Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vzhled Pismackych novin

07. 01. 2003
0
0
2474
Autor
Olda

K memu milemu prekvapeni se do skupiny dobrovolniku prihlasilo i nekolik dle meho nazoru velice schopnych grafiku

Jak jsem psal v uvodnim textu, s novinami by bylo vhodne zacit v HTML a jak nekdo psal v jine vzhledu nez je Pismak.

 

Mel byste nekdo chut (Duf, _FantomQ_, Buddha, dalsi) zkusit neco navrhnout?

 

Jak by meli by vypadat neni vubec definovane. Je to dobre nebo spatne? Zrejme neco spolecneho s P., jinak profesionalnejsi vzhled?

Nebo si myslite, ze by naopak meli mit spolecne trebas leve menu?

 

Jeste pridavam, ze nektery z grafiku, ted z hlavy nedam dohromady kdo mi posilal krasne ilustrace, takze pokud by mel chut, to by text jiste "velmi" zkresnelo!


JohnieBass
30. 01. 2003
Dát tip
Já teda nejsem grafik, ale rozhodně bych Noviny nedělal ve stejném barev prov. Menu by mohlo být v černé barvě (text) a oranžovo červené pozadí menu. Je to jen nápad musel bych to vidět vreálu. Samozřejmě toto nepovažujte za žádný návrh, nejsem odborník.:o) JB

Armand
16. 01. 2003
Dát tip
Buddha - nejde o papírovou podobu novin .-) Layout je už navržený a je podobný tomu co uvádíš. Jinak ,... tvoje návrhy jsou mi nedostupné... po vložení adresy se něco jako chce downloadnout ale nahlásí to fail při dwnloadování a nashle... takže, nemám možnost vidět tvé návrhy. Duf: to tvé hlásí 404

Duf
16. 01. 2003
Dát tip
to je jen stary navrh, ktery jsi uzvidel, daval jem ho sem jen aby bylo jasne o cem mluvim.je mozne ho najit nekde v predeslych kritikach

Duf
16. 01. 2003
Dát tip
Pro jsistotu tedy jeste jednou Vzhled Písmáka

Kalim
16. 01. 2003
Dát tip
Duf: velmi elegantní, takový XP-čkový

Armand
15. 01. 2003
Dát tip
Duf: nepotřebuješ nic, kromě nápadu. Za text si tam dej klidně *(&^*%(*&^_(*^$^$* . Ty se nemáš řídit textem.. měl bys udělat design... to, čemu se říká "corporate" - barevnou kompozici a tak - bez ohledu na text. Základní layout jsem ti poslal, to je vše co potřebuješ. Pokud ti to nejde bez "fundovaného textu", tak od toho zatím upustíme. .-)

Duf
15. 01. 2003
Dát tip
Teď chápu, proč je ironie ve školách zakázaná :)

Armand
15. 01. 2003
Dát tip
Teď chápu, proč se ironie ve školách přesto používá :)

Olda
15. 01. 2003
Dát tip
Tak ja musim rict, ze po prvnim otevreni mi ten design prijemne prekvapil. Je originalni a prehledny. Sipky bych nahradil taky necim mene modernim a zelena neni moje barva. Dufe myslim, ze se ti to povede. Moc diky za vsechnu tu snahu! Opet dodavam, nebo pripominam, ze necim by to Pismaka pripominat melo, aby to byl "domaci" pro pismaky..

Duf
15. 01. 2003
Dát tip
Oldo, podívej se na návrh vzhledu písmáka 1D je tam pouzita nová verze starého loga, ornament zleva je ve spodní linii. Noviny jsou jen barevnou mutací k tomu návrhu.

Duf
15. 01. 2003
Dát tip
http://home.tiscali.cz/ca121160/3d.gif 1D Tak tady snad

Buddha
15. 01. 2003
Dát tip
Mám takovou ideu. Jestliže se plánuje vydávání novin v papírové podobě, nemělo by se dle mého názoru jednat o kopii Písmáka. Osobně bych si představoval uvodní stránku, kde by se zobrazili upoutávky o autoru měsíce a podobně, ve formě upoutávky, a odkazy obsahu. Představoval bych si na uvodní stránce uprostřed nabídku obsahu a kolem ní již proklamované upoutávky. Ostatní stránky by byly stránky rubrik a menu uprostřed uvodni stránky by se scvrklo do menu v pravém horním rohu, a nabízelo by posun do jiné rubriky a pohyb po aktuelní rubrice. Představoval bych si to asi takhle (je to od ruky kreslený obrázek focený digitálním fotoaparátem, a eště mi došly baterky, omluvte prosím zhoršenou kvalitu), dále taky nevim jako se to zobrazí ostatním, mě se to po chvilce vyčkání zobrazilo, http://mujweb.cz/www/kuthanja/07.htm

Duf
14. 01. 2003
Dát tip
Armand: tak tady je to upravené dle tv*ch pŢipomínek. 4DN Já jsem zastáncem pŢedchozí varianty: 3DN Myslím Ďe ve stŢedním sloupci by műly b*t funkăní odkazy k upoutávkám, a neműli by vypadat jako tŢeba podtrĎené slovo Sonatina, jelikoĎ pak neví‰ kam se dostane‰, jestli na písmáka nebo na ălánek novin. myslím Ďe odkaz pŢed odstavcem je praktiătűj‰í.Jak to zam*‰lí‰ jako neaktivní editorial, myslím Ďe to nikdo moc ăíst nebude, pokud se pŢes to nedostane dál. Kudrlinky si myslím, Ďe se budou líbit, ale mű se líbí ‰ipky. :)

Armand
14. 01. 2003
Dát tip
Duf: Kudrlinky jsou lepší... .-))) "Editorial" je (nejen) vysvětlením k postranním odkazům... neměl by být nijak členěn než jen jako základní text (i ty ikony bych z něho vyházel (nebo je možná nějak ujednotil a sestylizoval), ale to už se bavíme o detailech, když ještě není nic jisté, jestli to vůbec bude). Nevadí mi pokud některá slova v editorialu budou mít underlink a budou odkazem .... ale obecně je odkazištěm menu vlevo a vpravo. "Editorial" je zároveň první stranou a stránkou reflexe ... není to rozcestník... Jestli ho někdo bude nebo nebude číst je myslím předčasné diskutovat. Nezabývej se obsahovými věcmi, potřebuju od tebe design, a to dobrý a stylový design.

Duf
14. 01. 2003
Dát tip
Armand: Ne, to ja od tebe potrebuju dobrej text, dobrej a stylovej a jestli se to bude nekomu libit nebo ne, to je zatim predcasny diskutovat. Vidis, taky umim bejt chytrej:)

Armand
13. 01. 2003
Dát tip
Dufe ne... moc strohé a neimageové - napsal jsem ti, jak to má vypadat.. udělej to prosím do rámů, a tak jak jsem ti to načrtnul v tom dokumentu. .-) Buddha: nemůžeš ty odkazy udělat nebo zadat nějak jinak ať je můžu taky i vidět? :)) Ještě se mi nepodařilo shlédnout ani jeden z tvých návrhů.

Duf
13. 01. 2003
Dát tip
Armande: něco ještě udělám, ale nějak se teď nedostavuje ta správná nálada. A mě ta strohost vyhovuje buddhu můžeš vidět tak, že si zkopíruješ jeho adresu a vložíš jí v novém okně do místa pro adresy měj se

Armand
13. 01. 2003
Dát tip
Duf: :)))))))))))) díky za nápovědu dufe, ale přesně tak to dělám... jenomže nic se nezobrazí.. počítač mám vybavený standardně... netuším... nepleť si strohost s fádností..... jednoduchost je mnohdy těžší ztvárnit, než složitost. koukni se na www.dobraadresa.cz a stáni si to pdf... a uvidíš.. to je taky strohé.... ale je to už daleko o něčem jiném. .-) Věřím, že přijdeš s něčím dobrým...

Duf
13. 01. 2003
Dát tip
Armand: Dobrou adresu znám, to co si můžou dovolit v PDF je něco jiného než co je možné na webu, pokud to nemá být ukrutně pomalé. tady je něco rozvinutějšího Všem: navrhujte, navrhujte!

Duf
13. 01. 2003
Dát tip
PouĎívám tam logo které mám, aĎ se domluví název, udűlám nűjaké podle názvu

Armand
13. 01. 2003
Dát tip
Duf: To je lepší..... klidně to tak můžem nechat, ale zkus pro mě udělat to, že dáš tu střední stať do rámu... PS: byl bys to schopen udělat v pdf?

Armand
13. 01. 2003
Dát tip
Duf: pozn... Ten prostřední sloupec je něco jako Editorial.. je to souvislý text navazující na sebe, tak si myslím, že by měl být ponechán bez šipek uvozujících odstavce i bez zvýrazenění, maximálně nějakého jemného odstínového odlišení... .-) Jinak to by mohla být klidně finální verze :)

Armand
13. 01. 2003
Dát tip
Duf: popř... daly by se ty šipky nahradit něčím .. jiným? lepším? červený/zelený čudlík, cokoliv.. vyzkoušej nějaké varianty (pokud jsi to už neudělal)

Duf
13. 01. 2003
Dát tip
Armand: PDF není problém, tam bych si myslel, že by se ten design mohl ještě trochu rozvinout a oživit. Počítám že formát bude A4 K tomu prostřednímu sloupci: myslím že když čte někdo takovou upoutávku, měl by mít možnost přímo v ní kliknout na něco, co ho dostane na příslušnou stránku. Aby nemusel na stránce hledat ten správný odkaz. Proto tam jsou ty šipky. Dávají tomu svojí neohrabaností trochu industriální výraz, což se mi líbí. Proto bych střední sloupec ani barevně neodděloval. Ale pro tvůj klid takovou variantu splodím. :)

Armand
13. 01. 2003
Dát tip
Duf: s odkazy souhlasím, taky to v té verzi bylo zdůrazněno podtržením... ten prostředek je jen popis... odkazy jsou v levém menu pokud jsem se špatně vyjádřil. To pravé menu z Glosárny tam nech, to je dobré. :) K pdf... počítal bych s tím, až po nějaké zkušenosti s html formou. Za měsíc třeba, za dva. Šipky tam dávat nemusíš.. zkus jiný způsob odkazování.. idustriál nemusí být špatný, ale tady se jedná o záležitosti poetické, kde industriál zrovna... není tím pravým komunikátorem .-) Btw. máš je špatně u jednotlivých řádků... podívej se na ten původní layout. Ve středním sloupci identifikátory vynech prosím :) jsem zvědav .-)

Duf
12. 01. 2003
Dát tip
Tady je velmi jednoduchá podoba novin, jak by se líbily mě. noviny 2DN

Duf
12. 01. 2003
Dát tip
Jé já to polet tohle jsou noviny 2DN

Duf
11. 01. 2003
Dát tip
pro úplnost dávám odkaz na vzhled i sem Písmák 1D návrh novin 1DN

Buddha
11. 01. 2003
Dát tip
Tak mě napadlo dát hlavní menu doprostřed, v podobě kruhu. Na Uvodní straně by mohli bejt upoutávky dáe hlouběji do novin (webu). V dělení by popřípadě mohli být i články. První skica - http://mujweb.cz/www/kuthanja/04.htm

Armand
10. 01. 2003
Dát tip
Duf: rozhodně.. už jsem psal, že by měly "komunikovat" a že by mělo být třeba na každé straně logo písmáka a obsahovat nějaký ústřední grafický motiv písmáka. Ale měly by se i odlišovat. Naprosto souhlasím s tím cos napsal jako poslední příspěvek

Armand
09. 01. 2003
Dát tip
Buddha: souhlasím, že by design (provedení a struktura novin) měl být výrazně jiný než webový písmák. Olda: taky souhlas, .. z počátku bych zejména zdůraznil onu funkčnost.. tedy vyhlašování autorů měsíce, nováčka měsíce, nej básně, nej prózy atp. a časem bychom se snad dostali ke graficky výraznější odlišenosti od písmáka jako webu (přechodem na to pdf třeba nebo i papír což by bylo skvělé!)

šprachta
09. 01. 2003
Dát tip
1,co se nového vzheldu týče naprosto souhlasím, myslím že by neškodil trošku progresivnější design a to včetně nového loga, typografie apod. 2, k rubrikám které uváděl Armand: neměl by třeba chybět v každém čísle profil věnující se specielně jednomu z autorů 3, dal bych prostor i řekněme okrajovějším literárním disciplínám, které v současném písmaku nenacházejí přílišné uplatnění: komiks, karikatura atp. 4, širokého upplatnění se dostane i různým fotografiím ze srazů, koncertů a jiných s písmákem spřízněných akcí 5, (spíš pro Oldu) pokud nemáš nic proti hrozně rád bych se na některé ty "vzhledové" detaily vrhnul a přišel už s hotovými návrhy

Armand
09. 01. 2003
Dát tip
šprachta: ad 2) to jsem už rozvedl v upoutávce "Písmácké noviny" nebo "obsah novin"... nebo tak nějak (?) .-)

Olda
09. 01. 2003
Dát tip
sprachta; naopak! sem s nimi! ostatni; jen sem kvitval, ze pokud by se to s novinami ksutecne povedlo a do te doby nebyl napad na zadny novy vzhled novin, pak bych se nebranil pouzit stavajici menu pismaka coby obsah a tedy stejou formu. Ale pokud bude novy napad, rozhodne to bude jeste lepsi! ;)

Armand
09. 01. 2003
Dát tip
Ohledně Novin: poprosil bych Buddhu a šprachtu aby se podívali na upoutávky ohledně tohoto tématu (zjistili si z nich jaké rubriky tam budou) a zkusili vymyslet layout a design Novin. Jak jsem psal, měl by být "pročištěný", prostý ale krásný. :))))) Bez zbytečně moc monu atp.

Buddha
09. 01. 2003
Dát tip
Jak už sem Oldovi napsal, ohledně novim na papíře by nejvíc záleželo na formátu a jestli to budou noviny, nebo časopis. Noviny by nejspíš měli stejný záhlaví a zápatí a jiný by byl akorát prostředek pravděpodobně s upoutávkami dále do novin (mluvim o první stránce). Ohledně nového loga by mne zajímalo jakej zastáváte názor, vyumělkovaná a vyzdobená písmena, či jednoduché tvary? http://mujweb.cz/www/kuthanja/Skica-logo.cpt, http://mujweb.cz/www/kuthanja/Zdobeni.cpt.

Buddha
09. 01. 2003
Dát tip
Tak mi ty stranky nějak ten vobrázek neukážou, kbyby se vám něco podobnýho taky stalo, je tady jiná alternativa: http://mujweb.cz/www/kuthanja/Skica-logo.cpt, http://mujweb.cz/www/kuthanja/Stranka - skica.cpt, http://mujweb.cz/www/kuthanja/Zdobeni.cpt.

Buddha
09. 01. 2003
Dát tip
Tak by tedy už konečně s trochou dobré vůle by to mohlo fungovat, http://mujweb.cz/www/kuthanja/01.htm, http://mujweb.cz/www/kuthanja/02.htm a http://mujweb.cz/www/kuthanja/03.htm. Omlovám se za plejtvání místem a časem.

Duf
09. 01. 2003
Dát tip
Já si narozdíl od předskokanů myslím, že noviny by měly mít velmi podobný design, jako mateřský servr. Pakliže někdo z ulice uvidí noviny které jsou úplně jiné než servr a nespojí se mu spolu, pak je to myslím vyhozený čas a peníze do nich nainvestované. Nevím sice jaký význam těm novinám chcete dát, ale pakliže budou upoutávkou na dění na servru, musí s ním graficky komunikovat, pakliže budou prostorem písmáků k vzájemnému poznávání, myslím, že atmosféra servru by měla být zachována. Dělám v reklamě dlouho, a tak vím, že když firma dělá více výrobků, každý prodává jinak, nikdo si tu firmu nebude pamatovat.

Duf
09. 01. 2003
Dát tip
Pakliže budou noviny na internetu, myslím že by bylo vhodné vytvořit je např. jako barevnou variantu servru, a na tištěnou podobu pouze tento design transformovat. Udelam nejaky navrh k navrhům na servr.

Armand
08. 01. 2003
Dát tip
Domnívám se, že by se tam (co se týče grafiky) mělo vyskytnout graf. téma písmáka.. nějaký motiv.. třeba něco jako ten květinový vzor z levého menu písmáka. (nemuselo by to být zákonitě vlevo.. jen aby to bylo pravidelně na každé straně s logem písmáka)

Buddha
08. 01. 2003
Dát tip
Jestli by se měli vydávat noviny, asi určitě by vypadali uplně jinak než webová stránka. I když by asi levé menu mohl nahradit obsah, i když poněkud netradiční řešení u novin. V novinách by zajisté také bylo více ilustrací. Záleželo by na formátu. U webové stránky je tu otázka její funkce a jejího obsahu.

Olda
08. 01. 2003
Dát tip
Buddha; jasne, doplnme tedy i sem, ze by urcite na zacatek bylo vhodne,aby ty noviny byly v podobe html, tedy stranek,aby byl pocet ctenaru co nejvetsi. Jako vyvojovou otazku bych bral co potom se vzhledem tech novin "v pdf/papirove podobe" a jak pises, tam by to uz pak vypadalo uplne jinak. Nicmene si myslim, ze ilustrace by mely byt i v tehle webove podobe. Ne? A ted, v te webove podobe by proste leve menu nahradil obsah? Nebylo by to trosku "nudne" (tedy prilis P. podobne)? Co myslite? Popr. jak jsem psal, nechcete trebas nekdo zkusit neco "uplne" noveho? ;)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru