Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Je pravda to co se říká ? Bolest/násilí

19. 11. 2002
0
0
2656
Autor
Knihovník

I násilí se dá použít na dobrou věc, je ale dobré vědět kdy přestat. Dobře myšleným/provedeným násilím se dá zabránit velkému násilí v budoucnu. (stejně jako s bolestí ) Ale jak říkám - nesmíme zapomínat no to - \"KDY MÁME PŘESTAT\" .

Prý že: 

 

 "Násilí plodí násilí" ,

 

jenže když jdeš k zubaři :

 

"Bolestí proti bolesti"

 

tak tedy :

 

co je tohle za řeči ?


Daddario
07. 12. 2002
Dát tip
Ano, moje kritika je několik vět hozených pod sebe. Ovšem já ji nevydávám za lyrickou rýmovanou báseň. Tvoje představa lyriky a rýmu je pak poněkud zvrácená...

Knihovník
07. 12. 2002
Dát tip
Daddario - no a proč myslíš že právě tvá představa není zvrácená ? A pod jakou kategorii by si zařadit toto dílo ty ?

Knihovník
02. 12. 2002
Dát tip
Leclajr - ta červená má znamenat asi tolik co fialová/hnědá ... takhle jsem o tom nepřemýšlel.

Knihovník
01. 12. 2002
Dát tip
Že se jedná o lyrickou rýmovanou báseň není pochyb - několik vět hozených pod sebe je i tvoje kritika v barvě modré. Takže tobě vadí že jsem použil červenou a větší písmenka ? Krom toho, nechtěl jsem aby to vzbuzovalo dojem hlubokého umění, jelikož jsem si vědom že na to nemám, spíš to bylo myšleno jako úvaha ...

Leclajr
01. 12. 2002
Dát tip
Tedy do sekce Básně lyrické rýmované bych todlenc dílo fakt nezařadil ani kdyby mi řezali nohu pilkou na železoó.. ale celkem mě fascinuje, jak se nám ta debata protáhla, i když mohu říct, že je fakt ještě vo čem mluvit..:) Co sem to vlastně chtěl? Ehm, nějak mně to vypadlo..

Leclajr
01. 12. 2002
Dát tip
Jó už vim. Ta červená barva na řádce "bolestí proti bolesti" má připomínat KREV??

Daddario
29. 11. 2002
Dát tip
Zdá se, že naše diskuse nás odvedla od toho hlavního. Tím je skutečnost, že výše uvedenou slátaninu autor nazývá lyrickou rýmovanou básní. Je to spíše několik holých vět hozených pod sebe, jejichž odlišná barevnost a velikost písma má vzbuzovat dojem hlubokého umění.

Knihovník
27. 11. 2002
Dát tip
Leclajr - no a možná že příjdu/jsem přišel na něco užitečného, myslím že je to lepší než to přidat k věcem co házím za hlavu - mchodem, co "slunce/mraky" ?

Leclajr
27. 11. 2002
Dát tip
A co s tím, jako? No psát se vo tom dá, ne? A to je to, na cos přišel??

Knihovník
27. 11. 2002
Dát tip
no, přišel sem na to, že mám pravdu :)

Leclajr
26. 11. 2002
Dát tip
Tak debata tu ještě za mýma zádama pokračovala?:) No, všechno, co jste tu ještě napsali je moc zajímavé, ale možná by to chtělo pokecat a popřemýšlet u jiného dílka, co vy na to? To násilí a tak si Knihovník bude jistě probírat dál až za dlouhých zimních večerů, že..? *

Narvah
21. 11. 2002
Dát tip
Prijde mi to cele pekne uhozene. S tim zubarem a tak. Spojujes nasili a bolest. Bolest je prirozena reakce, treba na nemoc, zanet, na vnejsi fyzickou silu. Nema nic spolecneho v prvnim stavu s nasilim. Kdyz jde k zubari a zubar ti vrta zub, neni to nasili. Proste ti vrta zub, aby ti odstranil zanet. Trochu me irituje o tom takhle zvanit. Pokud povazujes za nasili zubare, tak ses asi uplne nekde hjinde nez ja. Myslim, ze premyslis o stejnych vecech, jako ja pred lety, ale to je zbytecne. V te situaci napadnuti se stejne zachovas uplne jinak, nez si myslis. Treba ho v amoku ubijes k smrti. K tvemu tvrzeni - patral bych po tom cili. Snazil bych se tomu vyhnout. Kdyby to neslo, tak bych ho treba zabil...:)

Knihovník
21. 11. 2002
Dát tip
Narvah - ono je to vlastně o tom, že všechno dobré je pro něco zlé a naopak - hmm, to sem si uvědomil až teď ... Nesnažím se to spojovat, jen jsem řekl, že jsou v tom určité podobnosti (pokud tohle považuješ za spojovaní, tak jo). No to je jasný, nikdy jsem neuvažoval o tom, že bych někdy u zubaře zažíval násilí - ale bolest, to ano. Stále jsi nepochopil mou myšlenku - říkám, že "bolestí se dá zabránit větší bolesti a násilím se dá zabránit většímu násilí" - a tohle chceš popřít ?

Knihovník
21. 11. 2002
Dát tip
Leclajr - dokud o tom nebudu přemýšlet, tak nevím, jak je to pro mne důležité ...

Narvah
21. 11. 2002
Dát tip
A proc to teba davas pod sebe? Co je tohle za reci? Takze to pises pod sebou, jenom kvuli tem podobnestem, jo? Vubec to nespojujes. Aha... Ano, bolesti se da zabranit vetsi bolesti, nasili, vetsimu nasili. Suche konstatovani. Nepopiram to. Jen se s tim neztotoznuji jako ty. Uz me to nebavi. Zdar.

Knihovník
21. 11. 2002
Dát tip
Narvah - v pohode, kdyz to beres za spojovani ok - jen to nebyl muj ucel. O to mi taky slo, o suche / jasne / pravdive konstatovani, nebod TO si stale hodne lidi neuvedomuje . promin, nechtel jsem te nastvat ( pravdou ... ? ) ... ahoj.

Narvah
20. 11. 2002
Dát tip
To s tim "kdy mame prestat" je strasny. To znamena, nezapomenout na to, kdy do toho cloveka na zemi prestat kopat, ze? Pche, peknej humus....

Knihovník
20. 11. 2002
Dát tip
Leclajr - to s tebou smaozřejmě souhlasím a říkám, že násílí je stejně tak špatné jako bolest. Pochopil jsi vůbec moji spojitost se zubařem ? Nikdo nechce bolest a nikdo nechce násilí ... (doufám ...)

Knihovník
20. 11. 2002
Dát tip
Narvah - jak už jsem řekl - "záleží na tom, co považujeme za násilí" Když po mě pude nějaký extrémě agresivní člověk a bude mne chtít zbít/zabít za každou cenu , dokud se bude moct hýbat a já už nebudu moct dál utíkat,nebo jinak se vyhnout jeho násilí, tak ho skutečně asi budu muset zneškodnit tak, aby mi už neublížil/abych mohl utéct, ale nadruhou stranu se snažit mu způsobyt co nejmenší újmu. (šel by asi zneškodnit i pepřovým sprejem, což nepovažuji za velkou újmu, ale myslím že se to dá považovat za násilí). K tvé větě bych řekl že to může být i tak, pokud není jiná alternativa obrany - no řekni, jak ty by si se zachoval k člověku, který má jediný cíl a totiž "zbít tě/zabít tě" ? Mchodem - že to je hnus ? SAMOZŘEJMĚ - NÁSILÍ JE HNUS! stejně tak, jako bolest ...

Leclajr
20. 11. 2002
Dát tip
Hej čoveče, už se na to násilí/bolest vykašli a začni třeba rozjímat nad slunce/mraky nebo tak.. trošku mi to připadá zbytečný. Ale jestli je to pro tebe fakt tak důležitý, tak tě asi nemá cenu přesvědčovat..

Narvah
19. 11. 2002
Dát tip
Jo? Uved priklad. To by me zajimalo...

Knihovník
19. 11. 2002
Dát tip
dobře - např. : je nepochybné že policisté někdy musejí použít násilí, neboď násilí používají jiní proti nim - jedno to násilí je tedy za dobrou věc ... Ale také záleží na tom, co považujeme za násilí ...

Daddario
19. 11. 2002
Dát tip
Násilí neplodí násilí. Násilí plodí bolest a bolest plodí násilí.

Knihovník
19. 11. 2002
Dát tip
Jenže bolest plodí i pohodlí/klid - podle definice se zubařem ...

Leclajr
19. 11. 2002
Dát tip
Táák mě k tomu pusťte. To vše, o čem je tu řeč/diskuze je opravdu velmi zajímavé, působivé až bych řekl zvláštní a v neposlední řadě nafouklé/přemrštělé. Násilí je špatné v jakékoli formě, až poté se sekundárně teprve můžeme bavit o tom, k čemu vlastně násilné chování vede. Čili, toto téma bych já osobně uzavřel/stornoval..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru