Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vánoce pozdě, ale včas

13. 12. 2002
5
0
730
Autor
horník

Je advent. Očekávám příchod Spasitele. Když se oprostím od křesťanského základu a budu advent a Vánoce vnímat tak, jak je vnímá většina z nás, totiž jako příležitost k zamyšlení nad vlastním životem, příležitost k zamyšlení nad osudem světa, příležitost k setkávání s přáteli a s rodinou, nutně musím dojít k absurdním otázkám:

Proč se zamýšlet a setkávat právě v tomto období ? Proč zrovna o vánocích navštěvujeme všechny naše příbuzné, na které celý rok pomalu nepomyslíme ? Proč zrovna o Vánocích jsme schopni otevřít naše srdce a peněženky vstříc dobročinným akcím ? Není to jen síla zvyku ? Není to jen jakýsi pocit “že se to patří”? Proč nemyslet na naše blízké každý den ? Proč nepřemýšlet o budoucnosti světa denně ? Proč nemít potřebné na očích stále ? To se v nás naše svědomí probouzí jen o Vánocích ? Stáváme se lidmi jen v tomto čase ? Nebo je to jen hra s názvem “Alespoň jednou ročně být dobrým člověkem”?

Nakoupíme dárky (pokud možno co nejdražší) pro celou rodinu, navštívíme i ty, které radši ani nechceme vidět, nacpeme si teřichy a s pocitem, že je vše v pořádku, můžeme vyrazit do dalšího roku naplněného necitelností a zapomněním s vědomím, že o dalších vánocích provedeme očistnou koupel našeho svědomí a vše bude OK.

Přátelé, je leden, nikoho jsem přes Vánoce nenavštívil a byl jsem rád, že můžu být sám. Dárky dostaly děti, neměl jsem to srdce je o tu ilusi připravit a na dobročinnost jsem nedal ani korunu. Je leden, v práci je trochu klidněji, já mám konečně čas přemýšlet o svém životě, o budoucnosti světa, o potřebných této země, o tom, že s netrpělivostí vyhlížím Spasitele, o tom, že když babičku nenavštívím dnes, může zítra umřít a už ji nenavštívím nikdy.

Ptáte se, co tím chci říci ? Že jsem rád, že mám Vánoce celý rok kromě Vánoc.


KayTee
05. 09. 2003
Dát tip
Je to krásné zamyšlení a souhlasím...ale Vánoc se nevzdám ;o) A dobročinnost?...to je má každodenní práce ;o) Víš jak budu trávit Vánoce letos? Ne s rodinou! Budu v dětském domově s dětmi bez rodiny.*

Seregil
02. 01. 2003
Dát tip
Velmi hluboké zamyšlení... jako úvaha by to znělo lépe.. škoda, že to čtu až teď.. mohl jsem si ušetřit tu svou vánoční depku... :-) *t*

Jeanne
15. 12. 2002
Dát tip
hezké *

Rena
14. 12. 2002
Dát tip
*

tanganika
13. 12. 2002
Dát tip
byt sam na vianoce je podla mna to naj co sa da len urobit odist do seba -aj tento rok to tak bude! t*

Marco
13. 12. 2002
Dát tip
pravdivé zamyšlení ... °°

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru