteligentní člověk se snadno dovtípí, že z nich druhý Shakespear ani Oliver nikdy nebude. Zůstanou jen chudáky se špetkou talentu, kterou ale svým kamarádíčkovstvím rozmělní do hromady mizerného balastu, ať už na papíře nebo na jevišti.
2) A do prdele. Jsem jeden z nich.
3) Vonnegut mě pěkně sere. Už jsem do vlastního deníku zamontoval obrovský kus jeho textu - sám bych to nikdy tak dobře nevyjádřil, možná by mne to ani nenapadlo a hlavně: jeho knížky v tomhle směru lze přepsat docela velmi často. Někdy celé kapitoly, jindy odstavce, jindy věty. Demotivující.

Někteří lidé mě považují za schopného a inteligentního. Já mám ovšem ošklivý zlozvyk, přátelím se zejména s lidmi, kteří mě pravidelně v některém ohledu převyšují. Sám sebe hodnotím pak velmi často srovnáním s nimi. To nevyznívá moc lichotivě: píšou líp, mají větší přehled, vydrží víc pít, umí dělat hromadu úžasných věcí, o nichž nemám ani páru. Ano, jsem ten nejmenší, ale utěšuji se tím, že všichni tito úžasní lidé mají ještě tu trpělivost i nadále se se mnou bavit, ba dokonce občas mi dávají najevo, že jim to činí potěšení.

Mohl bych si přát něco víc? No, snad milující ženu, hodné děti, dům, auto a ty golfové hole.
Toxman
18. 10. 2002
Dát tip
Já bych se jenom pokusil mírně doplnit: Takový drobně nadaný člověk, který mohl být před tisíci lety pro své okolí pravým požehnáním, to dneska musí vzdát a zkusit se živit jinak, protože moderní sdělovací prostředky ho dnes a denně vystavují konkurenci největších světových jedniček a nul. Ta digitalizace je skutečně už všude, ale přece jen, není všechno zlato... :o)*

haj hou... a tip

gd
17. 10. 2002
Dát tip
Golf je děsně drahej... Nejdřív musíš platit trenéra, abys vůbec zvládl udělat licenci, pak vybavení, za vstup do klubu se platí, roční příspěvky... Minigolf je taky dobrej a vybavení ti pučej. *

tassa
17. 10. 2002
Dát tip
Vonnegut je Vonnegut a Máslo je Máslo. A golf nenahradíš kuličkama:-)

m11
17. 10. 2002
Dát tip
zkus někde sehnat golfový hole pro leváka...to je vážně peklo. vonnegut je boží. t

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru