Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jízda tramvají

20. 10. 2002
2
0
590
Autor
Rubens

 

V jednom podzimním pátečním odpoledni nastupuji do přeplněné tramvaje, abych se vydal na cestu domů, vstříc víkendu a odpočinku.

Naskočil jsem do druhého vozu tramvaje, jejíž číslo mi připomíná zub, o který jsem kvůli rovnátkům kdysi přišel. Byla to čtverka. A ten zub, to byla čtverka vpravo nahoře.

Vybral jsem si místo vzadu, rád tam stojím, nikdo mě nemůže překvapit zezadu a mám přehled o dění v tramvaji.

Pohodlně jsem si stoupl a začal jsem si užívat jízdu. Po chvíli jsem nemohl neslyšet dialog dvou mých sousedů v zadní části vozu. Byli to dva začínající středoškoláci, z nichž jeden začínal svými slovními výlevy udivovat ostatní cestující, tedy i mě.

Jejich dialog, tedy spíše monolog, který vedl klučina v černých kapsáčových kalhotách a stříbrno-černé bundě se ze začátku točil okolo snowboardových prknech. „Pojedu teď do Prahy, tetka mi koupí “fošnu  od čtyř a půl tisíc,“ začal vychloubavě tlučhuba. „Jsem viděl teď v Board Shopu prkno za tři, bylo dost v klidu,“  reagoval do té doby mlčící, spíše korpulentní mladík. „Jako slíbila mi od čtyř a půl tisíc nahoru, na pohodu,“ triumfoval štíhlejší kluk svým mutujícím, zajímavě skřehotajícím hlasem. „Hm,“ obdivně přitakal tlouštík. „Na pohodu, tetka má prachů, že neví, co s nima, vždycky stačí, když řeknu, co chci, ale musím si za ní občas přijet,“ dodává šťastný synovec a opět sklízí obdivný pohled tlouštíka, zároveň však také posměch dalších cestujících. Jeho řeči neunikají nedaleko stojícím mladým slečnám, které z jeho vychloubání začali pomalu, ale jistě dostávat záchvaty smíchu. Jeho to ale neodradilo, tentokráte změnil téma, kterým se stal jeho účes a přeliv. „Jsem byl teď u holičky, nechal jsem si udělat přeliv „Bordeaux,“ holička nechápala, doma taky,“ rozumíš dodal k tlouštíkovi. „Jakou ty máš vlastně přírodní barvu vlasů?“ začal se aktivněji účastnit dialogu Tlouštík. Tím nahrál „mistrovi účesů“ na dokonalou smeč. Ten se jen pousmál a spustil: „To je ta největší prdel, to neví ty vole ani moje mladá,“  zahlásil neomylně. V ten samý moment odstartoval v jiné části tramvaje nekontrolovatelný výbuch smíchu, do kterého upadly poslouchající slečny. V ten moment jsem se začal smát i já, při pohledu na ulízané červené vlasy a jelimanský obličej toho trouby se nedalo nic jiného dělat.

Další sled událostí nastal s příchodem revizora do tramvaje. Ten nastoupil zadními dveřmi,  jakmile pronesl ono posvátné: „kontrola jízdenek, předložte vaše jízdní doklady prosím,“ jsem nepřestával sledovat mladíky, zároveň jsem si začal vyndávat peněženku z kapsy. Revizor vyzval oba mladíky k předložení lístků. Tlouštík lístek měl, ale obarvený hoša přijal v obličeji barvu svého účesu a tiše špitl ke kontrolorovi: „já nemám lístek.“  Revizor začal se svým tradičním výslechem, začal svou oběť častovat tradičními otázkami na hotovost dvě stě Kč, občanský průkaz atd. Mladíkovi se začali lesknout oči a začal vytahovat peněženku s doklady. „Peníze nemám, tady je občanka,“dodal skoro plačky.  Revizor si opsal údaje a předal lístek k zaplacení mladíkovi. „Bez lístku do tramvaje nelez,“ dodal ještě nesmiřitelně k mladíkovi.

Když mladík s revizorem vystupoval, přitočil se k němu nedaleko sedící děda a řekl: „Napiš tetě, ta ti ty dvě stovky určitě pošle.“ Mladík na to nereagoval a se sklopenou hlavou odcházel spolu se svým obdivovatelem z tramvaje.

Jel jsem o zastávku dál, a když tramvaj cestou míjela oba kluky, viděl jsem, jak „Obarvený“ marně skrývá svoje slzy a Tlouštík neví, co má dělat, aby dělal, že je nevidí.
horák
22. 10. 2002
Dát tip
Líbilo se mi to, ale trochu jinak bych uváděl tu přímou řeč a ještě jednou si to přečetl a odstranil nedostatky typu opakování slov apod. Ale tip dávám.

Narvah
21. 10. 2002
Dát tip
No, chybi tomu spad. Trochu krkolome, ale jinak usmevne.

Woodgivetoo
20. 10. 2002
Dát tip
Piš piš piš, nebo tě sní myš:o)))

fungus2
20. 10. 2002
Dát tip
Líbí se mi to.je to ze života

Joohankaa
20. 10. 2002
Dát tip
Je to docela pěkný. Ale souhlasím s darcy - zajímavá story. Způsob, jakým je to napsaný není až tak chytlavý.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru