Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Chvilka ticha

25. 12. 2002
5
0
2356
Autor
smudlinka

     Seděla jako myška na židli, poslouchala rádio a prohlížela si dobře známou obálku s dopisem, který se bála otevřít. Jako z dálky k ní doléhaly hlasy rodičů. Nejprve připomínající rozhovor, pak přerůstající v hádku. Už jako stokrát před tím. Jedno a to samé, co se stále do kola opakovalo. Den po dni, týden po týdnu. Snažila se neposlouchat o čem se dohadují. Chtěla zmizet daleko, ale nebylo kam. Neměla přátelé, známé, příbuzné. Nikoho. Žádnou možnost úniku. Chtělo se jí brečet, nadávat, smát se, řvát vzteky, jen si tak sednout s někým. Nenašel se nikdo, kdo by ji pomohl podal pomocnou ruku. Byla sama. Snad maminka se jí snažila pomáhat, ale nemohla to všechno o co přišla vynahradit, měla dost starostí. I na její tváři se objevovaly patrné známky soužití s manželem. Nebil ji, to ne. Týral ji i celou rodinu jiným snad i o mnoho horším způsobem..  

     Nedokázala to, slyšela útržky rozhovoru, které jí nedávaly smysl.  Soustředila se na text a melodii linoucí se z rádia, zavřela oči a chvilku byla daleko toulala se kde jen člověka může napadnout. Hledala alespon jedno místo odkud by ji nikdo nevyháněl. Místo, kde by mohla být šťastná. Sice sama, ale šťastná. V tom se ozval zvuk, oznamující konec kazety. Probrala se z krásného snu. Hlasy hádajících se rodičů se uklidnily, jeden zmizel zcela a druhý přešel do tichého vzlykotu. Na malý okamžik bylo ticho, neobyčejné ticho. Vytanula na mysli otázka: Proč? Proč tohle všechno je schopná snášet? Proč se nesebere a nejde jinam? Spousty otázek začínajících slovem proč. A pak ještě něco: Může jít daleko, útéct a nedívat se kudy běží, tak proč tu zůstává? Kvůli komu?

     Na odpověď není čas. Někdo klepe na dveře, dívčí postava jde otevřít. Jde vstříct všemu co se stane nového. Ví, že ať udělá cokoli není sama. Má pár lidí kteří ji mají rádi, ale bála si to přiznat. Přece jen nelézá jednu jistotu, ten dopis co dlouhou dobu drží v rukou a neví zda ho má či nemá otevřít. Zatím nemá ponětí co je uvnitř, až to zjistí nebude litovat. Třeba jedno z přání poslaných štěstěnou právě pro ni..

 

     

 


smudlinka
02. 02. 2003
Dát tip
Děkuju... :o) Podle tebe nemůže bejt člověk sám a štastný? Znám pocit, že sem sama i když jsem s lidma a naopak sem sama a pocit samoty nepociťuju, ale za tuto postavu mluvit nemohu.. Na dvě hodiny ráno, je to výkon. Jako výplody choré mysli bych to nebrala ...

smudlinka
18. 01. 2003
Dát tip
sha.. :o)

Klidně ho odložíme a necháme ho spát v kufru... :-) I s Chobotem..... Ludvíkem....

smudlinka
12. 01. 2003
Dát tip
ani nevím jak jsme vůbec začali, takže dílko odložíme na neurčito. nebo se obětuješ? :.)

No, to byl jeho majitel... :-) Ludvík Chobot.

smudlinka
05. 01. 2003
Dát tip
Jezevčík s ušima v cirkusu? Konec konců proč ne.. A co chobot?

smudlinka
03. 01. 2003
Dát tip
když si to myslíš.. jak prošel dveřmi? no, prostě šel a stěny mu sami od sebe udělaly cestu a při nejhorším bydleli v přízemí.. to zní divně, takže jinak. šel kolem cirkus, vynesli ho ven a až tam ho slon přisedl.. to by snad šlo, ne? :o)

Nebo... tam šel cirkus a to byste nevěřili jak ten slon byl hubenej, ale dlouhej.... Aha - takže změna... a venku šel hodně tlustej jezevčík... :-) S ušima.

smudlinka
01. 01. 2003
Dát tip
děkuji.

Skutečnost je náhodou fajn. Udržuje v nás zdravý rozum.... No, tedy.... nevím jestli v nás, nevím jestli zdravý a také zdali rozum (to bychom se mohli přít), ale na něco je určitě dobrá... Být ale policistou, tak by mne zajímalo, jak ten slon prošel dveřmi. (Tedy, pokud nebydleli v přízemí)

m11
31. 12. 2002
Dát tip
t

Příliš to komplikuješ - chtěl někam odjet, připravil si kufry a náhle uklouzl a jakápak to shoda okolností - přímo do kufru. No a okolo zrovna šel cirkus...... Já jsem měl vždy problémy v historkách s reálností.... :-)))

smudlinka
30. 12. 2002
Dát tip
no komplikuju, ale chci se vyhnout případným otázkám. to by potom vysvětlilo i to kdo ho přisedl. tak kdo to ted napíše? Skutečnost je k ničemu..

Třeba že se schovával v kufru a někdo ho omylem přisedl tak, že mu ruce a nohy zůstaly venku? ......... Co? Neprojde to???? Achhhhh joooo..... :-)

smudlinka
29. 12. 2002
Dát tip
fin.. dík :o) sha tak to by teda nešlo. přišla by otázka kdo ho dal do kufru? zkus něco jiného, ano? :o)

smudlinka
29. 12. 2002
Dát tip
přisedl? nějaká sloní váha, ne? :o)

šmudla: Ještě bych měl jednu možnost. Jako vždy - za dveřmi matka. "Ach. Říkal abych mu sbalila do kufrů. Pomohla bys mi s tím?" Dcera vyjde ze dveří a strne v pohybu. Před očima se jí promítají ruce, nohy..... "Ale, mami. Nemyslel tím, že chce do kufru zabalit věci a ne sebe?" A samozřejmě před titulkama nájezd na kapající fukr... :-)

smudlinka
28. 12. 2002
Dát tip
sha a tohle by se dalo líp vysvětlit policii, myslíš? ještě to řešení s policií a máme hotový další příběh. :o)

houba
28. 12. 2002
Dát tip
v tom konci je hromada optimismu a to je dobře:o)

smudlinka
28. 12. 2002
Dát tip
hromada asi ne, ale něco málo by se snad našlo. :)

finarfin
28. 12. 2002
Dát tip
*

Anonym: Tak OK. Matka se na ní omluvně dívá. Hladí jí po tváři a upravuje jí nevědomky vlasy. "Já nevím jak se to mohlo stát" a otírá si bačkůrky do koberce. "Prostě tam stál a najednou upadl." rozhodí bezmocně rukama.... "Chtěl se zvednout, ale podklouzla mu ruka znova upadl. Pak už mu to šlo z těžka, tak jsem mu chtěla pomoci, ale vyklouzl mi a opět upadl." Dívka se dívá na zakrvácený nůž a přemýšlí.... Jak jen tohle vysvětléme policii???

smudlinka
27. 12. 2002
Dát tip
pome.. děkuji :o)

smudlinka
27. 12. 2002
Dát tip
bar.. ráno přijde, otázka kdy a za jak dlouho? do té doby snad přežije.. krel i to je možnost..

smudlinka
27. 12. 2002
Dát tip
nejlepší na konec.. nemá návrh na možné vysvětlení policii nebo na jiný konec než vraždu? ale jinak dobrý nápad, budu o tom uvažovat..

Jeanne
27. 12. 2002
Dát tip
smutný :)) T

smudlinka
27. 12. 2002
Dát tip
trochu, ale snad nadějný konec.. děkuji :o)

Čolito
27. 12. 2002
Dát tip
moc se mi to líbí šmudlinko.... *

smudlinka
27. 12. 2002
Dát tip
opět ď i tobě :o)

ach ano...zatracenej zivot ... ale napsany dost dobre myslim davam ti tip

Matka se na ní dívá zaslzenýma očima . "Prosím, pomoz mi uklidit." Dopis zakrouží kolem nohy židle a dopad - jako by zemětřesení. Nůž leží nesamotný na koberci. Zvedá dopis a nepřítomně otírá rudou skvrnu.

smudlinka
25. 12. 2002
Dát tip
se omlouvám za nymka..

Barbar
25. 12. 2002
Dát tip
Kdosi říkal, že i po nejčernější noci přichází ráno. Zatím to tak vždycky bylo, VYDRŽ!

Krel
25. 12. 2002
Dát tip
klub...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru