Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vodopád

18. 02. 2003
3
0
1561
Autor
Gunhead

pravdivé vyprávění o jedné nádherné letní noci, když zavřu oči, můžu všechno prožít znovu... čtěte pomalu a klidně...

 Vodopád

Začíná se stmívat.Stíny v okolním lese tmavnou a den končí.Stojím po kotníky v ledové proudící vodě před vodopádem. Bosá chodidla spočívají v jemném říčním písku.Cítím a vnímám každou vlnku a moje myšlenky pomalu plynou.Horký vánek ze skal dýchá do tváře a čechrá vlasy.Nese sebou i burácivý zvuk padající vody a uklidňující vůni lesa.

 

Tma houstne a nad korunami stromů se rozsvěcují hvězdy.Jdu na břeh a nazouvám si boty.Pomalu stoupám strání a nedopnuté přezky cinkají jako ostruhy.Mé kroky směřují k malému dřevěnému altánku na skále nad vodopádem.

 

Vítají mě pohledy chápajících očí.Neptají se, rozumí.Sedáme si kolem stolu v kruhu mihotavého plamínku svíčky.Hrajeme karty a upíjíme víno z láhve.Kytara leží opřená vedle, nechci kazit orchestr padající vody a šumícího lesa.Čas ve tmě plyne jinak, mimo nás.

 

Omámeně sledujeme jak se v temnotě kolem objevují roje světlušek.Mají v sobě kousek lesní magie.Koukají nám do karet a když se nedíváme, usrkávají víno z láhve.Mlčky si s nimi povídáme.

 

Je dopito.Hvězdy začínají blednout a světlušky se loučí.Uléháme na dřevěnou podlahu, poslední sfoukne svíčku.Vodopád zpívá svou dunivou ukolébavku, která tahá za vlákna našich snů…

 

Gunhead


ondrech
25. 10. 2004
Dát tip
začátek mě nějak moc extra nenadchnul, ale potom to bylo docela dobre, jak jsi popisoval tu magii. Zasloužený TIP

Dejf
08. 05. 2003
Dát tip
Myslím, že je to hezky napsaný a dýchá z toho pěkna pohoda a idylka, ale čekal bych to spíš od naivní holky, která má ráda růžovou a radši než sex má vůni konvalinek (což samozřejmě nepovažuju za nic až tak špatného) - rozhodně bych to ale nečekal od autora "Totemu a krve". Ale TIP ti dám, protože za přečtení to určitě stojí :-)))

alina
07. 04. 2003
Dát tip
sice mi to tak nějak nepřijde jako povídka ......ale jinak se mi to moc moc líbí! Dýchá to a hladí!*

brachio
26. 02. 2003
Dát tip
nesouhlasím se stvn v jednom. pokud něco odosobníš, tak to rači ani nepiš. tohle dílko je fakt patetický jako gladiátor nebo patriot (myslím filmy), ale jedno se mu upřít nedalo. když jsem to čet, tak jsem tam byl taky a docela jsem zazáviděl, že jsem to neprožil, takže nemusí být denně Fellini či Tarantino :)

StvN
26. 02. 2003
Dát tip
brachio - odosobnit od toho rozplývání, nemyslel jsem to tak jako ty, prostě nepsat cítím vítr, ale vítr hladí pokožku, nebo já nevim, ale vynechat to JÁ cítím, JÁ vnímám

brachio
24. 02. 2003
Dát tip
ale von (stvn) to myslí dobře.

StvN
24. 02. 2003
Dát tip
Nebudu ti radit, jak to máš napsat, ale popřemýšlej. Někdo, když má hlad, řekně, že má hlad, někdo jinej řekně, ža má chuť na biftek. Dá se to napsat mnoha způsoby, ale nejlepší je to tak trochu odosobnit. Nepsat cítím a vnímám každou vlnku - já tě úplně vidim, jak takhle stojíš někde po kotníky ve vodě a říkáš si, jak o tom budeš psát, moc se sám nad sebou rozplýváš, nezlob se, když se na to díváš jinak, taky se nezlobim, žes to napsal jinak než je mým vkusem.

Gunhead
24. 02. 2003
Dát tip
StvN : já se nezlobím,to jsem včera jenom nějak jaksi cosi, šak víš... ta příhoda se stala dlouho před tím, než jsem vo ní napsal a než mě to vůbec napadlo... chápu jaks to myslel, příště to napíšu stylem : větr mi fučel do ksichtu.. je to pro mě takový přirozenější...:) brachio : já vim , on vi , ono ona vi...

Gunhead
23. 02. 2003
Dát tip
StvN: zajímalo by mě jak jinak chceš napsat, že ti větr fouká do ksichtu a cuchá vlasy ...? abych pravdu řekl mám zrovna blbou náladu, ale tvoje kecy o klišé mě fakt nadzvedly... netvrdím že je to napsaný dobře, ale psal jsem to tak jak to bylo a jak jsem to cítil...

StvN
21. 02. 2003
Dát tip
Líbí se mi věta - Mlčky si s nimi povídáme Ale nelíbí se mi první odstavec. Takovej profláklej, dost umělej popis. Cítím a vnímám /takhle ne/ ... myšlenky pomalu plynou /tohle je klišé/...vánek dýchá do tváře a čechrá vlasy /jak říkám, profláklý/ Mimojiné se bude asi psát nese s sebou.

Kandelabr
19. 02. 2003
Dát tip
na můj vkus trochu moc lyrické a romantické. Ale tak proč ne. I když si myslím, že jelpší tyhle věci prožívat než o nich psát :) Je to pohodička a mile mě překvapila absence větších klišé... Pro lepší účinek by to potřebovalo ještě trošku uhladit (třeba věta:Cílem mého snažení je malý dřevěný altánek ...se mi tam vůbec nehodí)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru