Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Polemika s Bizkitfreakem aneb přestřelka dvou členů Písmáku, která myslím stojí za povšimnutí

12. 02. 2003
1
0
907

Prosím, čtěte pozorně, protože na rozdíl od mnohých lidí, kteří zde uveřejňují své příspěvky, bych vám tímto opravdu chtěl něco sdělit. Následující řádky jsou pokračováním mého sporu s autorem Bizkitfreakem, který se začíná odvíjet od mé kritiky jeho díla Omluva všem zúčastněným atd. a jeho výkřiku u mého díla Povzdech. Pokud tedy chcete být při čtení v kontextu, bude lépe, když si obé nejdříve přečtete.

Milý Bizkitfreaku,

 

kráva zakokrhala, prase podojilo kozla a já se ti opět hlásím s kritikou. Doufám, že ti tím, jak pravíš, prokážu velikou službu. Doufám, že i několika dalším lidem-proto tak činím ještě trochu veřejněji, než je obvyklé. I když se vlastně tak trochu divím, že mám ještě chuť se s tebou bavit.

Díky za příspěvek. Dovol mi, abych na něj reagoval. Nabádáš mne, abych sám nejdříve začal psát a pak teprve kritizoval druhé. Možná tě to překvapí, ale ani já nejsem zcela literárně bez ambic. (To jsi mohl konečně poznat i podle mého již celkem slušně uhlazeného slohu. S tím tvým se srovnávat nedá, to nepopřeš. Mým záměrem ale není se tu nad tebe vyvyšovat. Můžeš dosáhnout stejných i lepších výsledků, ovšem pouze pokud změníš svůj celkový přístup k psaní). Hluboce ctím a miluji literaturu, dokonce sám už pár let tvořím. Nemám zapotřebí zveřejňovat své příspěvky na Písmáku, neboť mám mnoho jiných příležitostí, kde se mohu dozvědět upřímnou a tvrdou kritiku, ne tedy kritiku ve stylu: Hm..., Dobré... a Jo..., která převládá zde na Písmáku. Taky si o svých dílech nemyslím kdeco a seriózní kritika je pro mě prostředek, který mi pomáhá v tom, abych se zdokonaloval.

I kdybych však sám za svůj život nenapsal ani čárku, nejsem žádný literární diletant, a proto se také cítím být minimálně kompetentní k tomu se o ní vyjadřovat. Konečně už sám Šalda napsal, že kritik nemusí umět napsat danou věc lépe než autor sám. Za prvé to není jeho úkolem, za druhé by takto nebyla kritika vůbec možná. Smím-li ti radit, přečti si některé jeho eseje o kritice. Jsou myslím docela poučné.

Vytýkáš mi, že má kritika není objektivní. Abych pravdu řekl, příliš nechápu, jak si takovou objektivní kritiku představuješ. Kritika je totiž vždycky subjektivní. Kritik vždy hodnotí dílo podle určitého vlastního obrazu o tom, jak má umění vypadat a jaká má mít měřítka. Tento obraz se může tu více, tu méně blížit obrazu, který bychom mohli nazvat objektivním, ale takový obraz vždy představuje jistou mez, jíž nelze dosáhnout. Dobrá kritika se pak pozná především podle toho, jak dokáže kritik svůj názor zformulovat a obhájit, jak relevantní jsou jeho námitky a do jaké míry se snaží autorovi touto kritikou pomoci. Neboť kritik nekritizuje proto, aby autorovu práci pouze strhal, prapříčinou všeho jeho snažení je záměr pomoci autorovi, upozornit na jeho silná a slabá místa, a tak mu otevírat nové možnosti(viz Šalda).

Avšak podívej se na sebe: napsal jsem ti, co se mi na tvém textu nelíbí, a ty, místo abys to přijal a něco si z toho vzal, vzpouzíš se a obviňuješ mě, že jsem neobjektivní. Rozumím tomu tak, že moje negativní kritika je neobjektivní, že? Kdybych ti tam na tvé dílo napsal chvalozpěvy, to by ti neobjektivní nepřišlo. Já vím, že slyšet, že něco dělám blbě, bolí, ale je to jediný způsob, jak uvést člověka na jinou, lepší cestu. Lidé to neradi slýchávají, vidím, že ty zrovna tak. Sám mne posíláš do oněch končin a dodáváš, že to vlastně vůbec nemusím číst. Pak by mne ovšem, ale opravdu upřímně zajímalo, proč tu svá díla zveřejňuješ. Myslel jsem, že Písmák byl stvořen proto, aby se zde autoři mohli setkat s kritickým pohledem ostatních a aby jejich postřehy pak mohli použít při dalším psaní. Podle mě Písmák tuto funkci v drtivé většině případů neplní. Jednak sami autoři o nějakou upřímnou kritiku ani nestojí, jednak nemají chuť zabývat se díly ostatních s opravdovým zájmem a snahou poradit. Bohužel, takových Bizkitfreaksů, jako jsi ty, tu máme stovky.

Mýlíš se, pokud si myslíš, že zde zveřejňuji pouze negativní kritiky. Občas i chválím, ovšem charakter mojí kritiky je vždy dán povahou textů, které se mi dostávají pod ruku. A pak, přiznávám, je většina mých soudů značně negativní. To ale není má vina, nýbrž vás, Bizkitfreaků. Můžu ti k tomu uvést slova Karla Havlíčka Borovského: “Smí-li se ale vůbec kritika podati, tedy i v tom obsaženo jest povolení pohaněti to, co hany zasluhuje. Aneb snad jsem měl podat kritiku bez hany? Toť by bylo podobno onomu malíři, který svého přítele o nestanné posouzení své malby požádal, přitom však podotknul, že již jednoho, který mu ji pohanil, po schodech vyhodil.” A ujišťuji tě, že pokud já něco posuzuji, míním to naprosto vážně a taky si za tím stojím. Přinejmenším ses mě mohl nejdříve zeptat, jaké mám ke své kritice důvody, mohl jsi mi oponovat, a ne mě hnedka začít nadávat. Jestliže si za svým dílem stojíš, musíš být schopen jej také obhájit.

Tolik zatím. Pokud se rozhodneš odpovědět, bude mne těšit. Možná na mě nazíráš jako na idiota, ale věz, že se s tebou stále snažím komunikovat, protože pevně doufám a věřím, že to je správné. Dělám to pro tvé dobro. Mám tě rád, i když ty mě asi ne.

 

Tvůj

 

Hannibal ante portas (nebo také Suchar, chceš-li)


kinume
28. 03. 2003
Dát tip
tak za prve: uhlazeny sloh neni vsechno a v nekterych pripadech je bez chuti a zajimavosti. za druhe: seriozni kritiku najdes i na Pismaku pokud tvoje dilo zaujme ty spravne lidi. za treti: kritizovat je vzdy velice nevdecna pozice. obzvlast pokud nabizis pomoc o kterou nikdo nezada- o cemz sveci kategorie dilka MIMO. kritizuj ty, co o kritiku stoji.

Musím uznat, že - i když zastáváš tak radikální názor - musím uznat, že ho interpretuješ docela diplomaticky.... Za to je dobře Ti poděkovat.... Jenom chudák Bizkitfreak:o) P.S.: Ke mě se raději nekoukej...:o)

Milý Bizkitfraeku, omlouvám se, že se ozývám tak pozdě, ale mám teď ve škole trochu fofr, takže to ještě chvíli potrvá, než budu mít zase čas se věnovat Písmáku. Díky za odpověď. Velice mile mě překvapila, abych pravdu řekl, spíš jsem čekal, že neuznáš za vhodné ztrácet se mnou další slova. Jsi vlastně v tomto směru výjimka, protože velká část ostatních reakcí je plná nadávek a výrazů znechucení mou osobou. Chápu to: je to jednodušší, člověk si uleví a nemusí přitom nic vysvětlovat. O to víc si vážím tvé reakce. Odpovím na ni jen krátce, zbytek přijde později. Uznávám, že kritika "Přestaň psáááát!" není upozorněním na chybu textu, šlo mi tehdy o kritiku celkového přístupu k psaní, protože psaní "o ničem" bytostně nesnáším. Omlouvám se, že jsem to později označil za kritku chyby, asi jsem to měl více rozvést a odůvodnit, aby to nevyznívalo tak pateticky. Nicméně na mém stanovisku to nic nemění. Rád si udělám čas na to, abych si přečetl některé tvé další texty a zkritizoval je "objektivněji" a podrobněji, ale musíš mít chvíli strpení. Když tak mi napiš, které své texty považuješ za opravdu dobré. Hannibal ante portas

Bizkitfreak
17. 02. 2003
Dát tip
Dobrá, omlouvám se tedy za časovou prodlevu s níž přicházím a i za tu, která bude následovat, než se znovu objevím. Rozhodně jsem nechtěl vyvolávat žádné spory a rozhodně jsem neplánoval žádné ocenění příspěvkem. Nechtěl jsem si tě znepřátelit, ale jak by jsi mohl vědět, vstřícnost je oboustranou záležitostí. Někdy zveřejním nějaké ty "chunks" nebo "rubish", ale není to většinová tvorba. Smůla je, že jsi natrefil zrovna na ty dva odpadkové kousky. Máš pravdu, že na písmáku lidé publikují pouze z touhy po poznání a sebezdokonalení a že kritika je prostředek pro jejich dosažení, ale, jak tvrdíš, napsal jsi mi negativní kritiku, v níž jsi upozorňoval na chyby v mé tvorbě. "Přestaň psááááát!!!!!!" není upozorňování na chybu, ale na existenci, chápeš? Působíš dojmem vzdělaného člověka a není pravda, že bych tě snad neměl rád. Mě se nestačilo dostat nějakého zvláštního vzdělání, ale co chceš od základní školy, že? Hele, mrkni na něco jinýho než na ty gárbridže, co jsi ode mne do těchto chvil četl. MÁM CENĚNOU TVORBU. Musíš ale uznat, že někdy člověk potřebuje vysadit a v rozumné míře se zbláznit, plivat spontální prózu.... Jo? Já musím končit. Příjemné prožití zbytku týdne, drazí všichni. Ještě něco k tomu sebezdokonalení - v nejbližší době bych měl předložit vedení písmáku (Oldovi) návrh na vytvoření zřízení pořádajícího kurzy pro autory, můžeš se ke mě připojit. Pár posledních slov: Jsem také pro lepší tvář literatury a jsem schopen aktivně se zapojit do odboje. Nemůžu posoudit ostatní tvořiče, jelikož tady moc nečtu a nekritizuji. Možná jsem měl tehdy špatnou náladu a tak se za mé spontální výjevy omlouvám. Žádnou narážku ode mne neber vážně. V rozumné míře jsem kretén. Adios

JosefTupý
15. 02. 2003
Dát tip
hm, poměrně dost, hlavně ze začátku, egoistický výlev. mám podobný názor jako katugiro, ale budiž...

Pa5anP
14. 02. 2003
Dát tip
Tak teď ji mi jasný, proč mi píšeš takovou kritiku. Hovadina. Jestli já jsem blbé tak ty si hybridní.

katugiro: název a prolog neber zas až tak vážně, to je jen taková upoutávka, šlo mi jen o, aby si tento text přečtlo více autorů typu Bizkitfreak nebo Pa5anP.

katugiro
13. 02. 2003
Dát tip
ne že bych s tím nesouhlasil, sám mám s kritikou jisté zkušenosti, ale upřímně řečeno mě Váš spor vůbec nezajímá, za "povšimnutí", které uvádíš i v názvu, jednoduše nestojí, protože je tu takových případů mnoho. Ad prolog - a co jsi nám tedy tak důležitého sdělil? Jistě, píšu s kapkami jedu na konečcích prstů - musím totiž souhlasit s Torolfita (ou, em?) ve věci "vyžehlené agrese"...

Torolfita
12. 02. 2003
Dát tip
V tomhle byl kus pravdy, snad i trochu "vyžehlené" agrese, zásadovosti. Při čtení jsem si však vzpoměla na jednoho svého kamaráda, na různé rozhovory a napadá mě v té souvislosti věta: "Boj o větší slovní zásobu". V některých případech možná házení hrachu na čestvě natřenou zeď. Některé lidi nezmění ani sebeostřejší kritika . . .

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru