Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úryvek z povídky 17. březen

19. 01. 2003
3
0
1498
Autor
Grip

Pro zdlouhavost a nedokončenost mé povídky jsem z ní vyňal, podle mne, nejzajímavější část, kterou vám tímto předkládám.

 

          Již nejsem mezi živými, má tělesná schránka bezvládně leží hluboko v rokli a já vstoupám vzhůru a sleduji poslední obrysy lidského světa a vím, jakoby náhle vše bylo jasné a zřetelné, že má rodina bude šťastná a že se znovu shledáme na jiném místě a jiným způsobem. Oproštěním se od svého těla se mé smysly spojily v jeden. Jakobych nebyl, ale přesto vše s naprosto dokonalým způsobem vševědění vnímal. Cítím, jak se oprošťuji od inviduality, jako když nevinný trestanec uniká ze žaláře a  pociťuje slast, kterou ve vězení neznal, protože byl její součástí a teprve nyní si uvědomil, co v zajetí nemohl vnímat, jen intuitivně tušit. Pomalu se stávám částí zářivého světla před sebou, které se mi zdá tím nejkrásnějším co existuje. Až mi připadá, že je to vše krásné dokonale skloubeno v jedno. Nebráním se stát jeho částí, protože chápu jeho nepopsatelný smysl. Cítím, že ani přes fyzickou smrt nebudu daleko od svých milovaných, ba naopak jim budu ještě blíže. Vím, že vstupem do světla značící všehomír přejdu z nejistoty do blaženosti. Z nevědomosti do poznání. Z pomíjivosti lidského bytí do věčného spočinutí. Ze tmy do světla.

 


Alojs
21. 06. 2005
Dát tip
StvN nezklamal a fungus jakbysmet. čekal jsem teda větší nářez :-)

Grip
21. 06. 2005
Dát tip
:))) já měl tehdá štěstí na kritiky (kandelabr, StvN, katugiro)

Alojs
21. 06. 2005
Dát tip
přesně tak, takové kritiky hned ze startu dokážou zaříznout. zažil jsem něco podobného, ale ta první dílka jsem zbaběle smazal. Je to daň za nováčkovství

Grip
21. 06. 2005
Dát tip
mě ale nezařízly, ale naopak moc pomohly byli na mě hodný:)) a já byl hodně blbej, no

Alojs
21. 06. 2005
Dát tip
to už je věc povahy... já se na to chtěl vysmolit, ale nakonec jsem odolal... jako mladá břízka ve zlých wětrech vod řeky

Grip
21. 06. 2005
Dát tip
kdo je zlý wětry? dobře, žes vydržel... jako správnej chlap:))

Alojs
21. 06. 2005
Dát tip
Ty neznáš zdejšího autora Zlý_wětry_vod_řeky??? nekecej. ten kluk je dobrej... na svůj věk neskutečnej

Grip
21. 06. 2005
Dát tip
kolik mu je? mně se nelíbili jeho povídky

JASAN
21. 01. 2003
Dát tip
Nádherný. Kéž bys měl pravdu. Kéž bych tomu alespoň dokázal věřit. Přesto tip.

fungus2
19. 01. 2003
Dát tip
Tak to se mi líbí. TIP

StvN
19. 01. 2003
Dát tip
Tomuhle sám nevěříš.

Kandelabr
19. 01. 2003
Dát tip
to je skoro jako reklama na smrt :) nevím jestli tomu věříš ty, já každopádně ne.Je to příliš idealistické...

Katerina
19. 01. 2003
Dát tip
Je to tvůj vlastní NDE (zážitek prahu smrti)....?? Podal jsi to výstižně, zajímal by mě zbytek povídky. tip

katugiro
19. 01. 2003
Dát tip
upřímně řečeno, je-li tohle nejzajímavější část, pak bych nechtěl číst celou povídku. Nemá to čtenáře čím zaujmout, je to těžko sledovatelný lyrický popis, nijak výjimečný...

Grip
19. 01. 2003
Dát tip
Není to můj zážitek. Inspiroval mě příběh jednoho muže(tuším, že se jmenoval Thaler). Myslím, že posmrtný život(je-li vůbec) je těžko sledovatelný jako můj úryvek. Vše je má osobní verze, myšlenka a názor tj. pouhá představa(idea). Řekl bych, že posmrtná existence je tragická, idylická nebo žádná. Pro někoho, kdo (asi) nepatří mezi snílky, to zajímavé není. Pro ty druhé snad ano. Pro mne je lákavé psát o oproštění duše od těla a hádat, jaký pocit by to mohl být.

Kandelabr
19. 01. 2003
Dát tip
to hádání pocitu ti neberu, nicméně jsi to napsal nemastně, neslaně (nechtě vegetariáni a žlučníkáři prominou) a to jestli věřím či nevěřím v posmrtný život na tom nic nemění.

Katerina
19. 01. 2003
Dát tip
Četl jsi Moody - Světlo na druhém břehu? Určitě tě to bude zajímat. Jsou i další autoři, třeba Holanďan Pieter Barten, ten je ještě zajímavější... kdo je ten Thaler?

Grip
19. 01. 2003
Dát tip
Bohužel nečetl, ale pokusím se to napravit. Thaler byl po vážné autonehodě v klinické smti a poté, co se probudil, podal svědectví o svém posmrtném životě. Víc nevím.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru