Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Panic Room / Úkryt

04. 01. 2003
1
0
1211

DVD, anglická verze se zvukem DTS, české titulky 112 minut technické detaily a přehled kritik na http://movies.go.com/movies/P/panicroom_2001 original site: http://www.sonypictures.com/movies/panicroom

 

Ještě než přehodím poslední fůru bankovek a zapíchnu vidle, už se těším na to, jak si sednu do svého pidikina a odpočnu si u nějakého dobrého filmu.

Přiznám se, že jsem měl u této volby strach. Po zkušenostech z minula jsem se obával, že zase ulehnu ku spánku zklamán.

 

Téměř komorní příběh není nikterak složité pochopit, ovšem jeho přímost a hlavně spád vám nafouká kadeře patřičně dozadu. Detailní, precisní  mnohdy až puntičkářský pohled kamery nikterak děj nezdržuje, ba dokonce bych si dovolil tvrdit, že jej umocňuje. Jen doufám, že se z něj nestane nějaké móda či snad dokonce styl.

Děj Vás ze začátku lakuje, že se nebude jednat o nic jiného než o depky rozvedené a podvedené  paničky. Když si Jodie Foster v tichu noci usedne na toaletní mísu a vy neuslyšíte nic než  zvonit porcelán, napadne Vás možná, jako mě, pracovní název tohoto filmu. „Jodie Foster močící a spící“.  Ale v té chvíli ani netušíte, že se na Vás valí obrovitá sněhová koule, která sebou strhne vaší pozornost, vaše myšlenky a možná že i vaše chipsy, váš plný močový měchýř, aby vás na konec rozpsknula o závěrečné titulky a roztála.

 

Jodie Foster je vážně ještě kočanda a svůj civilní sex appeal rozhodně nespláchla do výše již zmiňované toalety. Jen ta demonstrace silikonu…Ikdyž…, když už nosí prsa i Vondráčková…tak co by Jodie nemohla.

Rozporuplnost figury lomcuje  s Forestem Whitakerem. Přestože se vážně snaží, brzy se objeví signály, že persóna s tímhle  xichtem přeci nemůže být za takového xindla až do konce….Což je trochu škoda.

 

Finále není sice nevytušitelné, ale rozhodně není urážlivé a tvůrci se dokonce oprostili i od klasických ajlavjů global street objímaček každého s každým.

Přestože byste mohli film okomentovat i slovy „nic moc“, já jsem se na jeho konci cítil odpočatě a měl jsem radost, že  jsem se netěšil zbytečně……..


Wopi
05. 01. 2003
Dát tip
dobře - kouknu se na to, zní to zajímavě (až na ten silikon, z toho mi bývá šoufl) :)

alina
05. 01. 2003
Dát tip
no, kamarád mi o tomhle filmečku vyprávěl docela nadšeně ..... pak jsem na to viděla nějakou upoutávku na videu a usoudila jsem, že se drobátko bojím, že by mi z toho taky mohlo hrábnout .... páč sem děfče bázlivé tu a tam až hysterické ;o))) Tož si to raději asi nechám ujít ...

Krel
05. 01. 2003
Dát tip
hm...zní to zajímavě:-)

Katerina
05. 01. 2003
Dát tip
Já jsem si včera celé odpoledne četla filmové kritiky na atlasu a zjistila jsem, že co film, to propadák. Ale pak jsem viděla skvělý film na dvd - '15 minutes'. Opravdu dobrý!!

Narvah
05. 01. 2003
Dát tip
To s tou snehovou kouli se mi libilo.

Narvah
05. 01. 2003
Dát tip
To s tou snehovou kouli se mi libilo.

Wopi
04. 01. 2003
Dát tip
myslíš Whitakera, že?

Wopi
04. 01. 2003
Dát tip
sorry, taky si rád šťouchnu :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru