Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vánoční tradice

22. 12. 2002
11
0
1818
Autor
Fagus

 

Je tu čas vánoc.

 

Rozkrojíme jablko, vysvobodíme hvězdičku

Je tam!

A hvězdička pak svým světlem zažehne svíčku

V skořápce ořechu

Na poklidné hladině Půlnočního jezera.

 

Je tu čas vánoc.

 

 

Ale nejdříve musíme:

 

Ještě doma poklidit – kuchyně, obývák, pokoje,

Ať nikde není ani smítko

A což takhle úklid ve vlastní duši???

Na ni už nezbyl čas!

 

V nekonečných frontách na radost

Stát

A nevědět proč.

 

Zapomněli jsme snad, co je ŽIVOT?

Načasováni datem svátků

Jak rozbuška co rozmetá

Rodinný rozpočet.

 

A co vy, obchodníci v šaškovských čepičkách,

máte radost, že prodáte?

Cosi, co lidé koupí pro druhé,

Aby tím zazdili díru ve zdi

Mezilidských vztahů.

 

A k tomu odevšad v tom zmatku

Namísto Ježíška vystrkuje růžky

Santa Klaus z Nového světa

Neboj se, dítě!

 

Slova mi došla

Zbylo jen velké

Proč?

Já tiše závidím

Ježíši na kříži.

 

A ořech pluje po hladině,

Pomalu, klidně

Nespěchá

Ještě není třeba umírat!


Nugetka
24. 05. 2005
Dát tip
Je tu čas vánoc. Ale nejdříve musíme: Ještě doma poklidit – kuchyně, obývák, pokoje, Ať nikde není ani smítko A což takhle úklid ve vlastní duši??? Na ni už nezbyl čas! V nekonečných frontách na radost Stát A nevědět proč. božebožebože Vy musíte mít v Duši Slunce

Levandule
26. 01. 2005
Dát tip
Mně líbí moc.

johanne
23. 04. 2004
Dát tip
*

Mone
09. 05. 2003
Dát tip
Čaukys :-) Celkově je ta báseň slabší, místy máš zajímavé verše či řádky jako např. v první sloce - hvězdička zažehne svíčku......nebo v nekonečných forntách na radost...načasováni datem svátků (jak výstižené!), zazdili díru v mezidských vztazích (opět velmi výstižné), ale... Každá dobrá báseň má svou melodii, svůj rytmus, 2. a 3. sloka vyvádí úplně z rytmu, z melodie, jakoby trhají nit a až další sloky se zas pomalu vrací na původní noty. To je škoda, protože to je zajímavě podaný všední dilema, který nikdo neřeší a jen slepě se poddává. PS: od té doby, co jsem odešla z rodného hnízda, mám Vánoce klidné a užívám si té duchovní krásné atmosféry a nic jí nemůže narušit, ani připálené cukroví :-)

Fagus
09. 05. 2003
Dát tip
Nedělám si iluze, že umím psát dokonalé básně. Snad jenom ve snu - krásné - leč po procitnutí zapomenuté. V tomto díle se jedná spíše o soubor postřehů.

Mone
09. 05. 2003
Dát tip
Možná vyzněla má kritika příliš přísně, to jsem nechtěla. Nemyslím si, že je to "jen soubor postřehů", ty totiž i ty postřehy dokážeš napsat tak, aby měly hloubku, dávaly smysl a promlouvaly..jen to chce se udržet v započaté melodii básně, nespokojit se jen s výčtem postřehů a pak jakoby se znovu dostávat do té atmosféry. PS: zmínka o tom snu mi připoměla, jak si vždycky vymyslím příběh, vžiji se do jeho atmosféry, téměř hmotně cítím jakoby byl už napsaný, vidím ho tak jasně před sebou, jen vzít tužku a naspat ten strhující román, povídku či cokoliv.......no a pak, když opravdu vezmu tu tužku do ruky a sednu k papíru - vznikne jen odpad z velkého snu...

Fagus
09. 05. 2003
Dát tip
Vidíš, a stejný "problém" měli i "velcí" hudební skladatelé :-)


Naja
03. 05. 2003
Dát tip
****! nic hlubsiho dohromady nedam...

chtěla bych jednou zažít Vánoce, kdy se sejde celá rodina a nejbližší přátelé, každej přinese něco, co uklohnil doma předem a sednou si a budou jíst a povídat si a mít se rádi. A pak, těsně, než se rozejdou sáhnou pod talíř a najdou tam dárek. Přáníčko. nic víc. Moje rodina vůbec netouží mě celej rok vidět a na Vánoce se zblázněj a nakupujou dary a pořádaj hostiny...na to jim sere pes.

Radost
30. 01. 2003
Dát tip
* nesporně souhlasím

Právě jsem prožil Vánoce šedé jako popel, takže mi nezbývá než dát tip.

Barbar
01. 01. 2003
Dát tip
Já tiše závidím Ježíši na kříži. Závist není nejlepší přej a bude ti přáno.......

Fagus
01. 01. 2003
Dát tip
Tedy Barbare, ty se chováš opravdu jako barbar. Ale ten nejlepčí z nich, páč se mi tvé názory líbí. Tím mám na mysli i náš slovní souboj u jiného dílka jiného autora.

Diana
25. 12. 2002
Dát tip
Hluboká pravda!!! To všechno mi na vánocích vadí také. A nejvíc mi vadí má neschopnost vzbouřit se a říci dost, letos chci prožít vánoce po svém - a tak dělám kompromisy... Na básni je nejlepší to, že nám toto dilema staví před oči. *!

Jeanne
23. 12. 2002
Dát tip
dobrý *

Fagus
23. 12. 2002
Dát tip
Dík.

sunnyangel
22. 12. 2002
Dát tip
jo..pravdivy..jako basen..nevim,nejak mi to nesedlo,ale ten konec je dobry!!jo a mala poznamka: VANOCE jsou s velkym V! :-)pro priste :-)

houba
22. 12. 2002
Dát tip
"v nekonečných frontách na radost....." a poslední sloka jsou dost upřímně,originálně napsaný,zbytek je takovej spíš popis toho, jak Vánoce vnímá netuctovej člověk-přemýšlivej....chápu tvojí (možná) znechucenost z toho bláznění nákupního, já to mám taky tak....tip ti dám,cítíme to podobně:o)

Fagus
22. 12. 2002
Dát tip
Tohle dílko jsem napsal na žádost kamarádky, která mi vyjmenovala, co všechno jí na Vánocích vadí. Snad se v tom pozná :-)

Amanda
22. 12. 2002
Dát tip
Hmmm znam ty pocity... presto Vanoce miluju :-))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru