Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rybičky

19. 10. 2002
0
0
1385

Jednou jsme dostali za úkol něco napsat a použít přitom slova z této básničky - a vzniklo tohle V. Nezval – Střevíčky Střevíčky rybičky na souši Psi u dveří nekouší Negerské labutě tanečních síní Jež ani hvězdy v lesku nezastíní

          Bolí mě nohy. Proč? Protože mám nové střevíce. Jsou drahé a hezké , ale těsné. Konečně jsem doma. S klíčem v ruce si zouvám své nové těsné střevíce. Otevírám dveře , vcházím do bytu, odkládám střevíce a dveře zavírám. Odemykám ložnici a na prsa mi skáče malý pes. Raduje se z nabyté svobody. Můj malý pes, který nikdy nekouše. Vzduch je teplý a těžký, jdu otevřít okno. Ve dveřích do svého pokoje se zarazím. Na okno si už ani nevzpomenu.

        Můj pohled spočívá na dvou malých tělíčkách ležících na zemi, mokrých a lesklých. Moje rybičky. Sehnu se k nim a vezmu je do ruky. Na dlani mi leží dvě malá tělíčka – mokrá, lesklá a studená. Moje mrtvé rybičky. Přemýšlím, co se stalo. Chtěly na vzduch? Možná. Skončily však na souši. Pokládám rybičky na dřevěný stůl. Sedám si na židli, na židli u dřevěného stolu, u stolu ,na němž leží mé rybičky. Zamyšleně sedím a nevnímám okolí. Za okny plují po nebi temné mraky, jak negerské labutě na modré hladině, jak tmavé postavy v tanečních síních. Nic z toho nevnímám. Hodiny visící na zdi zatím pomalu ukrajují z času darovaného mi k životu. Hodiny mých rybiček, ať jsou kdekoli, už stojí.

    Za okny se pomalu stmívá. Nebe je plné hvězd, které však jen mdle lesknou se vedle oslňující kulaté tváře Měsíce v úplňku. Měsíce, který bílým, čistým světlem zalévá můj pokoj, můj stůl a mé rybičky.


Rozervanec
23. 02. 2004
Dát tip
me se to teda ani trosku nelibi...promin.... sama bych asi sotva dokazala vymyslet neco dle zadani, ale nez tohle, radeji nic... moc se tam opakuju slova, prilis upovidane a jak jiz vyse receno, takrka o nicem.....

Jeanne
21. 10. 2002
Dát tip
trošku by to chtělo náboj...trošku k zamyšlení, rybyčky chtěly na vzduch, jak jim asi bylo v té vodě?

Wopi
19. 10. 2002
Dát tip
"Hodiny visící na zdi zatím pomalu ukrajují z času darovaného mi k životu." - to je klišé přímo ukázkové. Já vím, je to blbůstka, ale i tak by to chtělo ještě trošku na tom zapracovat.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru