Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kdo je to dobrak?

28. 02. 2003
0
0
2045
Autor
Chiquita

Mozna se vam bude muj pohled na tento -snad lidsky povahovy rys zdat ponekud prehnany,ale udalosti jednoho lonskeho listopadoveho odpoledne ve mne zanechaly jistou zkusenost, ktera vsechny \\\"chudaky\\\" dobraky na dlouhou dobu \\\"zaskatulkovala\\\"...

V jednom francouzskem slovniku je slovo dobrak prelozeno jako clovek "nespatny",ale co znamena v zivote?

Takze jen ve zkratce: nepovysuje se nad ostatni ( protoze snad ani nevi,ze by mohl),rad vsem pomaha, nikdy se na na nikoho nezlobi, stale se jen usmiva,hned vam vse odpusti, beze slov pujcuje nebo spise rozdava penize,jelikoz je po vas nikdy nebude chtit zpet a obcas se kvuli vam tez necha urazet- abyste si mohli na nekom vylit zlost! Bohuzel si nemohu pomoci,ale mam pocit,ze stoprocentni dobrak je ukazkovy pripad hlupaka (pro citlivejsi duse nabizim termin Hloupy Honza). Zit pobliz takoveho jedince je prece utrpeni! Komu by po nejakem case nevadil nemizejici ("slaboduchy") usmev onoho obetavce, ktery diky sve neutuchajici touze byti co nejvice uzitecny, je prehnane iniciativni, vsudypritomny a tudiz na obtiz?!! Temer kazdy se musi v pritomnosti tohoto cloveka neustale kontrolovat, nutit se napriklad predstirat,ze uspordat vecirek pro osamele duchodce prinasi vetsi uspokojeni nez ranni orgasmus a v neposledni rade se stydet, jelikoz po nekolika nezdarilych pokusech vyrovnat se nasemu "svatemu", opoustime jeho spolecnost s vedomim,ze se sebou jeste mame co delat. A on, chytrolin, usina s myslenkou,ze nam zase dal co proto...


pepička15
07. 06. 2005
Dát tip
souhlasím s tím, že je to rozhodně zajímavá úvaha... možná mohla být víc rozvedená, ale takhle mi to docela vyhovovalo... Pokud by tahle úvaha měla být delší, asi by se tam muselo zakomponovat více pohledů na slovo dobrák... Když ho vyslovujeme, tak to někdy myslíme pochvalně, někdy ironicky, někdy posměšně... Ale pokud narazím na "dobráka" z Tvé úvahy, tak mi z něj po čase začíná naskakovat husí kůže... A ještě něco: móóóc pěkná přezdívka;0)

neodsuzujte je, jen chtěj, aby je měl někdo rád, možná časem pochopí, že když si ho nevážej, nebudou ho milovat

Myslím, že spíš než dobráka, jsi popsala iniciativce, tzv. "vlezdoprdelku". Nezaměňuj svatost s blbostí:-)

Áda116
20. 03. 2003
Dát tip
Trochu přehnaně to sice vyznělo. Ale jinak myslím, že je to popis celkem přesný a z většinou tvých názorů souhlasim. Nechceš se příště zaměřit na dobráka, který přestane být dobrákem :-)

Bacil
01. 03. 2003
Dát tip
Milá Alice, je to nesporně zajímavá úvaha na zajímavé téma; myslím, že nadnesená otázka nemá jednoznačné řešení konec konců i proto, že někomu opravdu může čirá radost z toho, že uspořádá večírek pro osamělé důchodce, přinášet větší uspokojení než ranní orgasmus (a nehovořím o sobě, já jsem příznivcem ranních orgasmů), a někdo se snaží uspořádat si život tak, aby nemusel oželet ani dobročinnost, ani orgasmy. Z literárního hlediska mi tahle stať připadá trochu bez úvodu a bez konce, což sice má jistou logiku, ale přece jen by se možná ten text dal trošku víc "vypointovat" A ještě malá poznámka - na Písmáku není třeba nepoužívat diakritiku, samozřejmě, není-li problém např. v klávesnici autora.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru