Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hrůzyplná vize mladého liberála

Výběr: Monty_Python
21. 01. 2003
6
0
1219
Autor
Jolly_Roger

Na feuilleton je to asi moc dlouhý, na normální příběh z budoucnosti moc politický, ale snad se to bude líbit. :-)

 

4. 3. 2010 – Předevčírem jsem se po delším pobytu v zahraničí vrátil zpět na rodnou Moravu. Dnes večer se mám setkat se svými starými kamarády v naší oblíbené hospodě. Nejsem sice příliš náruživý kuřák, nicméně jsem se rozhodl koupit si na dnešní posezení balíček cigaret.

„Češi tedy plní závazky velkému bratru v Bruselu na výbornou,“ bručel jsem si pod vousy odcházeje z obchodu s krabičkou Startek za 94,50. Kouřím sice raději jiné značky, ale neměl jsem zrovna čas vyzvedávat si peníze v bankomatu. „Počkejte, pane, ještě průkazku zdravotní pojišťovny,“ zavolala za mnou sympatická prodavačka. „Průkazku pojišťovny?“ opáčil jsem plný úžasu. „Vy jste tady asi dlouho nebyl,“ usmála se slečna, a podala mi vysvětlení, které už předtím určitě opakovala mnoha lidem: „Při každé koupi tabákových výrobků, musí zákazník předložit průkaz pojištěnce, abychom o tom mohli informovat zdravotní pojišťovnu. Ta vám potom zvýší poplatky podle toho, jak moc kouříte. To víte kuřáci stojí naše zdravotnictví hodně peněz.“ „No to určitě ano,“ namítl jsem, „ale já myslel, že kvůli tomu je na cigarety uvalena tak vysoká spotřební daň.“ „Ne, ta prý jde na zaplácnutí státního dluhu.“

Pokračoval jsem tedy v chůzi městem, přičemž jsem neodolal a zapálil si jednu cigaretu. Brzy jsem zahlédl, jak ke mně míří pár mladých policistů. „Váš občanský průkaz, pane,“ nechal se slyšet jeden z nich. Rozhodl jsem se použít kamarádovu fintu: „Sorry, can you tell me, what’s going on here? I don’t speak Czech very well.“ Ujala se mě jedna policistka, která mi lámanou angličtinou vysvětlila, že v České republice je kouření na veřejných prostranstvích zakázáno. Kouřit můžeme pouze na soukromém pozemku, či v licencovaných restauracích mimo dobu snídaně, oběda a večeře. Po upřímném slibu, že se to nebude opakovat, mi strážci pořádku dali konečně pokoj. Tím však moje trampoty neskončily. Po pár krocích jsem zjistil, že se mi na levé botě uvolnila podrážka. Neměl jsem mnoho času, proto mi nezbylo než zamířit do papírnictví pro nějaké sekundové lepidlo.

Když jsem přišel do obchodu, spatřil jsem postaršího brýlatého pána, který se skláněl nad velkým archem papíru s nákresy a něco vysvětloval přísně vypadající prodavačce: „Chtěl bych si sestavit modely letadel Spitfire, Messerschmitt a tanku T-78. Na to potřebuji dvě tuby lepidla.“ „Opravdu budete potřebovat dvě tuby? To za prvé. A za druhé: Kde na to vemete čas?“ obula se do pána prodavačka. „No víte co, já vám to prodám. Však vy sám víte jaký  sou  tresty za zneužívání drog.“ Pán složil arch papíru a spokojeně odešel s dvěma tubami lepidla. Přišla řada na mě. „Jedno sekundové lepidlo,“ řekl jsem nejistě. „A máte projekt?“ opáčila prodavačka. „Projekt ?!?“ zareagoval jsem nevěřícně. „No ano. Přesně to, co měl ten pán před váma. Vy ste tady asi dlouho nebyl.“ Žena za pultem se dala do vysvětlování: „Jak přišla znovu do módy skupina Ramones, začala spousta děcek čichat lepidlo. Proto teď prodáváme jenom na projekt s přesným propočtem.“ „Ale mě se jenom utrhla podrážka,“ zaúpěl jsem. „Tak to musíte jít na městskej úřad a oni vám dají potvrzení o nouzovým případu. Já vám to lepidlo potom můžu prodat. Ale až zítra. Tam už teď bude zavřeno.“

Odešel jsem z obchodu se slastným pocitem, že žiji ve státě, který dělá pro zdraví občanů opravdu vše, co může.       


Zdenal
23. 01. 2005
Dát tip
ja si myslim, jako cisty ctenar a tedy neautor bez literarnich ambici, ze to je dobre dilo a to uz jen proto ze se autorovi povedlo me rozesmat a to se ceni...

samo
16. 04. 2003
Dát tip
Já bych řekl, že je to fajn dílko. Nejsem sice ani zkušený autor a fejeton jsem nenapsal snad ani jeden, co by stál za řeč, ale přesto cítím, že autor má výborný smysl pro nadsázku a dokáže vystihnout podstatu věci. Jen tak dál.

fidel1
27. 02. 2003
Dát tip
celkom dobrá vízia, veľa zdaru.

Ludvoděj
28. 01. 2003
Dát tip
taková pochmurnější sondička...fajn*

hurvinek
23. 01. 2003
Dát tip
neboj nejdriv zrusime detske lekare pak lekare pro dospele a pak uz to bude dobry...

A tohle se mi líbí moc. Obsahově i formálně. Šup s tím do Výběru.

Nyx
22. 01. 2003
Dát tip
No, tak tohle je samozřejmě jenom taková slaboduchá utopie možná s několika postřehy, které se možná budou vskutku v tom roce 2010 dít a to, že cigára budou stát tu stovku a že bude zakázáno kouření ve veřejných prostorách, což bude jen a jen dobře. Nedávno byly moc hezký obrázky v novinách, kde byl rozkrojený lidský mozek, kde bylo vidět masivní krvácení do něj, způsobéné hádej čím, pak tam byla zbytnělá aorta, z které doktor vymačkával hmotu, vypadalo to jako, když někdo vymačkává z tuby pastu, pak tam byla pěkně prorostlá plíce rakovinou a pěkným povlakem dehtu, pak taky nějaké poznámky o impotenci a rakovině dětí, způsobené kouřením jejich rodičů a tak. No uplná radost pro každého kuřáka.

JASAN
22. 01. 2003
Dát tip
Nyx - "Nedávno byly moc hezký obrázky v novinách, kde byl rozkrojený lidský mozek, kde bylo vidět masivní krvácení do něj, způsobéné hádej čím" Zkusím si tipnout: Tím,že ho rozkrojili?

Pavson
22. 01. 2003
Dát tip
JASANE, že ty budeš kuřák-šprýmař?

Astalavista
22. 01. 2003
Dát tip
Stando, jo, pevně věřím že to letos vyjde...!!! :o))

katugiro
22. 01. 2003
Dát tip
je to jakoby výřez z povídky, kterou bych si i docela rád přečetl... :) *

Nyx
22. 01. 2003
Dát tip
Jasane, náhodou jsem viděl porcovat lidskej mozek na vlastní oči a mohu ti říct, že z něj moc krve neteklo, jelikož se jednalo o mozek mrtvoly při pitvě a z mrtvých orgánů krev neteče, jelikož krevní oběh jaksi už nefunguje, možná tedy pár kapek sem tam, to jo, ale zpět k mozku, je takovej bílošedej a já jsem to měl i degenerativními změnami, které jsou takové žluté nitky po rozkrojení....jinak ta krev na tom obrázku, samozřejmě byla prasklá céva v mozku, které k tomu pomohlo, že dokud ten mozek nebyl rozkrojenej a myslel, tedy asi zrovna moc nemyslel, tak chtěl pořád kouřit cigára a z toho to pak měl, že ano.

Radost
21. 01. 2003
Dát tip
hm, žádné zvláštní vybočení... není to dost absurdní, aby to bylo vtipné, ani dost depresivní, aby to bylo husté...

JASAN
21. 01. 2003
Dát tip
Ale pobavilo.

pavijan
21. 01. 2003
Dát tip
... i uklidnilo :) Možná to husté ani depresivní není, ale každý úsměv se cení *

Astalavista
21. 01. 2003
Dát tip
Dle mého se jedná o povídku... velmi zdařilou povídku utopického charakteru (alespoň v to doufám)... toliko k formě.. k obsahu nemám sebemenších připomínek, myslím, že je to napsáno dostatečně srozumitelně a čtivě a to mi docela stačí..:)*

Pavson
21. 01. 2003
Dát tip
Zprávy z loňské olympiády z Utahu, kde napití piva bylo podmíněno formálním členstvím v soukromém klubu, či odsouzení tabákové společnosti k pokutě 20 miliard dolarů jedné kuřačce, daleko předčí tvoji fikci.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru