Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Z nebe do Nebe

01. 02. 2003
13
0
2085
Autor
Severkanova

Báseň se původně jmenovala "Dnes - všude v USA." Když jsem si pak přecetla co napsal UchoVoko, tolik se mi to líbilo, že jsem si dovolila "ukrást" jeho slova do titulu mé básně. Mezitím fakt, že se tu jedná o tragedii americkou vyvolalo škálu politicko-orientovaných emocí...o což jsem neusilovala. Jediné, co jsem chtěla udělat bylo "uronit slzu" neboli mým osobním způsobem vzdát poslední poctu těm sedmi, kteří byli odvážnější (a dostali tu šanci) než většina lidstva. Protože, přiznějme si, vylítnout tam nahoru, a vrátit se zpět, to není jen tak legrace.

Z nebe do Nebe

 

Taková světlounce šedá,

ta ženám nesluší,

jen k paní Zimě jaksi

přirozeně přísluší.

 

Obléká se do ní

než zmrzlé slzy roní.

Dnes plakat bude slzy bolesti,

tak tomu bývá v době neštěstí.

 

Ne, dnes slunce nevyjde - ono tuší,

že paní Zima svým myším kožíškem

objímá sedm duší.

 

:(((

February 1, 2003


Hauský
07. 02. 2003
Dát tip
Prolog se mi nechtěl číst(přiznávám se) ale myslim,že i bez něj sem pochopila a za těch sedm dušiček,které přišly vrátit na zem co jim bylo propůjceno...au... ****

Severkanova
07. 02. 2003
Dát tip
Hausky: ...ja vim...a dekuji :-)))

Jose17
04. 02. 2003
Dát tip
Je mi blízké co napsal Skyvagrant 3.02. Kdo měl možnost trochu poznat autorčinu tvorbu, ví, že je hodně citově založena, že nemohla jinak než vyjádřit také veršem, co v den katastrofy (a s ní mnoho jiných lidí) cítila. Kromě toho existující americkoruská spolupráce ve výzkumu vesmíru ukazuje, že jsou určitá.společná nadpolitická hlediska. nadpolitická radost i smutek.

Severkanova
04. 02. 2003
Dát tip
Pánové, děkuji za Vaše pozitivní reakce, které mne velice potěšily. A všem, kteří si mé dílko přečetli a líbilo se, a otipovali, díky. )))

Barbar
04. 02. 2003
Dát tip
Sedm duší sotva tuší jak je můžem litovat Snad nám dnes více přísluší svoji duši zpytovat Proč si sami mezi sebou více štěstí nepřejem proč je třeba vidět hrůzy pročpak se dřív nesemknem?

Barbar
04. 02. 2003
Dát tip
Zapoměl jsem, jsem BARBAR *T

galaxy
04. 02. 2003
Dát tip
********

Severkanova
04. 02. 2003
Dát tip
Barbar: :-))), galaxy :-))) Děkuji. Život je krátký, náš krok po něm vratký, netřískejme si před nosem vrátky neb nikdy už nenavrátíme se do něj zpátky.

Severkanova
03. 02. 2003
Dát tip
Milí čtenáři, děkuji mockrát za návštěvu, čas věnovaný napsání poznámečky, a za tipy. )))

Severkanova
03. 02. 2003
Dát tip
Všem kdož nemají rádi Ameriku (aniž by se často na vlastní kůži přesvědčili, co to ta Amerika vlastně je): Je těžké, já to znám tam a znám to tady ("tam" a "tady" je zaměnitelné, podle toho na kterém kontinentě právě stojím), mohla bych odpůrcům americké roztahovačnosti dát za pravdu a pak zasejc přinést argumenty proti, a stejně jako někteří utíkám od politiky v básních, a definitivně jsem silným odpůrcem agresivity kohokoliv nad kýmkoliv....Toto byla moje osobní reakce na to co se stalo, mé osobní vzpomínky na to co se stalo před 17 lety, a také ten fakt, že v Columbii měla v září letět učitelka, která byla náhradnicí Cristy co zahynula v Challenger, a také to, že jedna moje místní známá učitelka byla také jednou z náhradnic před lety...a vůbec, promluvil tu především můj osobní smutek nad ztrátou těchto životů... A fakt, že jsem do názvu dala "všude v USA" měl vyjadřovat smutek amerického národa, kterého já, jako další tisíce krajanů, jsme uz přece jen do určité míry součástí, chtěj či nechtěj.... Takže, žádná obhajoba jakékoliv politiky USA, jen pocta těm, co měli odvahu vyletět do nebe a dělat pokusy pro nás na zemi (Je-li toho zapotřebí, to ať si vyřeší každý individuálně )))))

Skyvagrant
03. 02. 2003
Dát tip
Rozvinula se zde polemika, kterou si asi autorka nepřála.. Nechápu proč, své názory na USA ať si každý svobodně nechá pro sebe. Je pravděpodobné, že si je bude ještě v průběhu dalšího poznávání objektivity korigovat.. Někdo pozitivně, někdo negativně. Samozřejmě, že může mít někdo výhrady vůči roli USA jako světového četníka... Je třeba si však uvědomit, že četníka, který má nejhlubší demokratické tradice.. Těch četníků jsme zažili za posledních 60-80 let několik.. A jaké měli zcela odlišné a na lži vyrůstající kořeny.? A k čemu svou roli dovedli.. Chápu, že lze toužit a přát si, aby i ve vzájemných vztazích národů světa nevládlo to co je vlastní přírodě určitá nadvláda sinějšího nad slabším.. Považuji to však za utopii.. Tím nechci obhajovat politiku USA, ta je také skrytě motivována dalšími mnohem důležitějším zájmy, než jsou prezentovány.. Naprosto souhlasím s Albireem- takto alespoň není tolik prostoru pro fundamentalisty a extremisty, ale existuje prostor pro přijatelné, normální žití, které politika USA do určité míry byť s řadou našich výhrad garantuje.. Myslím si však , že zde bychom se neměli babrat vůbec v politice- jde nám přece o "krásno", které v politice v každém případě absentuje. Za to co jsem teď napsal se tedy omlouvám, ale neodpustil jsem si reakci na předchozí názory...

Šaman2
03. 02. 2003
Dát tip
Je jedno, zda to byli Američané či kdokoliv jiný. Skutečně ale měli dost odvahy a protože mmě velmi zajímá výzkum vesmíru, sám takové lidi obdivuji. Je pravda, že na celém světě umírají deně tisíce lidí a nikdo o nich neví a je to moc smutné, svět není vždy zrovna spravedlivý. Podle mě je ale smutné, když se zmaří jakýkoliv život. Každý člověk má na zemi své místo a zaslouží si mít šanci žít a být šťastný. Vyjadřovat poctu každému, kdo umřel nemůžeme, to bychom nedělali nic jiného. Je od Tebe ale hezké, žes ji vyjádřila těm, kteří si to podle Tebe zaslouží. Je jen na Tobě, komu svou poctu vyjádříš a z žádných negativních názorů si nic nedělěj-bylo to od Tebe moc hezké a to se cení.

Stevenson
03. 02. 2003
Dát tip
hezke, procitene.. (az zas na trochu ten rytmus-)..) ale za Tip urcite.T

WiruZ
03. 02. 2003
Dát tip
nebudu se hadat, protoze nechci a navic by to tomu dilku nesluselo. Jedno vim, jiste mate v mnoha vecech pravdu, ale v mnoha zase ne. Ale to nechme pro jine a jinam.

alim
02. 02. 2003
Dát tip
vsechno co tizi a boli by melo jit ven - na povrch,aby lide premysleli a nebyli lhostejni...hezky jsi to zachytila...

Bernadeta
02. 02. 2003
Dát tip
********************* Viz: Nostradamus ********************* a báseň je krásná

Mathew
02. 02. 2003
Dát tip
Severkanova : máj takovej pocit, že jedinej kdo diktuje světu jsou USA

zvláštní......

Torolfita
02. 02. 2003
Dát tip
Smutné, reálné . . . Dá se ve smutku najít krása? Dá! *

Albireo
02. 02. 2003
Dát tip
Krásné - a ta UchoVokova myšlenka také. * Mathew - a Ty bys dal přednost tomu, aby světu diktovali islámští nebo jiní fanatici?

Mathew
02. 02. 2003
Dát tip
Albireo : je jedno jestli je fanatik islámskej nebo kapitalistickej.Co kdybysme to zkusili bez fanatiků ?

čtenář
02. 02. 2003
Dát tip
Smutné.... ale moc pěkně napsaný! t*

Lihomerka
02. 02. 2003
Dát tip
Plne citu! *

WiruZ
02. 02. 2003
Dát tip
promin ale nevim....nesnasim americany a s tim jak se vsude s***u a snazej se kazdymu prikazovat tak jak ma zit.... i kdyz by si pritom meli udelat nejprve poradek u sebe doma ve statech....samozrejme nikomu nepreju tragedie ktere se posledni dobou diky nabozenske nesnasenlivosti odehravaj....ale... a navic nesnasim politiku v basnich....napsany je to krasne a moc smutne, ale proste no.... asi radsi pujdu:))))))

UchoVoko
01. 02. 2003
Dát tip
Přál bych si, aby zima byla ještě šedší, kdyby dokázala uhasit tu horkost, kterou na sobě 7 duší, muselo cítit. Možná to byly sekundy zlomky,¨možná déle, ale nechtěl bych to cítit ani na těle nepřítele:-((

UchoVoko
01. 02. 2003
Dát tip
Jen mě teď tak napadlo, že oni zažili a viděli, co většina z nás nikdy nebude mít šanci zažít a tím byli vyjmeční. Zaplatili za to daň nejvyšší, ale mi platíme daně tím, že žijem v šedé průměrnosti a plácáme se životem, jak se dá:-(( Oobně jim závidím - z nebe do nebe:-)

Přestože je mi to téma odporné, tak musím tipnout, protože samotné dílo je hezoučké.....

Skyvagrant
01. 02. 2003
Dát tip
I Tebe přepadl smutek, který padl na všechny soucítíci nejen u Vás ve státech. Moc hezké a pohotové... Tip

Perchta
01. 02. 2003
Dát tip
Hezký, tip za odvahu

Mathew
01. 02. 2003
Dát tip
abyste se z toho neposrali..na světě zemřou denně desetitisíce lidí, jenomže to nejsou naši milí imperialističtí američánci, co ??

Severkanova
01. 02. 2003
Dát tip
UchoVoko: zde není třeba slov; vyjádřil jsi to tak výstižně, že bych si od Tebe ráda vypujčila to "z nebe do nebe" do titulu mé básničky. Mohu, prosím?

Nostradamus
01. 02. 2003
Dát tip
Samozřejmě, že na světě denně tragicky zemře mnoho lidí, na které zrovna televize nevidí, ale to ještě nikoho neopravňuje, chovat se jako ...:(((

Severkanova
01. 02. 2003
Dát tip
Skyvagrant: rozumíš - děkuji ))) ShadowDancer: jako vždy, díky za čtení ))) Ale, proč? proč odporné? Perchta: díky, moc. Jak je vidět níže, ne všichni jsou schopni tolerovat existenci druhých, byť se i jen o názory jedná...))) Matthew: nenávist k druhým nikdy nic nevyřešila. Bohužel, taková nenávist je velice často příčinou smrti mnohých, viz historie kteréhokoliv národa. Kéž by tak lidé byli ochotni odstranit klapky z uší a z očí a dívat se na svět kladně namísto aby diktovali druhým...či jim nařizovali, či je zatracovali...

Severkanova
01. 02. 2003
Dát tip
Nostradamus: díky )))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru